Του Παναγιώτη Στάθη
O εφέτης ανακριτής που χειρίζεται τη δικογραφία- μαμούθ στην Κέρκυρα, η οποία, σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις απεικονίζει ένα ευρύ παραδικαστικό κύκλωμα στην καρδιά της Δικαιοσύνης, αναγκάζεται και ανεβαίνει και στην έδρα δικάζοντας ποινικές υποθέσεις!
Έτσι μήνες μετά τον ορισμό του στην υπόθεση, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην αποκάλυψη μια πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεσης, παραμένει ουσιαστικά χωρίς εξέλιξη.
Η υπόθεση
Σύμφωνα με όσα έχουν αποτυπωθεί απο την πορεία της έρευνας και έχουν καταγγελθεί δημοσίως, απο το 2007 έως το 2017 ουσιαστικά επι 11 χρόνια, είχαν εξαφανιστεί (αφαιρεθεί αν θέλετε) συνολικά περί τις 1100 δικογραφίες απο την Εισαγγελία Κέρκυρας.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε σε δύο δόσεις. Αρχικά τον περασμένο καλοκαίρι-φθινόπωρο, εντοπίσθηκαν περίπου 500 δικογραφίες που είχαν χαθεί μυστηριωδώς από την εισαγγελία, ενώ τον Νοέμβριο του 2020, μετά από ανώνυμη καταγγελία, βρέθηκαν και οι υπόλοιπές “εξαφανισμένες” δικογραφίες. Συνολικός αριθμός περί τις 1.100, δηλαδή εξαφανίζονταν επι 11 χρόνια περίπου 110 το χρόνο.
Η εισαγγελέας
Η επιμονή των Εισαγγελέων Εφετών Κέρκυρας Κ. Κουκούτση και Πρωτοδικών Κέρκυρας Δ. Λαμπρίδη, οδήγησε στην αποκάλυψη των δικογραφιών και στην κίνηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, με κεντρικό ερευνόμενο προσωπο, εισαγγελική λειτουργό που υπηρετούσε στο νησί. Παράλληλα στο στόχαστρο των αρχών έχουν τεθεί και δικαστικοί υπαλληλοι που θα ελεγχθούν και πιθανόν θα κληθούν ως κατηγορούμενοι, εφόσον προκύψουν στοιχεία, από τον ανακριτή. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε σε αναβάθμιση της έως τότε διεξαγόμενης έρευνας για τον εντοπισμό τυχόν και άλλων εμπλεκομένων προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό μετά από αίτημα του Εισαγγελέα Εφετών Κέρκυρας Κ. Κουκούτση, ορίστηκε από την Ολομέλεια Εφετών Κέρκυρας εφέτης-ανακριτής, που ανέλαβε την διαλεύκανση της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης.
Παραγραφές
Το ζήτημα είναι πως πολλές απο τις δικογραφίες πιθανολογείται πως έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Π.χ τυχόν πλημμελήματα έχουν ήδη “εξαφανιστεί”, ενώ πρόσωπα που κινούνται στα δικαστήρια μιλούν για τουλάχιστον 24 κακουργηματικές δικογραφίες, κυρίως οικονομικού αντικειμένου, που εχουν ήδη υποπέσει σε παραγραφή. Μάλιστα το θέμα έφερε με ερωτησή του στη Βουλή, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοφ. Ξανθόπουλος, θέτοντας και το θέμα της απόσπασης υπαλλήλων, ώστε να συνεπικουρήσουν τον εφέτη-ανακριτή για να μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντά του, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού τόσο στην Εισαγγελία Εφετών όσο και στο Εφετείο Κέρκυρας. Όλα αυτά σε συνάρτηση και με τον τεράστιο όγκο εργασίας που τον βαρύνει καθόσον υπάρχουν υπόνοιες για σοβαρές υποθέσεις οικονομικού αντικειμένου που έχουν παραγραφεί εξαιτίας της “εξαφάνισης” των 1.000 και πλέον δικογραφιών;
Ανεβαίνει στην εδρα!
Όπως μάλιστα αποκαλύπτει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γ. Καλούδης που είχε μεγάλη συνεισφορά στην αποκάλυψη των πτυχών της υπόθεσης αποκαλύπτει “….ο εφέτης – ανακριτής βαρύνεται και με έδρα, και στο Τριμελές και στο Πενταμελές”, συνεπώς “είναι σαφές ότι δεν μπορεί να διεκπεραιώσει έγκαιρα την υπόθεση”. Αυτό μάλιστα εξηγεί τη στασιμότητα της έρευνας του εφέτη ανακριτή Γ. Αλμπούρα, ο οποίος διαθέτει τη συνδρομή(!!!) μιας γραμματέως, στην προσπάθεια του να χειριστεί μια δικογραφία δεκάδων χιλιάδων σελίδων.
Ο πρόεδρος παράλληλα αναφέρει πως “εχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του” λογω της στάσης του στην υπόθεση, μια καταγγελία που χτυπά καμπανάκι στις αρμόδιες αρχές!