Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη
Με ομόφωνο ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, ο μεγαλύτερος επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας της χώρας εκφράζει τη βαθιά θλίψη όλων για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη:
«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αποχαιρετά το Μίκη Θεοδωράκη, το μεγάλο συνθέτη που έδωσε πνοή στα τραγούδια και τους αγώνες για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία και την Κοινωνική Προκοπή κι έφερε τη «Ρωμιοσύνη» σε όλο τον κόσμο.
Η ακεραιότητα της ψυχής σου και το μεγαλείο του πνεύματός σου συνέδεσε στο έργο σου τη Δημιουργία και τη μοναδική συμβολή σου στον Πολιτισμό με τους ανυπότακτους αγώνες και την αντίσταση του λαού μας στο φασισμό και στην πολιτική σκοπιμοτήτων.
Σήμερα σκύβουμε όλοι μαζί το γόνυ και υπογράφουμε με δέος και σεβασμό το τελευταίο σου αίτημα : “Να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων” και βλέπουμε μαζί σου μέσα από τη ζωή και το έργο σου το Αύριο, Οικουμενικά!
Αθάνατος!»
Μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:
«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, οι Έλληνες Μηχανικοί και ολόκληρος ο τεχνικός κόσμος της χώρας αποχαιρετούν με μεγάλη θλίψη τον Πρωτομάστορα της Ελληνικής μουσικής, τον Αρχιτέκτονα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, τον μέγιστο των Ελλήνων, τον αιώνιο έφηβο, τον αγωνιστή της Δημοκρατίας, τον γενναίο λόγιο, τον ασυμβίβαστο πολίτη του κόσμου, τον έναν και μοναδικό Μίκη Θεοδωράκη.
Η Ελλάδα, η μουσική, ο παγκόσμιος πολιτισμός είναι πια πραγματικά πιο φτωχοί.
Η μουσική του θα μας συντροφεύει για πάντα.
Αθάνατος!»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Πλατεία Βαλλιάνου 28100, Αργοστόλι
Αργοστόλι, 02-09-2021
ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο Μίκης του Κόσμου
Ο Μίκης της Ελλάδας
Ο Μίκης της Κεφαλονιάς και του Αργοστολίου δεν είναι πια μαζί μας.
Έφυγε για την «Όμορφη πόλη» της Αθανασίας του μετά την συγκλονιστική του παρουσία στον δικό μας κόσμο.
Στην διαδρομή των 96 χρόνων του μας σημάδεψε ανεξίτηλα με τις μουσικές, τα τραγούδια, τους αγώνες του, την παγκόσμια ακτινοβολία του.
Εμπνευσμένος συνθέτης που διαμόρφωσε για πολλές δεκαετίες την ελληνική μουσική της έδωσε διεθνή διάσταση, την πάντρεψε με τον λόγο των μεγάλων ποιητών, ακούμπησε με τους ήχους του τις ψυχές των Ελλήνων και τους μετέφερε στις γειτονίες του κόσμου.
Φλογερός Πατριώτης, ήταν παρών στους μεγάλους αγώνες του λαού της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Αγωνίστηκε για υψηλά Ιδανικά και κατέβαλε το βαρύ προσωπικό τίμημα των Ιδεών του, κατέστη δε διεθνές σύμβολο Ειρήνης, Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Ανεξαρτησίας των λαών.
Είναι τιμή για τον τόπο μας που ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε και στο Αργοστόλι κάποια νεανικά του χρόνια. Η τιμή αυτή γίνεται τεράστια όταν ο ίδιος σε πάμπολλες αναφορές, αλλά και κατά μοιραία ιστορική συγκυρία με το τελευταίο γραπτό μήνυμα της ζωής του προ οκταημέρου στην συναυλία της ορχήστρας του, ομολογεί πως η παραμονή του στο Αργοστόλι επηρέασε καθοριστικά την μουσική του ιδιοφυία.
Αποχαιρετούμε σήμερα τον Μεγάλο Έλληνα τον Μεγάλο Συνθέτη.
Αποχαιρετούμε σήμερα τον Επίτιμο Δημότη της πόλης του Αργοστολίου.
Το αφιερωμένο στην πόλη μας τραγούδι του «Καημός» και η ονοματοδοσία του 1ου Δημοτικού σχολείου Αργοστολίου θα κρατά άσβεστους τους δεσμούς μας με την θρυλική του φυσιογνωμία.
Ο Μίκης θα παραμείνει πάντα ζωντανός στο διηνεκές γιατί είναι κορυφαίο συστατικό στοιχείο του Ελληνικού Πολιτισμού, μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι η προσωποποίηση της Ρωμιοσύνης.
Εκ του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: Ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης
Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
τίμησε το έργο του και σήμερα τιμά την μνήμη του
H είδηση του θανάτου του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, διότι υπήρξε σπουδαίος καλλιτέχνης και εμβληματικός παγκόσμιος Έλληνας. Αποτέλεσε μια τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα πλαίσια της ανάδειξης του μνημειώδους έργου του και της προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη τίμησε το έργο του μέσα από μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς και στην Ζάκυνθο, ενώ σχεδιάζεται εκδήλωση στην Κέρκυρα.
Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-αφιέρωμα στον αύλειο χώρο του Ξενία στο Αργοστόλι από την ομώνυμη ορχήστρα, όπου παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία, αθρόα προσέλευση και συγκίνηση του κοινού, μέρος του έργου και της μουσικής δημιουργίας του.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες στο Ληξούρι όπως και την Ζάκυνθο με τίτλο “Τραγουδώντας για τη Ρωμιοσύνη… 200 χρόνια μετά”, με θέμα την σύνθεση και τα τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού, συνοδεία της ορχήστρας του Παναγή Μπαρμπατη.
Όλες οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν μία λαϊκή και βαθιά προσέγγιση του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη και ανθρώπου, με την ευθύνη και τη σοβαρότητα που επιβάλλει η προσωπικότητά του, με τρόπο εύληπτο στο κοινό όλων των ηλικιών των νησιών μας αλλά και των επισκεπτών μας.
Ο Μίκης Θεοδωράκης φοίτησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Αργοστολίου, γεγονός που συνιστά τιμή για τον τόπο μας και μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε, με περηφάνια και σεβασμό τα ίχνη της επιρροής της επτανησιακής μουσικής παράδοσης σε κάποιες συνθέσεις του.
Το “θρανίο” του στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου παραμένει τιμή και μνήμη της ζωής του στην Κεφαλονιά και το Σχολείο θα πάρει το όνομά του.
(ICON PRESS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ)
*Το τελευταίο μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη στην Κεφαλονιά κατα την εκδήλωση προς τιμη του έργου του, το οποίο ανέγνωσε από το Αργοστόλι η κόρη του Μαργαρίτα:
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 24.08.2021
Αγαπητοί φίλοι,
Είναι γνωστοί οι ιδιαίτεροι δεσμοί μου με την Κεφαλονιά και ιδιαίτερα με το Αργοστόλι, που αποτελούν ένα κομμάτι της ζωής μου. Εκεί ανακάλυψα την μυστηριακή σχέση μου με τη μουσική. Εκεί νομίζω ότι βγήκε για πρώτη φορά ο μουσικός που είχα μέσα μου και που έμελε να κυριαρχήσει στη ζωή μου και αυτό χάριν στα μουσικά ακούσματα που κυριαρχούσαν τότε στο νησί, τις καντάδες και τις φιλαρμονικές. Τόσο που κάποτε δήλωσα ότι ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών μου έχει τις ρίζες του στο ωραίο αυτό νησί. Αλλά και αργότερα ευτύχισα να ζήσω μαζί σας στιγμές αξέχαστες, με συναυλίες και παρουσίαση των έργων μου.
Σήμερα έχω την μεγάλη χαρά και συγκίνηση να πληροφορούμε την απόφασή σας να δώσετε το όνομα μου στο σχολείο στο οποίο φοίτησα και εγώ, κάποτε. Η Τιμή είναι μεγάλη!
Σας Ευχαριστώ και στέλνω τις θερμότερες ευχές μου σε όλους και κυρίως στα παιδιά, στους δασκάλους και στους γονείς τους.
Σας Ευχαριστώ όλους !
Με θερμούς χαιρετισμούς
Κέρκυρα 02.09.2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα λόγια θα είναι πάντα φτωχά όταν πρέπει να περιγράψουν το μεγαλείο ανθρώπων όπως ο Μίκης Θεοδωράκης.
Είμαστε ευγνώμονες που με τόσο πάθος, ευγένεια και γενναιοδωρία μας χάρισε απλόχερα το ανεκτίμητο έργο του.
Έντυσε με μουσική τους στίχους του Ελύτη, του Ρίτσου, του Καρυωτάκη.
Έκανε την ποίηση προσιτή και προσφιλή στο ευρύ κοινό, σημάδι της απεριόριστης αγάπης του για την Ελλάδα, για τους Έλληνες.
Οι αγώνες του για την πτώση της χούντας, με τους βασανισμούς, τις φυλακίσεις, την εξορία, δεν ανέκοψαν την ορμή του, αντίθετα μέσα από την φυλακή πετούσαν σαν πουλιά οι νότες του, ταξίδευαν στην άκρη του κόσμου.
“Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Αντρέα”, γράφει μέσα από το κελί της οδού Μπουμπουλίνας όπου κρατείτο. Το Σφαγείο γράφτηκε με πόνο και αίμα, όπως και όλα τα τραγούδια που έγραψε για τον αγωνιστή ενάντια στην δικτατορία, Αντρέα Λεντάκη.
Ποιος θα ξεχάσει την ιστορική συναυλία στο στάδιο Καραϊσκάκη μετά την πτώση της χούντας, με χιλιάδες κόσμου να τραγουδούν με δάκρυα στα μάτια, να αγκαλιάζονται, να παρασύρονται σε ένα ντελίριο ενθουσιασμού, να νιώθουν την απόλυτη ελευθερία.
Και στη μέση της σκηνής εκείνος, ανάμεσα σε σπουδαίους καλλιτέχνες, να ανοιγοκλείνει τα χέρια ρυθμικά, σαν φτερούγες που αγκαλιάζουν μελωδικά όλο τον κόσμο.
Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε παγκόσμια προσωπικότητα και το έργο του γνώρισε διεθνή αναγνώριση και απήχηση.
Ένα τεράστιο κεφάλαιο του Ελληνικού πολιτισμού, ένα μνημείο Ελληνικής ψυχής πέρασε στην αιωνιότητα.
Μίκη Θεοδωράκη θα σε ευγνωμονούμε πάντα για το συναίσθημα, την ποιότητα, την ευρύτητα του πνεύματος, το ράγισμα της καρδιάς, τον λυγμό, για όσα ζήσαμε και θα ζούμε για πάντα μέσα από το έργο σου.
Από το Γραφείο Τύπου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, για το Θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη
Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας πίσω του μία απέραντη μουσική δημιουργία, παρακαταθήκη για το μέλλον και μια πολυκύμαντη ιστορική διαδρομή, που συνομιλεί με το μεγαλείο και την τραγωδία της Αριστεράς της εποχής του.
Το «μαγικό βουνό» της μεταπολεμικής μουσικής δημιουργίας, ψηλός, πληθωρικός σε όλα του και τεράστιος στο έργο του, χαρακτηρίστηκε από τις «απάτητες κορφές» των τραγουδιών του και της πολιτικής του δράσης από τον Δεκέμβρη και τους Λαμπράκηδες μέχρι τον αντιδικτατορικό αγώνα και τις αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις. Τόσο οι ψηλές κορυφές όσο και οι βαθιές χαράδρες της πορείας του αντανακλούν, με ένα ιδιαίτερο τρόπο, την ίδια την πορεία της κομμουνιστικής αριστεράς στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις κυρίαρχες εκφράσεις της: Από τη μια ολόψυχη ταύτιση με το δίκιο του λαού και ανιδιοτελής στράτευση στους αγώνες του, από την άλλη ταλαντεύσεις απέναντι στην αστική πολιτική και αναζήτηση «αναγνώρισης» από τον εκάστοτε νικητή. Ο Μίκης και μέσα από το έργο του απέδειξε και ανέδειξε την τεράστια δημιουργική δύναμη των εργατών, των φτωχών, των αγωνιζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων. Τα πολιτικά του όρια δεν ήταν αποκλειστικά δικά του αλλά των κυρίαρχων ρευμάτων της Αριστεράς.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μίκης απέδειξε ότι η “μεγάλη τέχνη” πηγάζει βαθιά από τον λαό και τους αγώνες του, από τα βάσανα και τις ελπίδες του, από τις απογοητεύσεις και τα όνειρά του. Ότι δεν είναι απρόσιτη για τους εργάτες και τους φτωχούς ανθρώπους. Το αντίθετο. Η δημιουργία του κατάφερε να μπει και στο τελευταίο σπίτι, να γίνει χορός στο γλέντι, τραγούδι στην διαδήλωση και την απεργία, ψίθυρος στους καημούς, τις λύπες και τους έρωτες ενός ολόκληρου λαού. Ο Θεοδωράκης βρήκε και ανέδειξε το νήμα της μεγάλης τέχνης που στηρίζεται στον πλούτο της παράδοσης, στον πολιτισμό που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και μπόρεσε να την μετουσιώσει σε σύγχρονη τέχνη ξεπερνώντας και το φολκλόρ και την άρνησή της.
Οι πιο μεγάλες του στιγμές ήρθαν, ακριβώς τότε, όταν με τα τραγούδια του έδωσε φωνή και μελωδία, δύναμη και αυτοπεποίθηση, στην κραυγή ολόκληρων γενιών που αγωνίστηκαν και μάτωσαν για ελευθερία, ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανεξαρτησία. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Ήρθαν στην πιο αντιστασιακή, την πιο «αντάρτικη» περίοδο της ζωής του, όταν ήταν εξόριστος, κρατούμενος, κυνηγημένος και δακτυλοδεικτούμενος από το μετεμφυλιακό κράτος, τη χούντα, τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, τους συστημικούς κύκλους της μεταπολίτευσης.
Η ζωή και το έργο του Θεοδωράκη ταυτίστηκε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του, με τους αγώνες του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς και για αυτό δεν μπορούν να το οικειοποιηθούν οι εκπρόσωποι του αστικού κόσμου που επιδιώκουν να το κάνουν σύμβολο της δικής τους Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του: «Στον τάφο μου θέλω να γράφει “Πολέμησε τον Δεκέμβρη”». Η τέχνη του υπηρέτησε την Ελλάδα των καταπιεσμένων, του κοινωνικού αγώνα, του μεγαλείου του αντιφασιστικού αγώνα, του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, τον πόνο του εμφύλιου και της εξορίας, τους αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Ο Επιτάφιος και το Άξιον Εστί, τα Επιφάνεια και το Canto Heneral είναι ακούσματα ψυχής για όσους ποθούν και παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο, όχι για τα μούτρα των πρωθυπουργών και των υπουργών του συστήματος και των ακολούθων τους, που οι αξίες τους είναι η εκμετάλλευση, ο ανταγωνισμός, ο ατομισμός, η υποταγή.
Παράλληλα, όμως, πολιτικά, ενσάρκωσε την πορεία, τις τραγικές στιγμές και τις αντιφάσεις της αριστεράς. Το «Καραμανλής ή τανκς» έκφραζε τότε όχι μόνο τον φόβο τμημάτων του λαού, αλλά και τον συμβιβασμό τμημάτων της αριστεράς, στην οποία τότε ανήκε. Η υπουργοποίηση του από τον Απρίλη του 1990 μέχρι το Μάρτη του 1992 στην πιο βάρβαρη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης με πρωθυπουργό τον Κων. Μητσοτάκη έγινε αμέσως μετά την περίοδο που ο ενιαίος Συνασπισμός είχε συμμετάσχει στην συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και στην «οικουμενική» με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στο όνομα ενός ενιαίου έθνους που κινδυνεύει από τον «αλυτρωτισμό των Σκοπίων» (ανάλογη φιλολογία υπήρχε και σε ορισμένες δυνάμεις της αριστεράς) συμμετείχε και στα «μακεδονικά συλλαλητήρια», στα οποία κυριαρχούσαν ακροδεξιές δυνάμεις.
Και να τι κρατάμε εμείς από τον Μίκη. Την ΕΠΟΝ και το ΕΑΜ. Τον Κόκκινο Δεκέμβρη του 44. Την μάχη ζωής και αξιοπρέπειας στην Ικαρία και την Μακρόνησο. Το “και συ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό“. Κρατάμε την εμπιστοσύνη και την συστράτευση με τον λαό. Κρατάμε την ευγνωμοσύνη γιατί μάς “γνώρισε” τον Ρίτσο και τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Νερούδα. Την στρατευμένη του τέχνη που, ανεξάρτητα από τις επιλογές του δημιουργού της, έμαθε γενιές και γενιές “να κρατάνε την ζωή τους”, να την παίρνουν στα χέρια τους, να βρίσκουν την έμπνευσή τους στα ιδανικά της ανθρωπιάς, του αγώνα, της δημοκρατίας, της επανάστασης και του κομμουνισμού.
Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 2 Σεπτεμβρίου 2021
συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αντίο μεγάλε Μίκη,
Μεγάλη η παρακαταθήκη που αφήνεις για τη χώρα και και το έθνος μας…
Ελάχιστο χρέος μας η μετονομασία του 1ου Δημοτικού σχολείου Αργοστολίου που αποφοίτησες σε Μίκης Θεοδωράκης αλλά και η καλλιέργεια της μουσικής μας παράδοσης που σε επηρέασε στην μουσική σου, όπως μας είπες στην τελευταία ίσως επίσημη δήλωση σου από τα χείλη της κόρης σου στην συναυλία προς τιμή σου τις 24 Αυγούστου 2021 στο Αργοστόλι.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΘΑΝΑΤΕ ΜΙΚΗ !
Η αιωνιότητα σε περιμένει…
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
(ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 24.08.2021)
Αγαπητοί φίλοι,
Είναι γνωστοί οι ιδιαίτεροι δεσμοί μου με την Κεφαλονιά και ιδιαίτερα με το Αργοστόλι, που αποτελούν ένα κομμάτι της ζωής μου. Εκεί ανακάλυψα την μυστηριακή σχέση μου με τη μουσική. Εκεί νομίζω ότι βγήκε για πρώτη φορά ο μουσικός που είχα μέσα μου και που έμελε να κυριαρχήσει στη ζωή μου και αυτό χάριν στα μουσικά ακούσματα που κυριαρχούσαν τότε στο νησί, τις καντάδες και τις φιλαρμονικές. Τόσο που κάποτε δήλωσα ότι ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών μου έχει τις ρίζες του στο ωραίο αυτό νησί. Αλλά και αργότερα ευτύχισα να ζήσω μαζί σας στιγμές αξέχαστες, με συναυλίες και παρουσίαση των έργων μου.
Σήμερα έχω την μεγάλη χαρά και συγκίνηση να πληροφορούμε την απόφασή σας να δώσετε το όνομα μου στο σχολείο στο οποίο φοίτησα και εγώ, κάποτε. Η Τιμή είναι μεγάλη!
Σας Ευχαριστώ και στέλνω τις θερμότερες ευχές μου σε όλους και κυρίως στα παιδιά, στους δασκάλους και στους γονείς τους.
Σας Ευχαριστώ όλους !
Με θερμούς χαιρετισμούς
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ