Η Άσσος, όπως και η Αγία Ευφημία , μετράνε 50 περίπου ημέρες από την επέλαση του ΙΑΝΟΥ .   50 πολύ δύσκολες μέρες.   H μεν Άσσος καλύφθηκε με τόνους φερτών υλικών η δε Αγία Ευφημία με τόνους λάσπης.

Σε αυτό το σημείο να κάνουμε μια διευκρίνηση για τους Αναγνώστες του άρθρου που δεν έχουν γνώση των πραγμάτων στην Κεφαλονιά.  Σε πανελλαδικά sites που εξειδικεύονται στα θέματα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας καταγγέλλοντας τις ανεμογεννήτριες, εμφανίζονται φωτογραφίες της Άσσου από τις καταστροφές που προκάλεσε ο ΙΑΝΟΣ γράφοντας ότι έγιναν  εξ αιτίας  των ανεμογεννητριών στη περιοχή. (Διάβασε εδω κλικ).

Δυστυχώς αυτά τα άρθρα διακινούνται και σε Κεφαλονίτικα  προφίλ στα social media ενώ ξέρουν ότι δεν συμβαίνει αυτό.  Η Άσσος δεν έχει ανεμογεννήτριες στα βουνά της ούτε κατά προσέγγιση , ούτε κατά διάνοια.

Χάρτης Αιολικών πάρκων στην Κεφαλονιά. Στον κόκκινο κύκλο η Ασσος . Πηγή https://geo.rae.gr/

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της 2ης καραντίνας βρεθήκαμε στην Άσσο για να δούμε την πρόοδο των έργων αποκατάστασης και να μιλήσουμε με κατοίκους του χωριού για  τις δυσκολίες , τα χρέη που τρέχουν, τα έργα που έχουν να γίνουν ακόμα, την αγωνία για τον χειμώνα που έρχεται.

Η εικόνα του χωριού δεν έχει ακόμα , ούτε καν μερικώς , αποκατασταθεί . Αυτό θα αργήσει πολύ να γίνει .. Τα  έργα αποκατάστασης γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ έχουμε μπροστά μας τον χειμώνα. Αλλά και με πολύ αργούς ρυθμούς δίνονται οι αποζημειώσεις.

Η κατάσταση στην Άσσο σήμερα 9 Νοέμβρη

  • Έχουν μαζευτεί τα φερτά που είχαν πέσει στο επάνω μέρος του χωριού με τη βοήθεια του Στρατού
  •  έχουν καθαριστεί τα σοκάκια με εργολαβίες του Δήμου Σάμης
  • έχει καθαριστεί ο χώρος του παρκινγκ με εργολαβίες της Περιφέρειας ,
  •  η παραλία έχει καθαριστεί πλήρως από τις πέτρες και τα φερτά με τη βοήθεια και εθελοντών.
  • Τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα έχουν συγκεντρωθεί στο πάρκινγκ .
  • Η ηλεκτροδότηση του χωριού έχει ολοκληρωθεί .
  • Η αντικατάσταση του δικτύου της ΕΥΔΑΚ είναι σε εξέλιξη . Η ΔΕΥΑΚ – όπως μας είπε ο πρόεδρος της εταιρίας Σταύρος Σπαθής- αντικατέστησε τους σωλήνες του αμίαντου με νέους ασφαλείς  και αναβάθμισε τη παροχή νερού στους κατοίκους. Στην πραγματικότητα εγκαταστάθηκε από την αρχή νέο δίκτυο ύδρευσης.

Δείτε φωτογραφίες :

Η συμβολή των Ασσιωτών και των φίλων της Άσσου

Από τη πρώτη στιγμή της καταστροφής οι Ασσιώτες του πλανήτη και οι λάτρεις της Άσσου κινητοποιήθηκαν . Το πρώτο έργο αυτής της αλληλεγγύης ήδη λειτουργεί με τους σωλήνες απορροής των υδάτων που είχαν μπαζωθεί από τον ΙΑΝΟ.  Ένα έργο που έγινε με χρηματοδότηση Ασσιωτών και φίλων της Άσσου  ενώ παραχωρήθηκε και κομμάτι γης για να γίνει πιο ασφαλές το έργο και να διατηρηθεί το ιστορικό γεφυράκι. (Διάβασε το σχετικό ρεπορταζ εδω).

Περίπου 70.000 ευρώ βρίσκονται σε λογαριασμό του εξωτερικού και θα δοθούν «τελευταία» στιγμή για έργα αποκατάστασης της αισθητικής του χωριού.

Οι αποζημιώσεις

Για πρώτη φορά στην ιστορία των αποζημιώσεων από καταστροφές , αποζημιώσεις θα δοθούν σε όλους τους κατοίκους της Ασσου (όπως και της Αγίας Ευφημίας) ανεξάρτητα αν είναι μόνιμοι κάτοικοι ή όχι.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγής Κοκκόλης μας παρουσίασε τις αποζημειώσεις :

ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΟΚΚΟΛΗΣ- Δημοτικός Σύμβουλος Σάμης , κάτοικος Ασσου
  • Για τις καταστροφές στα σπίτια η αποζημίωση είναι έως 6.000 ευρώ μετά την έκθεση των εμπειρογνώμων .
  • Για τις καταστροφές στις επιχειρήσεις η αποζημίωση είναι έως 8.000 ευρώ μετά την έκθεση των εμπειρογνώμων.
  • Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 120 περίπου αιτήσεις για ζημιές από αυτές έχουν ικανοποιηθεί 12 για τα σπίτια και 11 για επιχειρήσεις.  Η διαδικασία είναι χρονοβόρα.
  • Επιπρόσθετα για τους μόνιμους κατοίκους της Άσσου θα δοθεί και ένα Προνοιακό επίδομα 600 ευρώ από το Δήμο.  Ακόμα κανένας δημότης δεν το έχει πάρει γιατί δεν το έχει πιστώσει το Υπουργείο στο ταμείο του Δήμου Σάμης.

Ας ακούσουμε τον πρόεδρο της Κοινότητας Ασσου  Χρήστο Κοκκόλη αλλά και  κατοίκους της Ασσου να μιλάνε για την κατάσταση στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους 50μέρες μετά τον Ιανό.

Χρήστος Κοκκόλης – πρόεδρος Κοινότητας

Ο Κ. Χαράλαμπος Κοκκινης επαγγελματίας στην Ασσο μας μιλάει για τα έργα αποκατάστασης τις αποζημιώσεις και το μέλλον του χωριού .

Ο Κ. Αναστάσιος Παπαστάμου επαγγελματίας στην Ασσο μας μιλάει για την επόμενη ημέρα και την αποκατάσταση των υποδομών του οικισμού .

Εν ολίγοις, οι άνθρωποι για να μπουν στα σπίτια τους βάζουν χρήματα από τη τσέπη τους, όσοι έχουν και όσα μπορεί να έχουν καθώς τους τρομάζει ο χειμώνας που έρχεται και τι μπορεί να συμβεί πάλι στο χωριό.

Τα προβλήματα που πρέπει άμεσα να διευθετηθούν

Η μάχη τώρα έχει μπει τσ’ αυλές των σπιτιών.

Πέτρες και λάσπες πρέπει να καθαριστούν με προσωπικά έξοδα μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις . Το καθάρισμα της κάθε αυλής στοιχίζει από 3.000 ευρώ και πάνω.  Είναι λοιπόν ανάγκη να πιστωθούν το συντομώτερο δυνατόν οι λογαριασμοί των δικαιούχων με τις αποζημιώσεις.

Η «τσιμεντόστρωση» των δρόμων του χωριού προβληματίζει τους Ασσιώτες. Απευχόμαστε την τσιμεντοποίηση του χωριού και την καταστροφή του οικισμού. Οπωσδήποτε πρέπει να ασφαληστεί το δίκτυο της ΔΕΥΑΚ με τσιμέντο αλλά από πάνω πρέπει να τοποθετηθεί πλακόστρωτο και να τοποθετηθεί με σωστό τρόπο όχι σαν τα έργα των προηγούμενων χρόνων στο Αργοστόλι.

Ο Κ· Κυριάκος Βρυωνης κατοικος Ασσου μας μιλάει για τα έργα αποκατάστασης .

Η αποκατάσταση της παραλίας είναι ο μεγάλος (γραφειοκρατικός και πολιτικός) γρίφος. Κανείς δεν ξέρει τι πρέπει να γίνει και πως θα γίνει αφού εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις. Η ουσία όμως είναι μια: Κάτι πρέπει να γίνει γιατί διαφορετικά θα βρεθούν στη θάλασσα σπίτια και καταστήματα σε μια επόμενη κακοκαιρία.

Ο πευκώνας του Κάστρου της Άσσου έχει καταστραφεί.  Ο κ. Κοκκόλης υπολογίζει ότι έπεσαν έως 1.000 (χίλια πεύκα) , τεράστια δένδρα που για να μεταφερθεί το καθένα από αυτά θέλει ένα και δυο φορτηγά. Μέχρι στιγμή όπως είδατε και στο σχετικό ρεπορταζ (Διαβασε εδώ) έχουν κοπεί κάποια δένδρα που ήταν πεσμένα για να μην προκαλέσουν ατυχήματα. Το πρόβλημα παραμένει και φαίνεται ότι καμία υπηρεσία δεν θέλει να το πάρει επάνω της (Αρχαιολογία; Δασαρχείο; Δήμος Σάμης) , λόγω του κόστους κοπής και μεταφοράς.  Αλλά δεν τελειώνει εδώ το θέμα του πευκώνα. Είναι και η αναδάσωση. Πρέπει να φυτευτούν περισσότερα από 1.000 δένδρα. Τι δένδρα θα είναι αυτά; Τα πεύκα πρέπει να αντικατασταθούν γιατί είναι επικίνδυνα και για φωτιές και με κακοκαιρίες.

Οι πληρωμές

Εκτός από τις πληρωμές των αποζημιώσεων φαίνεται να καθυστερούν και οι πληρωμές των εργολάβων που επί πενήντα μέρες δουλεύουν από ήλιο έως τη νύχτα για το ξεμπάζωμα του χωριού. Είτε είναι εργολαβίες της Περιφέρειας είτε του δήμου Σάμης.

Η Άσσος διακριτικά , σταθερά και με σκληρή δουλειά εδώ και 50 μέρες προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Τόσο οι κάτοικοι όσο και οι φίλοι της Άσσου θέλουν η αποκατάσταση να είναι προς το καλύτερο , να αναδειχτεί ο πολιτισμός και η ιστορία του χωριού.  Αυτός ο στόχος όμως δεν μπορεί να αφορά μόνο τους Ασσιώτες αλλά και όλους του Κεφαλονίτες. Η Άσσος πρέπει να βγει από αυτή την περιπέτεια ακόμα πιο δυνατή, ακόμα πιο ασφαλής, ακόμα πιο όμορφη! Σε αυτή τη προσπάθεια το kefaloniapress τάσσεται στο πλευρό της Ασσου και των Ασσιωτών με την ανάδειξη και διεκδίκηση  των αιτημάτων της Κοινότητας και του Δήμου αλλά και την προβολή του πανέμορφου ιστορικού χωριού.

Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress

Φωτογραφίες και video : Μάκης Λεκατσάς

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις