O αγαπητός μας φίλος Σπύρος Καμπιώτης εκδότης της εφημερίδας ΗΜΕΡΑ της Ζακύνθου και ιδιοκτήρης του IONIAN TV καναλιού μας έστειλε μια σελίδα περιοδικού του 1971.
Στο τεύχος Μαρτίου Απριλίου, του έτους 1971, το περιοδικό ΙΟΝΙΟΣ ΗΧΩ
δημοσίευσε το πάρα κάτω άρθρο .
Εκτός του ενδεχόμενου της Πρωτοπριλιάς είναι και το ενδεχόμενο της διχτατορίας των Συνταματαρχών.. Ομως στο άρθρο αναφέρεται το όνομα του δωρητή “Γεράσιμος Τσελέντης”.
Λύση στον γρίφο μπορούν να δώσουν μόνο οι παλιοί Φισκαρδιώτες. Είναι πραγματικό γεγονός το ρεπορταζ του Σωκράτη Ματθαίου ή όχι;;
Οι απαντήσεις σας στα σχόλια.
Υπηρχε σαν σκεψη να φερουν ενα καραβι μετασκευασμενο σε ξενοδοχειο αλλα δεν υλοποιηθηκε ο δε Τσελεντης που αναφερεται νομιζω ηταν συγγενης της μητερας μου γεννημένος στη Ρουμανια .
===
Ο Σωκράτης Ματθαίος ήταν ένας δαιμόνιος Κεφαλλην από τα Ματθαιατα Ερυσσο. Ήταν μηχανολόγος και στα μεγάλα του χρόνια σπούδασε γεωπονική. Επί νομαρχίας Ματαραγκα μάλλον μάλλον 1965-1967, ο οποίος όντως συνέβαλλε στην ανάπτυξη του νησιού ο Σ. Ματθαίος προχώρησε σε μια πρωτοβουλία αξιομνημονευτη η οποία δυστυχώς δεν τιμάται ιστορικά. Λόγω της επιχειρηματικής του δράσης, αντιπρόσωπος γερμανικών μηχανημάτων, έφερε στο νησί ειδική ομάδα επιστημόνων να μελετήσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού. Έτσι ιδίως γεωπόνοι, γεωλόγοι, μηχανικοί, κα από τη Γερμανια, ΗΠΑ, Αυστρία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, κα χώρες επιστήμονες ήρθαν στο νησί και μελέτησαν τις ανάπτυξαν κες του δυνατότητες. Παρέδωσαν όλοι μελέτες και αναφορές ο έκαστος για τον τομέα του οι οποίες μεταβίβαση καν στον ίδιο και ο ίδιος τα διαβιβασε στη Νομαρχία και στα αρμόδια υπουργεία. Ο ίδιος έχει εκδώσει και βιβλίο με τις μελέτες αυτές το 1977. Απορροια των μελετών αυτών είναι η καλλιέργεια της λεβάντας, η ενίσχυση της αμπελοκαλλιεργειας στα σύγχρονα χρόνια, η ανάπτυξη της τυροκομιας, κα που κάποιες πρωτοβουλίες στήριξε κυρίως η κυβερνητική περίοδος της στρατιωτικής διακυβέρνησης. Ο Ματθαίος ήταν καινοτόμος και ενίσχυσε κάθε πρωτοβουλια τοπικα. Έτσι φαίνεται και η προσπάθεια να στηρίξει τον τουρισμο με την ιδέα του Τσελεντη για το πλωτό ξενοδοχείο, καινοτομα ιδέα και πόσο προχωρημένη ήταν. Ο Ματθαίος δεν τιμήθηκε από την Κεφαλονια, πάρα το γεγονός ότι και μόνο το βιβλίο του είναι οδηγός ανάπτυξης του νησιού ακόμα και σήμερα. Αυτός ήταν ο Σ. Ματθαίου και όπως και άλλα έτσι και ο πλωτό ξενοδοχείο στο Φισκαρδο δεν εφτασε ποτέ.
Επισης ο Ματθαιος δημιουργησε τον Εξοραιστηκο συλλογο το Δολιχιο το 1963 με σκοπο την προσφορα προς την περιοχη της Ερισου και υπηρξε για χρονια προεδρος του συλλογου που σημερα εχω την τιμη να προεδρευω εγω.
Η είδηση στην Ιόνιο Ηχώ πάντως είναι αυθεντική. Απλά ήταν ως μια πρόταση ή όποια δεν ευοδωσε.
Προφανώς και πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Την εποχή εκείνη ζούσα στο χωριό και δεν θυμάμαι να είχε συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.