Η πιο μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης στον δυτικό κόσμο συνήθως ενώνει οικογένειες και φίλους. Τα οικογενειακά τραπέζια ακόμη και με μακρινούς συγγενείς ή οι φιλικές γιορτές με πολλούς προσκεκλημένους αποτελούν απαραίτητο συστατικό του εορταστικού δωδεκαημέρου.
Ομως, φέτος η κατάσταση προδιαγράφεται εντελώς διαφορετική και η προοπτική ενός οικογενειακού τραπεζιού τα Χριστούγεννα ίσως δεν θα αποκλειόταν εντελώς, υπό την προϋπόθεση της τήρησης ορισμένων κανόνων υγειονομικής ασφάλειας.
Ο καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Σαν Ραφαέλε» του Μιλάνου Κάρλο Σινιορέλι περιγράφει στην εφημερίδα» La Repubblica» πώς θα μπορούσε να περάσει ευχάριστα η γιορτή, χωρίς αγωνίες και συνέπειες.
Οι Ιταλοί διερωτώνται πώς θα μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα χωρίς κατήφεια και αγωνία και ο γνωστός καθηγητής απαντά με συγκεκριμένους κανόνες, που μπορούν να ισχύσουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.
- Οι καρέκλες σε απόσταση 1,5 μέτρου.
Επειδή ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα βρίσκονται συγγενείς πρώτου ή πιο μακρινού βαθμού που έχουμε να δούμε καιρό, καλό είναι να τοποθετηθούν οι καρέκλες σε απόσταση. Το 1,5 μέτρο είναι μια απόσταση ασφαλείας, όταν οι συνδαιτυμόνες μιλούν μεταξύ τους.
2. Οχι εναγκαλισμούς.
Αγκαλιές και ασπασμοί καλύτερα να μείνουν για μελλοντικές συναντήσεις. Στην εποχή του κορονοϊού και στα τραπέζια εν μέσω της πανδημίας, ούτε και οι πιο στενοί συγγενείς (που δεν μένουν μαζί) δεν θα πρέπει να αγκαλιάζονται.
3. Δεν αλλάζουμε ποτήρια.
4. Δεν αλλάζουμε πιάτα.
5. Δεν αλλάζουμε μαχαιροπίρουνα.
Η… μεσογειακή συνήθεια να αλλάζουμε πιάτα, ποτήρια κ.λπ. ή να δοκιμάζουμε από τα πιάτα των άλλων, στα μεγάλα οικογενειακά ή φιλικά τραπέζια, θα πρέπει να σταματήσει (μέχρι νεωτέρας… κορονοϊού). Ο Ιταλός καθηγητής Ιατρικής, μάλιστα, είναι πολύ αυστηρός: αν θέλει κάποιος να δοκιμάσει από άλλο πιάτο, το φαγητό θα πρέπει πρώτα να ζεσταθεί στους 60 βαθμούς!
6. Οχι στα περισσεύματα φαγητών. Τα φαγητά που περίσσευσαν (από πιάτα άλλων) ή που έχουν μαγειρευτεί από καλεσμένους να ζεσταίνονται επίσης σε υψηλή θερμοκρασία.
7. Δεν μιλάμε σε τηλέφωνο άλλου. Οχι δηλαδή στη συνήθεια να περνάμε το τηλέφωνο από άτομο σε άτομο, προκειμένου να μιλήσουμε όλοι με ένα συγγενή.
8. Οχι στην κοινή χρήση πετσέτας στο μπάνιο. Αν επισκεφθούμε το μπάνιο, να μη χρησιμοποιήσουμε την ίδια πετσέτα και σε κάθε περίπτωση να μη σκουπίσουμε το πρόσωπο.
9. Οχι στα τραγούδια. Αυτά τα Χριστούγεννα, να αποφύγουμε να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, καθώς ο καθηγητής Σινιορέλι προειδοποιεί πως όταν τραγουδούν πολλοί άνθρωποι μαζί, τα αερολύματα που μεταφέρονται (και μαζί τους ενδεχομένως ο ιός) είναι πολλά.
10. Παράθυρα ανοιχτά. Τελευταίος κανόνας, αλλά ο πιο σημαντικός: Τα παράθυρα θα πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια των επισκέψεων των Χριστουγέννων, ακόμη και αν κάνει πολύ κρύο. Οσο για τη μάσκα, ο καθηγητής Σινιορέλι τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να τη διατηρεί κάποιος στη διάρκεια του γεύματος, ωστόσο, αν συναντά άλλα πρόσωπα μετά από καιρό, καλό είναι να τη φοράει.