ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ
Αργοστόλι, 23.10.2020
Αριθμός Δελτίου : 46
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Κεφαλληνίας, με αφορμή τη εξάπλωση του Καταρροϊκού Πυρετού σε πολλές περιοχές της Επικράτειας, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους και το κοινό σχετικά με την νόσο.
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδών, αιγών και προβάτων) η οποία οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια), με τα πρόβατα να νοσούν βαρύτερα από ότι τα βοοειδή και τις αίγες.
Ο Καταρροϊκός Πυρετός ΔΕΝ προσβάλλει τον άνθρωπο, ο οποίος επίσης δεν κινδυνεύει από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.
Στις τυπικές περιπτώσεις της νόσου στα ζώα παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιαλόρροια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου και οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και την υπογνάθια χώρα. Επίσης παρατηρείται χωλότητα, αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών, επιπλοκές πνευμονίας και απίσχναση (αδυνάτισμα). Η σοβαρότητα των κλινικών συμπτωμάτων επηρεάζεται από τον ορότυπο του ιού, τη φυλή των ζώων και περιβαντολλογικούς παράγοντες. Η θνησιμότητα που παρατηρείται στα πρόβατα ποικίλει από 1% μέχρι 30%.
Η μετάδοση της νόσου σχετίζεται άμεσα με τη δραστηριότητα και τον πληθυσμό των υπεύθυνων εντόμων (κουνουπιών). Τα έντομα μολύνονται όταν τρέφονται με αίμα μολυσμένων ζώων και παραμένουν μολυσμένα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Στη συνέχεια τσιμπώντας υγιή ζώα τα μολύνουν με τον ιό και μεταδίδουν τη νόσο σε μεγάλο αριθμό ζώων. Η αναπαραγωγή των κουνουπιών ευνοείται από τη θερμοκρασία (>15ο C ) και την υγρασία. Γεννούν τα αυγά τους σε υγρό έδαφος, λάσπη ή συλλογές νερού και συνήθως παραμένουν στην περιοχή όπου γεννήθηκαν ή μετακινούνται σε μια απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από αυτή. Παρά ταύτα όμως μπορούν να μεταφερθούν παθητικά με ρεύματα αέρα σε απόσταση 100 και πλέον χιλιομέτρων. Ο κύκλος ζωής των ενηλίκων κουνουπιών είναι 10-20 ημέρες αλλά κατ’ εξαίρεση μπορούν να επιβιώσουν και για μεγαλύτερο διάστημα (100 μέρες).
Θεραπεία για τον Καταρροϊκό Πυρετό δεν υπάρχει.
Η αντιμετώπιση της νόσου συνίσταται στη λήψη υγειονομικών μέτρων. Για το σκοπό αυτό κάθε κτηνοτρόφος πρέπει:
1.1 Να κάνει χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα, για την καταπολέμηση των εντόμων – φορέων του νοσήματος.
1.2 Να καθαρίζει και να απολυμαίνει τακτικά τις σταβλικές εγκαταστάσεις.
1.3 Να διενεργεί εντομοκτονίες με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα στους στάβλους, στον περιβάλλοντα χώρο, στις κοπροσωρούς, στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων και στα οχήματα μεταφοράς των ζώων.
1.4 Να περιορίζει τα ζώα σε χώρους όπου είναι εύκολη η παρακολούθησή τους και να μην επιτρέπει την έξοδο τους για βοσκή κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων, δηλαδή από την δύση μέχρι και την ανατολή του ήλιου.
1.5 Να ενταφιάζει τα πτώματα των νεκρών ζώων.
Μετά την εκδήλωση της νόσου σε περιοχές που γειτνιάζουν άμεσα με τον νομό μας, οι διακινήσεις των μηρυκαστικών διέπονται πλέον από αυστηρότερες διατάξεις και κάθε μετακίνηση, πέραν της γνωστής και απαραίτητης έγγραφης άδειας, απαιτεί επιπλέον προϋποθέσεις και υπόκειται σε περιορισμούς, ανάλογα με τον τόπο προέλευσης / προορισμού των διακινούμενων ζώων καθώς και τον σκοπό της μετακίνησης (σφαγή, αγοραπωλησία κ.λ.π.). Για αυτό κάθε κτηνοτρόφος που προτίθεται να μετακινήσει ζώα από και προς το νομό μας πρέπει να το γνωστοποιεί έγκαιρα στην υπηρεσία (τουλάχιστον 3 ημέρες πριν), έτσι ώστε να ενημερώνεται για την δυνατότητα ή όχι πραγματοποίησης της μετακίνησης αυτής.
Το Τμ. Κτηνιατρικής Κεφαλληνίας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου κτηνοτρόφου για ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες.
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ