ΕΡΙΣΟΣ – Του ρεβιθιού τα πάθη

1241

Άλλη μια αγροτική δραστηριότητα της οικογένειας Σκλαβούνου από της Ερίσου τα εδάφη. Ο Βαγγέλης και ο Παύλος με την αμέριστη υποστήριξη του καλύτερου λαγουρέντε τση περιοχής και πέρα, του μικρού Παναγή, (απολαύστε τον στο βίντεο που ακολουθεί),  αναβιώνουν παλιές καλλιέργειες και ποικιλίες.

Αυτή την εποχή είναι το μάζωμα των ρεβιθιών. Η θρεπτική αξία αυτού του οσπρίου το κατατάσσει στην κατηγορία των super foods, είναι η πρωτεΐνη του φτωχού. ( Δείτε εδώ την διατροφική αξία του ρεβιθιού.)

.. Μαζεύεται μόλις δέσει ο καρπός , ο οποίος είναι και ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό σνακ . Περιμέναμε πως και πως να περάσει ο γάιδαρος με τα ματσάκια από ρεβίθια και φακές για να τα μασουλήσουμε.. Το φρέσκο ρεβίδι έτσι όπως είναι αλμυρούτσικο στο κέλυφος, είναι μια εξαιρετική θρεπτική λιχουδιά.. Μετά ήρτανε τα παγωτά και χάσαμε τα ματσάκια…

Μόλις λοιπόν δέσει ο καρπός, θερίζεται και απλώνεται στο αλώνι. Το ρεβίθι θέλει πολύ στεγνό καιρό και ζέστη, σαν τον καύσωνα που περνάμε τώρα, ώστε να απορροφήσει γρήγορα ο ήλιος την υγρασία και να μας δώσει το σκληρό όσπριο.

Ο κάθε καλλιεργητής ξέρει πότε θα αρκινίσει το κοπάνισμα.. Επίπονη εργασία κάτω από τον καυτό ήλιο..

Και μετά το ανέμισμα για να φύγουν τα υπολείμματα από το λεπτό κέλυφος..

Τα ρεβίθια αποθηκεύονται σε σακιά για να παίρνουν αέρα.

Στην Κεφαλονιά τα τρώμε κυρίως βραστά τον χειμώνα καυτερά το καλοκαίρι δροσερά. Θέλουνε μπόλικο λάδι, λεμόνι ή ξύδι ανάλογα την οικογένεια, και πιπεράκι άφτονο.

Μπορούν να γίνουν όμως και μια υπέροχη σαλάτα με κρεμμυδάκι, μπόλικο μαϊντανό, πομοντόρι και ότι άλλο έχει ο κηπαρέλος τση κάθε οικογένειας.

Τις ευχές μας στην οικογένεια Σκλαβούνου για ρεβιθάδες πάντα σε χαρές με τις ευχαριστίες μας για το ρεπορταζ..

√ΔΗΛΩΣΗ: Οι φωτογραφίες και το video με τον μικρό Παναγιώτη έχουν την έγκριση των γονέων του και έγιναν από τους ίδιους.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις