Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα των δομών φροντίδας και υγείας του νησιού μας. Χρόνια άλυτα προβλήματα που με την πανδημία διογκώθηκαν και πάνε να μας «πνίξουν».
Μετά από κυριολεκτικά απελπισμένο email Αναγνώστη του Kefaloniapress για την ανάγκη να φιλοξενηθεί ένας εκ των γονιών του στο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου , ανακαλύψαμε ότι τίποτε δεν είναι ρόδινο στο Ιδρυμα , παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ολων εκεί, αντίθετα μάλιστα , σχεδόν αδυνατεί πλέον να προσφέρει την απαιτούμενη φροντίδα στους φιλοξενουμένους του.
Ο λόγος; Μόλις 14 άτομα μόνιμο προσωπικό και από αυτά θα συνταξιοδοτηθούν 4-5 τους επόμενους μήνες.
Οι αμείλικτοι αριθμοί
- Το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου φιλοξενεί 73 άτομα
- Προσωπικό μόνιμο : 14 άτομα
- Λίστα για κατεπείγουσα φιλοξενία : 25 άτομα
- Δυναμική σε φιλοξενία : 100 άτομα.
Προσλήψεις προσωπικού μια ακόμα νομοθετική τρέλα!
Από το 2011 το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου αρχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το προσωπικό λόγω μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων του μόνιμου προσωπικού.
Το 2019 η νέα διοίκηση του Γηροκομείου με πρόεδρο την Αννα Ζαπάντη, παρέλαβε 40 άτομα μόνιμο προσωπικό, για να καταλήξει σήμερα , δυο χρόνια μετά, σε μόλις 14!! λόγω συνταξιοδοτήσεων, και πάμε φουλ να μειωθούν στα 10 για τον ίδιο λόγο.
Το Ίδρυμα «πορεύεται» με 8μηνες συμβάσεις προσωπικού, μόνο που ο χρόνος έχει 12 μήνες αλλά εκεί στα Υπουργεία άλλο ημερολόγιο χρησιμοποιούν.
Η διοίκηση του Γηροκομείου έχει το δικαίωμα να προσλάβει προσωπικό 2μηνων συμβάσεων . Όμως ο χρόνος έχει 12 μήνες. 8 +2 = 10 μήνες . Τι γίνεται στους υπόλοιπους 2 μήνες;
Ο παραλογισμός όμως δεν έχει τέλος.
Το Υπουργείο Υγείας δεν πληρώνει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ στο Ιδρυμα, δεν το χρηματοδοτεί. Το Γηροκομείο ζει από τις δωρεές και κάποια ελάχιστα ενοίκια ιδιοκτησιών του , ενώ από τον ΕΟΠΥ παίρνει μόνο φάρμακα και τροφεία.
Παρόλο που το κράτος δεν δίνει ευρώ τσακιστό, δεν επιτρέπει προσλήψεις επειδή το ίδρυμα είναι ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) !!
Ενώ το Γηροκομείο ΠΛΗΡΩΝΕΙ από δικά του έσοδα και δωρεές τους μισθούς, παρόλα αυτά ΔΕΝ έχει το δικαίωμα να προσλάβει ούτε μόνιμο προσωπικό ούτε συμβασιούχους πέρα των 2μηνων ανά έτος.
Αυτό ισχύει για όλα τα ανάλογα ιδρύματα αυτής της ταλαίπωρης χώρας. Δεν ισχύει για το Ορφανοτροφείο όμως γιατί λειτουργεί υπό άλλο νομικό καθεστώς.
Οι 8μηνες συμβάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα
Ο θεσμός των 8μηνων συμβάσεων που επιβάλλει το Κράτος στο Ίδρυμα επιδεινώνει τα προβλήματά του και για έναν ακόμα πολύ σοβαρό λόγο. Μόλις οι 8μηνίτες μαθαίνουν την δουλειά, λήγει και η σύμβαση. Τον επόμενο χρόνο έρχεται νέο προσωπικό το οποίο από την αρχή θα ειδικευτεί για να φύγει μόλις μάθει τη δουλειά. Και δεν είναι η «δουλειά» του χειρωνακτική . Είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται με τους ηλικιωμένους , το συναισθηματικό δέσιμο, η σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τρόφιμος στη φροντίδα του. Στο τέλος του κάθε 8μηνου έχουμε κλάματα και στεναχώριες από όλες τις πλευρές.. Και οι δίμηνες συμβάσεις είναι εξίσου επώδυνες.
Αλλαγή θεσμικού πλαισίου
Η μόνη λύση για να λειτουργήσουν τα Ιδρύματα (ΝΠΔΔ) όπως το Δημοτικό Γηροκομείο, που ζουν με τους δικούς τους πόρους είναι η αλλαγή της Νομοθεσίας και το δικαίωμα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού από τις διοικήσεις τους. Όπως κάνει λχ το Ορφανοτροφείο.
Όμως τι γίνεται μέχρι τότε;
Δεν είμαστε νομοθέτες, με την απλή λογική σκεπτόμενοι, πιστεύουμε ότι μπορεί με Υπουργική Απόφαση ή κάτι παρόμοιο, να επιτραπεί ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ η πρόσληψη προσωπικού από τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Ενώ παράλληλα θα μελετάται η τροποποίηση του Νομοθετικού πλαισίου ώστε τα ΔΣ των Ιδρυμάτων να είναι ανεξάρτητα και αυτόνομα αφού μόνα τους βγάζουν τα έξοδά τους , να προσλάβουν μόνιμο και εποχικό προσωπικό ανάλογα τις ανάγκες τους.
Ελεύθερα κρεβάτια αλλά δεν δέχεται φιλοξενούμενους
Παραλογισμών συνέχεια. Σήμερα το Γηροκομείο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει επιπλέον 25 άτομα, όσα είναι στη λίστα επείγουσας αναμονής. Δεν μπορεί όμως γιατί είναι ανθρωπίνως αδύνατον 14 ή 10 άτομα προσωπικού να φροντίσουν 100 τρόφιμους!
Και ενώ υπάρχουν ελεύθερα δωμάτια δεν μπορούν να προσφερθούν με συνέπεια συμπατριώτες μας με σοβαρά προβλήματα είτε παραμένουν στο Νοσοκομείο, είτε μόνοι στο σπίτι τους , είτε σε συγγενείς.
Η άνοια δημιουργεί νέα προβλήματα
Καθημερινά αυξάνεται και στο νησί μας ο αριθμός των ηλικιωμένων που πλήττονται από την άνοια και χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν εξειδικευμένη φροντίδα και προσωπικό. Δεν μπορούν να φιλοξενούνται μαζί με τους άλλους τρόφιμους στο Γηροκομείο γιατί άθελά τους μπορεί να προκαλέσουν κακό στον εαυτό τους (να πεταχτούν στο δρόμο πχ) ή στους συγκατοίκους τους.
Η ανάγκη λοιπόν να λειτουργήσει μια πτέρυγα στο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου (υπάρχει ο χώρος) με τρόφιμους με άνοια είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ. Αυτό σημαίνει εξειδικευμένο προσωπικό και επιπλέον προσλήψεις.
Συζητήσαμε όλα τα παραπάνω με την δραστήρια πρόεδρο του Δημοτικού Γηροκομείου Αννα Ζαπάντη η οποία επιβεβαίωσε την κάθε λέξη. « Το Δημοτικό Γηροκομείο δυστυχώς σε λίγο θα αδυνατεί να προσφέρει υπηρεσίες στους φιλοξενούμενους του, όπως αδυνατεί ήδη να δεχτεί νέους , εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού. Κάνουμε ότι μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε να ζουνε οι άνθρωποί μας στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Τρέφονται καλά, είναι περιποιημένοι, έχουν ιατρική φροντίδα, διασκεδάζουν … Αλλά δυστυχώς κάθε μέρα δυσκολεύουν τα πράγματα . Το μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό είναι απαραίτητο και ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ . Ο βουλευτής Παναγής Καππάτος και ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος , θα επισκεφθούν τις επόμενες ημέρες τα υπουργεία και θα θέσουν το πρόβλημα των προσλήψεων , που είναι άλυτο από το 2011» , καταλήγει η κα Ζαπάντη.
Νοσοκομεία ΔΕΝ έχουμε , Γηροκομείο ΔΕΝ έχουμε, ΜΕΘ ΔΕΝ έχουμε, Γιατρούς ΔΕΝ έχουμε, σε ένα νησί με πληθυσμό κατά πλειοψηφία άνω των 50 ετών. Αεροδιακομιδές χιλιάδων ευρώ όμως , έχουμε…
Ελένη Δ. Χιόνη