Η μικρή αλλά αξιοθαύμαστη ιστορία του ΥΠΕΡΙΩΝΑ

Ρεπορτάζ και φωτό : Μάκης Λεκατσας

Η ‘Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία <<ΥΠΕΡΙΩΝ>> ιδρύθηκε το 2013 στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς από γονείς και κηδεμόνες  Α.μεΑ. και άτομα μα αναπηρία , προκειμένου να εργαστεί για τη διασφάλιση των ισότιμων δικαιωμάτων  των ατόμων με αναπηρία  στη ζωή και παράλληλα να συνδράμει  το οικογενειακό περιβάλλον  βοηθώντας τους γονείς των ατόμων Α.μεΑ.

Το  2017 ξεκίνησε να λειτουργεί το Κέντρο Διημέρευσης -Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.)Ατόμων με Αναπηρία ‘’ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΥΠΑ ‘ στο πλαίσιο του  επιχειρησιακού προγράμματος  ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 2014-2020 <<Κοινωνική ένταξη ,ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και καταπολέμηση της  φτώχειας  και των διακρίσεων >> που συγχρηματοδοτείται  από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Πρόεδρος της Ένωσης Α.μεΑ.  ‘ΥΠΕΡΙΩΝ’  και Υπευθύνη Έργου του Κ.Δ.Η.Φ Α.μεΑ. ‘ΥΠΕΡΙΩΝ’ και της ΣΥΔ είναι η κ. Σοφία Μαρόπουλου -Ζαφειράτου , Αντιπρόεδρος η κ. Διαμαντινα Σταθάτου , Γενική  γραμματέας και ταμίας η  κ. Παρασκευή Κοντογιαννατου  και μέλη η κ. Μαρίνα Βαλσάμου , ο κ .Σταύρος Λυκούδης , η κ. Μαρία Τζωρτζάτου , και ο κ. Αριστοτελης Αντωνάτος .

Το κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) Ατόμων με Αναπηρία  είναι το μόνο που λειτουργεί σε όλα τα Ιονια Νησιά  και φιλοξενεί 22 ωφελούμενους .

Η χρηματοδότηση του προγράμματος  ωφελεί μόνο 16 άτομα  , το κόστος των υπολοίπων  6 καλύπτεται με χορηγίες και δράσεις του Συλλόγου όπως συναυλίες και bazaar  αλλά κυρίως από την βοήθεια και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Η «Στέγη» , ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα, μια μεγάλη αγωνία πήρε ανάσα..

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2013  και συνεχίζεται  με το επόμενο βήμα όπως μας ενημέρωσε η κ. Σοφία Μαρόπουλου  θα είναι η εγκαινίαση τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου της πρώτης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης -Υπεριων  όπου θα φιλοξενήσει 5  Ωφελούμενους Άτομα με Αναπηρία όπου είναι αδύνατο να διαβιώνουν  στο οικογενειακό τους περιβάλλον για διάφορους λόγους.

Στη Στέγη οι φιλοξενούμενοι μαθαίνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους, να γίνονται ανεξάρτητοι στις καθημερινές τους ανάγκες όταν η οικογένεια δεν θα υπάρχει ή όταν η οικογένεια αδυνατεί να φροντίσει.  Ένα πείραμα επιβίωσης από έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη πριν από 20 χρόνια , τελικά ήρθε και στην Κεφαλονιά.

Η επίσκεψη που μας συγκίνησε

Επισκεφτήκαμε  το  Κεντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ. ) Ατόμων με Αναπηρία  όπου μας ξενάγησε η πρόεδρος κ. Σοφία Μαρόπουλου -Ζαφειράτου και είδαμε την καθημερινή εκπαιδευτική λειτουργία του κέντρου .

Ένα  πρότυπο κέντρο  που λειτουργεί στην περιοχή Λεπεδα στο Ληξούρι της Παλλικης με ένα αξιόλογο  προσωπικό που  με επιστημονική  κατάρτιση αφοσίωση  , περίσσια  δύναμη  , και μεγαλείο ψυχής  καθημερινά  είναι δίπλα στους οφελουμενους.

Επι αιώνες η κοινωνία έτεινε να βλέπει την αναπηρία ως θέμα αποκομμένο  από  αλλά κοινωνικά ζητήματα .

Το στίγμα και οι προκαταλήψεις έναντι των ανθρώπων με αναπηρία αποτελούσαν το μεγαλύτερο φραγμό στην ενσωμάτωση τους στην κοινωνία αλλά και στη δυνατότητα των ίσων ευκαιριών και της δυνατότητας πρόσβασης στην εκπαίδευση  στην υγεία και στην ψυχαγωγία .

Η δημιουργία διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στήριξης για τα άτομα με αναπηρία με την ένωση του ‘’ΥΠΕΡΙΩΝΑ ‘’ να είναι η πρώτη ένωση Α.μεΑ. στα Ιονια Νησιά που ιδρύοντας την ενωση το 2014  ξεκινήσε την προσπάθεια να βοηθήσει  τα άτομα με αναπηρία να βγουν από τα σπίτια τους και  να ενταχθούν στην  κοινωνία .

Η ύπαρξη στερεοτύπων και αρνητικών προκαταλήψεων για τα άτομα με αναπηρία  καταδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα  παρότι ενδιαφερεται  ακομα ακολουθεί με αργούς ρυθμούς  το θέμα του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία  και έχει ακόμα να καλύψει ακόμα πολλά κενά . Το ίδιο μας διατύπωσε και η κ. Μαρόπουλου για την ένταξη των ατόμων στην τοπική κοινωνία .

Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει όμως απαιτείται και άλλη προσπάθεια  για την ίση πρόσβαση και την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στην τοπική κοινωνία .

Η εξάλειψη της περιθωριοποίησης  και του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί βασικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει όλοι μαζί σαν κοινωνία να αγωνιστούμε να εξαλειφθεί .

Εκ μέρους των Αναγνωστών του Kefaloniapress δίνουμε Συγχαρητήρια στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το προσωπικό του ‘’ΥΠΕΡΙΩΝ’’ για όλη αυτή  την προσπάθεια, για τη φροντίδα, και τον αγώνα τους.

Το προσωπικό του Κ.Δ.Η.Φ. ‘’ΥΠΕΡΙΩΝ ‘’είναι

  • Δώρα Χωραιτη  Ψυχολόγος
  • Γεράσιμουλα  Κουρκουμέλη Εργοθεραπευτρια
  • Διονύσια Μεσσαρη  Νοσηλεύτρια
  • Αυγουστα  Παυλάτου Ειδική παιδαγωγός /Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
  • Γερασιμουλα  Σταματελάτου  Διοικητική Υποστήριξη / Κοινωνική Ανθρωπολόγος
  • Οδηγός Λεωφορείου Γιάννης Παπαδοδημας
  • Και Υποστηρικτικό  προσωπικό Ευτυχία Δασκαλακη

√ ΔΗΛΩΣΗ: Η φωτογράφιση έγινε με την άδεια του ΔΣ του Ιδρύματος και με την συνεχή παρουσία μελών κατά την διάρκεια του ρεπορταζ.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις