Ένα ηλιόλουστο πρωινό μετά το πέρασμα του Μπάλου κατηφορίσαμε προς τα χωριά της Λειβaθους και συγκεκριμένα στα Σπαρτια για να επισκεφτούμε το παραδοσιακό Λιοστάσι του Διονύση Γαρμπη .

Ο Διονύσης ,τρίτη γενιά ελαιοπαραγωγών, μαζί με τον πατέρα του καλλιεργούν έναν παραδοσιακό ελαιώνα , με βασική ποικιλία το «κορώνι» με τις «ματολιές» και «μουζοελιές» , δυο ντόπιες ποικιλίες που είχε μεταφέρει ο παππούς του Διονύση από τα Ομαλά.

Ανάμεσα στα δένδρα ξεχωρίζει το Σιμωτέικο κορώνι από τον λαμπερό μαύρο καρπό του.

Η καλλιέργεια της γης απαιτεί χρόνο, θυσίες αλλά κυρίως να αγαπάς αυτό που κάνεις. Η διατήρηση του παραδοσιακού ελαιώνα σε υγιή κατάσταση για αποδοτική σοδειά είναι καθημερινός αγώνας με τη φύση και τις επιδημίες στα λιόδενδρα.

Η φετινή ελαιοκομική περίοδος ξεκίνησε πριν του Αγίου (η 20η Οκτωβρίου είναι ημερομηνία ορόσημο στην Κεφαλονιά για την έναρξη του λιομαζώματος).  Δυστυχώς εφέτος η σοδειά στις περισσότερες περιοχές της Κεφαλονιάς  δεν προβλέπεται ιδιαίτερα πλούσια . Το χαλάζι που έπεσε αρχές καλοκαιριού και οι παρατεταμένοι καλοκαιρινοί καύσωνες δεν ευνόησαν την καρποφορία. Καταγράφονται περιοχές που οι ελαιοπαραγωγοί δεν θα πάνε καν στους ελαιώνες αφού δεν υπάρχει καρπός.

Η περιοχή των Σπαρτιών καθώς είναι λοφώδης με πολλά λαγκάδια και αρμάκια δεν ευνοεί την καλλιέργεια της Ελιάς . Παρόλα αυτά μαζί με τους οικισμούς Κοριάνα και Κλείσματα αριθμεί πάνω από 150.000 Ελιόδεντρα. Δυστυχώς όμως πολλά από αυτά είναι απεριποίητα  ή εγκαταλελειμμένα .

Είναι κρίμα  αυτός ο πλούτος που έχουμε κληρονομήσει από τους παππούδες μας να μένει αναξιοποίητος . Θα έπρεπε να αποτελεί πηγή εισοδήματος από τον πρωτογενή τομέα για τους χειμερινούς μήνες που δεν υπάρχει ο τουρισμός.

Παρά τις δυσκολίες  τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αρκετές προσπάθειες μεμονωμένων παραγωγών να παράξουν ποιοτικό και βιολογικό λάδι συσκευασμένο μάλιστα ενώ κάποια από αυτά τα λάδια να  έχουν διακριθεί για την ποιότητα τους με ελληνικά και διεθνή βραβεία.

Οι προσπάθειες των μικρών παραγωγών της Κεφαλονιάς να καλλιεργήσουν παραδοσιακές ποικιλίες με βιολογικές μεθόδους έχει αποδώσει και το λάδι της Κεφαλονιάς εξάγεται και σε ευρωπαϊκές χώρες. Το λαδάκι της οικογένειας Γαρμπή (φωτο), είναι ένα από αυτά.

Ευχαριστούμε την οικογένεια του Διονύση Γαρμπή για τη φιλοξενία στον ελαιώνα. Ευχόμαστε σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας καλή δύναμη με καλή σοδειά ποσοτικά και ποιοτικά.

ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις