Υποστελεχωμένες οι δημόσιες υπηρεσίες στην Κεφαλονιά ενώπιον καταστάσεων πανδημίας και ΙΑΝΟΥ

482
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                                                                        

Αργοστόλι, 13 Νοεμβρίου 2020

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ: ΙΑΝΟΣ – ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19

Δύο μήνες μετά το πέρασμα του «ΙΑΝΟΥ» βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, λόγω του τεράστιου μεγέθους των καταστροφών που επέφερε, της δραματικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών και ενώ βρίσκονται επί μακρόν σε κατάσταση συναγερμού οι υγειονομικές υπηρεσίες λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Τα τελευταία χρόνια, ο Νομός μας έχει επανειλημμένα υποστεί φυσικές καταστροφές είτε λόγω της σεισμικής δραστηριότητας είτε λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι κηρύξεις του Νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τείνουν να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.  Oι καταστάσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται με «ακραίες» ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, χρειάζεται κρατικός μηχανισμός με σοβαρό σχεδιασμό για την άμεση λήψη μέτρων πρόληψης, προστασίας και αποκατάστασης. Αυτό προϋποθέτει καταρχάς στελέχωση με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, σύγχρονο μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αναβάθμιση πρωτόκολλων της Πολιτικής Προστασίας και των αντιπλημμυρικών έργων.

Για τη στελέχωση των επιτροπών καταγραφής και αποτίμησης ζημιών στις πληγείσες επιχειρήσεις (σε Κεφαλονιά και Ιθάκη), οι περισσότερες υπηρεσίες έχουν διαθέσει το 1/3 ή ακόμη και τους μισούς υπαλλήλους τους, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες αυτές να λειτουργούν πλέον σε οριακή κατάσταση. Η παραπάνω διαδικασία αποτελεί ένα νέο αντικείμενο, το οποίο βάσει του μεγέθους των καταστροφών και της άμεσης ανάγκης αποζημίωσης των πληγέντων απαιτεί καθημερινή και πλήρη απασχόληση (διενέργεια επιτόπιων αυτοψιών, εκτίμηση) έως τουλάχιστον τα τέλη του 2020, με σοβαρό ενδεχόμενο παράτασης. Τα μέλη των επιτροπών καλούνται συγχρόνως να ανταποκρίνονται και στο κυρίως αντικείμενο της υπηρεσίας τους και να μένουν πολλές φορές εκτεθειμένοι λόγω της συσσώρευσης πληθώρας εκκρεμών  υποθέσεων.

Όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν με ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων και είναι πολύ επιβαρυμένες.

Δεδομένου ότι στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος/προϊστάμενος, η Δ/νση Τεχνικών Έργων έχει ουσιαστικά αναλάβει το έργο της Πολιτικής Προστασίας του Νομού! Δηλαδή, εργασίες άμεσης αποκατάστασης (επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθαρισμός ρεμάτων), παράλληλα με τις πάγιες αρμοδιότητές της (σύνταξη μελετών, ωρίμανση και επίβλεψη έργων) που αυξάνονται περαιτέρω εξαιτίας των φυσικών καταστροφών. Στις παραπάνω υπηρεσίες δεν υπάρχει εδώ και χρόνια καθόλου εργατοτεχνικό προσωπικό και χειριστές μηχανημάτων. Η εικόνα που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ μετά από κάθε καταστροφή ότι τα συνεργεία της Περιφέρειας είναι στους δρόμους κρύβει την πραγματική αλήθεια, καθώς γίνονται αναθέσεις σε ιδιώτες υπό την πίεση της ανάγκης άμεσων παρεμβάσεων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε επιπλέον κόστος.

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, υπηρεσία με κομβικό ρόλο στην παρούσα συγκυρία, έχοντας σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες (μια μόνο πρόσληψη επόπτη υγείας, ο οποίος μάλιστα αποχώρησε πριν τη λήξη της 4μηνης σύμβασής του) βρίσκεται σε μόνιμο συναγερμό λόγω της πανδημίας του Covid-19. Χωρίς επαρκή στελέχωση, αδυνατεί να εκπληρώσει την ανάγκη για ελέγχους σε επιχειρήσεις, εκπαιδευτικές κ.ά. δομές, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού.

Από την άλλη, ως το τέλος του έτους η Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών θα καταγράψει δύο αποχωρήσεις υπαλλήλων και άλλες τρεις η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, μέσω της  κινητικότητας και συνταξιοδότησης συναδέλφων. Στο Τμήμα Περιβάλλοντος, στα Τμήματα της Δ/νσης Διοικητικού -Οικονομικού, στο Τμήμα Πληροφορικής υπηρετούν ένας έως δύο υπάλληλοι. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στις υπόλοιπες Δ/νσεις, με αποτέλεσμα οι παράτυπες αναθέσεις «παράλληλων» καθηκόντων σε άλλες υπηρεσίες να αποτελούν τη συνήθη επιλογή της Περιφερειακής Αρχής για πληθώρα συναδέλφων. Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των υπηρεσιών σε προσωπικό,  με αποχωρήσεις χωρίς αναπλήρωση των κενών, οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας, υπολειτουργία και εν τέλει υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και για αυτό δεν ευθύνονται  σε καμιά περίπτωση  οι εργαζόμενοι. Στο Τμήμα Γραμματείας (πρωτόκολλο κλπ.), μόλις τρεις υπάλληλοι είναι επιφορτισμένες με τη διοικητική υποστήριξη όλων σχεδόν των Δ/νσεων, σε συνθήκες μόνιμης πίεσης! Ειδικά την τελευταία περίοδο διαχειρίζονται πλήθος αιτήσεων λόγω «Ιανού». Δεν είναι τυχαίο το πρόσφατο περιστατικό κατάρρευσης συναδέλφου της Γραμματείας, η οποία διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Όταν η αποδυνάμωση της Π.Ε. Κεφαλληνίας σε προσωπικό έχει ξεπεράσει την τελευταία δεκαετία το 60%, όσο και να υπερβάλλουμε εαυτόν είναι αδύνατη η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών.

Η περιφερειακή αρχή, αγνοώντας επιδεικτικά όλα τα αιτήματά μας για προσλήψεις, υιοθετώντας  την κυρίαρχη πολιτική άποψη ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν «κόστος» που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, αποδίδει την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών σε ζητήματα διάρθρωσής τους και κατανομής αρμοδιοτήτων. Προσλαμβάνει ειδικούς συμβούλους, μεθοδεύει «στοχευμένες» τροποποιήσεις στον Οργανισμό της Π.Ι.Ν., μετακινεί υπαλλήλους, αναθέτει παράλληλα καθήκοντα. Παρακολουθεί τη  σταδιακή και συστηματική υποβάθμιση κρίσιμων υπηρεσιών, μέχρις ότου αυτές να μην μπορούν πλέον να λειτουργήσουν, για να εκχωρηθούν τελικά οι αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος δια μαγείας θα «επιλύσει» όλα τα προβλήματα.

Στα συνεχή αιτήματά μας για τη λειτουργία συλλογικών οργάνων που αφορούν σε ζητήματα των εργαζομένων, όπως η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης η οποία συγκροτείται και δεν συνεδριάζει ποτέ, τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που συνεδριάζουν μόλις 3-4 φορές το χρόνο, αιτήματα για υπερωρίες, παροχές  που ρητά προβλέπονται από τη νομοθεσία, η Περιφερειακή Αρχή κωφεύει συστηματικά,  οδηγώντας τις αντοχές και ανοχές των εργαζομένων στα όρια τους.

Ως υπάλληλοι και ως πολίτες, θεωρούμε ότι εφόσον η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και  η οργάνωση της πολιτικής προστασίας αποτελεί αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, είναι  σημαντικό να διαθέτουν οι Περιφέρειες τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισμό, τα μέσα και στελέχωση με ειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται ολοκληρωμένα στις ανάγκες άσκησης των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα. Είναι αυτονόητο επίσης να εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία που αφορά σε δικαιώματα των εργαζομένων.

Για αυτό λοιπόν ζητούμε άμεσα από την Περιφερειακή Αρχή:

  • Προσλήψεις εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού.
  • Να εφαρμοστούν οι διατάξεις της νομοθεσίας που αφορούν στην παροχή μέσων ατομικής προστασίας, την πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας, και την εφαρμογή της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Προστασία των εργαζομένων από τον υγειονομικό κίνδυνο, με τακτική απολύμανση των χώρων εργασίας και διενέργεια rapid-test για τον COVID-19, στο σύνολο των υπαλλήλων.
  • Να ενισχυθούν με σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με το έργο της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και έκτακτων αναγκών, π.χ. προμήθεια drone, παροχή ασύρματων τηλεφωνικών συσκευών κ.α.
  • Την καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης για όλο το χρονικό διάστημα κήρυξης του Νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για το σύνολο των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού, έχουν επιφορτιστεί με πρόσθετες εργασίες υπάλληλοι από όλες τις υπηρεσίες. Επισημαίνουμε ότι ανάλογες αποφάσεις έχουν εκδοθεί για άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας για όλο το έτος και ανεξάρτητα από έκτακτες συνθήκες.
  • Να συνεδριάσει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο για την έγκριση των πινάκων προακτέων υπαλλήλων για τα έτη 2017, 2018 και 2019, δεδομένου ότι η βαθμολογική κατάταξη αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κάλυψη θέσης ευθύνης και η μη έκδοση των συγκεκριμένων αποφάσεων επί τρία συνεχόμενα έτη, με ευθύνες και της Περιφερειακής Αρχής, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, είναι επιζήμια για τους θιγόμενους συναδέλφους.

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις