ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η οικογένεια του ευπατρίδη και εξαίρετου επιχειρηματία και φιλανθρώπου Ανδρέα Μοσχόπουλου, τέσσερις περίπου μήνες μετά τον πρόωρο θάνατό του επικοινώνησε με τις «Αναμνήσεις» προκειμένου να εκφράσει την ευγνωμοσύνη για τους συγγενείς και φίλους, γνωστούς και αγνώστους για την συμπαράστασή τους στον ανείπωτο πόνο και στην δοκιμασία της οικογένειας, καθώς επίσης και για την ανταπόκρισή τους στην έκκληση όπως αντί ανθέων να προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του για την παροχή βοήθειας σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Κεφαλλονιάς, της γενέτειρας του αειμνήστου.
Οι συνεισφορές των συγγενών, φίλων και πελατών της «Λατέρνας» έγγιξαν τις $50.000. Τα χρήματα προέρχονται από τον λογαριασμό που άνοιξε η οικογένεια στον ιστότοπο «www.gofundme.com» καθώς επίσης και από άλλες δωρεές. Μελετώντας προσεκτικά τον κατάλογο των δωρητών και τα μηνύματά τους διαπιστώσαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων προέρχονται από το υστέρημα και αποδεικνύουν ότι ο αείμνηστος κατάφερε να αγγίξει τις ψυχές τους και τις καρδιές τους και ότι είναι αποφασισμένοι να προσφέρουν το δικό τους πετραδάκι στην προσπάθεια της οικογένειας για την διαιώνιση της μνήμης του.
Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος (Andreas Moshopoulos), όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν ιδιοκτήτης του εμβληματικού εστιατορίου και συνάμα κέντρου εκδηλώσεων «Λατέρνα» στο Μπέισαϊντ του Κουίνς και το Σάββατο, 7 Αυγούστου 2021, έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του σε ηλικία 68 ετών.
Η σύζυγός του Ελευθερία και τα παιδιά του επέλεξαν την ονομαστική εορτή – του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου – να επικοινωνήσουν με τους δωρητές και όλους όσους συμπαραστάθηκαν στον πόνο και στην θλίψη της οικογένειας και να εκφράσουν την απέραντη ευγνωμοσύνη.
Το ευχαριστήριο μήνυμα
Το ευχαριστήριο μήνυμά τους είναι λακωνικό. Εμπεριέχει 60 γεμάτες νόημα λέξεις που αν μη τι άλλο αποδεικνύουν το πάθος της οικογένειας να διατηρήσει ζωντανή την μνήμη του Ανδρέα και να αξιοποιήσει την βαριά παρακαταθήκη του.
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του μηνύματος: «Η οικογένεια του Ανδρέα Μοσχόπουλου είναι ευγνωμονούσα. Ευχαριστεί εγκάρδια όλους όσους τους συμπαραστάθηκαν στον βαθύ πόνο τους για τον πρόωρο χαμό του. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και «αντί ανθέων» προσέφεραν στην μνήμη του το σημαντικό και συνάμα συγκινητικό ποσό των $50.000 που θα διατεθούν για ευεργετικό σκοπό στην Κεφαλλονιά, στο νησί απ’ όπου καταγόταν».
Ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής
Ο ιστορικός Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα» αν και δεν πρόλαβε να τιμήσει τον Ανδρέα Μοσχόπουλο, όσο ήταν εν ζωή, εν τούτοις κατάφερε λίγες εβδομάδες μετά την εκδημία του να τον τιμήσει αποδίδοντας στην οικογένεια μια τιμητική πλακέτα μέσω της οποίας τονίζει ότι «ο φίλος και υποστηρικτής του Συλλόγου, ο οποίος εκδήμησε στις 7 Αυγούστου 2021 θα είναι πάντα στις καρδιές μας και θα τον μνημονεύουμε στις εκδηλώσεις μας και στις μακαρίες για τους πολυαγαπημένους μας. Αιωνία σου η μνήμη Ανδρέα».
Κι αυτό διότι οι ετήσιοι χοροί και πλείστες άλλες εκδηλώσεις του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα», καθώς επίσης και οι κοινωνικές εκδηλώσεις των Ευρυτάνων λάμβαναν χώρα στην Λατέρνα και ο Ανδρέας ήταν πάντα εκεί και πανέτοιμος να ανταποδώσει στην αγάπη τους. Ήταν μια σχέση αμοιβαίας αγάπης και εμπιστοσύνης.
Από τα Χαβριάτα στο αμερικανικό όνειρο
Ο Ανδρέας – Διονύσιος Μοσχόπουλος γεννήθηκε στις 10 Μαϊου 1953 στα Χαβριάτα Κεφαλληνίας και ήταν το τελευταίο από τα τέσσερα τέκνα των αειμνήστων Νικολάου και Ισμήνης Μοσχοπούλου και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία έστρεψε το βλέμμα του στην Αμερική, στην γη της απαγγελίας, και ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη.
Εργάστηκε σκληρά και με το δαιμόνιο της φυλής μας έκανε διάφορες δουλειές, αλλά η μία ήταν πιο επιτυχημένη από τις άλλες. Έμαθε τα μυστικά του επιχειρηματία και δραστηριοποιήθηκε σε διάφορους τομείς, αλλά το κέρδισαν τα εστιατόρια.
Προ τριών δεκαετιών αποφάσισε να αγοράσει το εστιατόριο «Λατέρνα» στο Μπέισαϊντ του Κουίνς, χωρίς ποτέ του να φανταστεί ότι θα αποτελούσε ένα από τα πιο αξιόλογα και συνάμα εμβληματικά ελληνικά κέντρα διασκέδασης τους Κουίνς και της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης.
Ο Ανδρέας δεν επαναπαυόταν στις δάφνες και έχοντας πάντα υπόψη του ότι το άριστο είναι ο εχθρός του καλύτερου το ανακαίνισε επτά φορές με την πιο πρόσφατη μεσουρανούσας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Λατέρνα δεν ήταν απλά και μόνο ένα ελληνικό εστιατόριο, αλλά ένα φιλόξενο κέντρο στο οποίο οι σύλλογοι, οι αδελφότητες, οι κοινότητες και οι ομογενείς διοργάνωναν τις κοινωνικής τους εκδηλώσεις.
Ήταν επίσης ο χώρος στον οποίο διοργανώθηκαν εκατοντάδες ερανικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Ήταν ο χώρος στον οποίο οι φοιτητές και οι σπουδαστές από την Ελλάδα και την Κύπρο έβρισκαν έναν ασφαλή χώρο εργασίας και συνάμα ένας χώρος που έδωσε το έναυσμα σε πολλούς ομογενείς μαγείρους και σερβιτόρους να ανοίξουν τα φτερά τους και να αποκτήσουν τα δικά τους εστιατόρια.
Όποιο αναμνηστικό λεύκωμα κοινοτήτων, ελληνικών σχολείων και συλλόγων κι αν ανοίξεις θα δεις ότι οι καταχωρήσεις της «Λατέρνας» κατέχουν εξέχουσα θέση. Κι αυτό όχι διότι η «Λατέρνα» χρειαζόταν την διαφήμιση, αλλά διότι ο Ανδρέας και η Ελευθερία Μοσχοπούλου διακατέχονταν από υψηλό αίσθημα εταιρικής ευθύνης και ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουν την οργανωμένη ομογένεια και να ανταποδώσουν στην αγάπη τους.
Η Λατέρνα είναι ένα από τα ελάχιστα εστιατόρια που διατηρεί στο ακέραιο τον οικογενειακό της χαρακτήρα. Τα παιδιά του μεγάλωσαν στο εστιατόριο και τώρα πλέον έχουν αναλάβει τα ηνία του. Ο Ανδρέας τα ενέπνευσε με την αγάπη του για την δουλειά και καμάρωνε τα βήματά τους γιατί επέμεναν και αυτά ελληνικά.
Ο αείμνηστος επένδυσε όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών του και πάντοτε μιλούσε με υπερηφάνεια για τον Νικόλαο που ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αρχιτεκτονική, τον Διονύσιο που σπούδασε οικονομικές επιστήμες και την Ισμήνη που αποφοίτησε από την Σχολή Λογιστών.
Οικογένεια
Στις 25 Αυγούστου 1985 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με την εκλεκτή της καρδιάς του, Ελευθερία το γένος Κουλουμπή που είχε γεννηθεί στον Αγκώνα Κεφαλληνίας.
Οι γονείς της Διονύσιος και Μαρία Κουλουμπή έφεραν στον κόσμο έντεκα παιδιά και η Ελευθερία ήταν η μεγαλύτερη. Όταν ο πατέρας της συνάντησε για πρώτη φορά τον Ανδρέα τον καλωσόρισε στην οικογένειά του λέγοντάς του ότι είναι το 12ο τέκνο.
Μετά τον γάμο τους ο Ανδρέας και η Ελευθερία ήρθαν στη Νέα Υόρκη και έθεσαν πρώτη προτεραιότητα την οικογένεια. Απέκτησαν τρία παιδιά και ο Θεός του αξίωσε να δουν την Ισμήνη και τον Διονύσιο να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας για τον Χορό του Ησαϊα.
Η Ισμήνη είναι παντρεμένη με τον Γεράσιμο Παγουλάτο και λίγες εβδομάδες μετά την εκδημία του αειμνήστου έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, τον Ιωάννη Παγουλάτο, ενώ ο Διονύσιος παντρεύτηκε πρόσφατα με την Αδαμαντία το γένος Χαϊκάλη και ο γάμος τους αποτέλεσε την πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής του αειμνήστου.
Ο πρόωρος θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό και συνάμα μια βαριά παρακαταθήκη την οποία η σύζυγός του και τα παιδιά του καλούνται να την αξιοποιήσουν και να την διαιωνίσουν.