Διαδραστικός χάρτης Μνημείων & Αξιοθέατων Κεφαλονιάς-Ιθάκης

480

Διαδραστικός χάρτης Μνημείων & Αξιοθέατων Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου τα στοιχεία ιστορικής κληρονομιάς είναι κατά κανόνα περιορισμένα σε αριθμό, συγκεντρωμένα και αφορούν συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, ο ελλαδικός χώρος παρουσιάζει τέτοια στοιχεία σε όλη του την έκταση, που καλύπτουν το σύνολο των ιστορικών περιόδων και σε αρκετές περιπτώσεις αυτά αποτυπώνονται στην ίδια περιοχή, πλαισιωμένα από ένα ιδιαίτερα ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον. Γενικά πρόκειται για έναν εξαιρετικά πλούσιο τόπο, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά. Όμως δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο πολλά στοιχεία της τοπικής ιστορίας και φυσικού περιβάλλοντος να μην είναι ευρέως γνωστά. Επίσης ακόμη και όταν κάποια είναι γνωστά, δεν βελτιστοποιείται η επίσκεψη σε αυτά καθώς δεν υφίσταται εύχρηστη απεικόνιση αυτών στον χώρο. Ένας διαδραστικός χάρτης που αν και απαιτεί χρόνο δημιουργείται εύκολα και ανέξοδα, μπορεί να καλύψει την καθημερινή μας ανάγκη για απόδραση από την καθημερινότητα και ταυτόχρονα ανακάλυψη αυτού του πλούτου φύσης και πολιτισμού, οργανώνοντας πιο αποτελεσματικά μια εξόρμηση στην ύπαιθρο. Έτσι ο χάρτης που παρατίθεται εδώ (ο σύνδεσμος δίνεται παρακάτω) ευελπιστεί να γίνει ένα καθημερινό εργαλείο που θα ενημερώνει για τις επιλογές σημείων αξιοθέατων (points of interest – POI) ή/και θα προτείνει στάσεις για την επίσκεψη σε σημεία θεματικού ενδιαφέροντος και δραστηριοτήτων, κατά μήκος ενός προκαθορισμένου δρομολογίου (itinerary).

Ο χάρτης αποτυπώνει σημεία ενδιαφέροντος και πόλους έλξης που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί, και προορίζεται πρωτίστως για αναψυχή και για να γνωρίσουμε όλοι καλύτερα τον τόπο μας – κάτι που αφορά τελικά την “ιστορική” ανάδειξη τους και την μετάδοση από γενιά σε γενιά, και δευτερευόντως για τους επισκέπτες και την τουριστική ανάδειξη τους.

Τέτοια σημεία αποτελούν τα Ιστορικά κτίσματα (παλαιά κτίσματα, παραδοσιακοί ανεμόμυλοι-αλώνια-γεφύρια, οχυρωματικά έργα κλπ.), Αφιερωματικά μνημεία & έργα τέχνης (μνημεία πεσόντων, σημαντικών γεγονότων, γλυπτά κλπ.), Μνημεία της Φύσης (σπήλαια και άλλοι γεωλογικοί σχηματισμοί, λίμνες, καταρράκτες, καταβόθρες, παραλίες).

Τα σημεία ενδιαφέροντος έχουν ομαδοποιηθεί σε θεματικές κατηγορίες (Σπήλαια & Μνημεία της Φύσης, Παραλίες, Σημεία θέας, Διαδρομές, Παραδοσιακοί & Ερειπωμένοι οικισμοί και Διατηρητέα κτίρια) ή σε χρονικές περιόδους κυρίως για τα ανθρωπογενή/πολιτιστικά μνημεία (Μνημεία 20ού & 21ου αιώνα, Μνημεία 19ου αιώνα – περίοδος Αγγλοκρατίας 1800-1864 μ.Χ., Μνημεία 16ου-18ου αιώνα – περίοδος Ενετοκρατίας 1500-1797 μ.Χ. & Α’ Γαλλοκρατία 1797-1799 μ.Χ., Αρχαία & Βυζαντινά Μνημεία έως τον 15ο αιώνα -1453 μ.Χ. ή Μεσαιωνικά -1492 μ.Χ.).

Ο κατάλογος των σημείων που απεικονίζονται είναι ενδεικτικός και ενημερώνεται διαρκώς. Προς το παρόν περιλαμβάνονται κάποιες βασικές πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από διάφορες πηγές, επίσημα έγγραφα (π.χ. ΦΕΚ, έγγραφα ιστορικών αρχείων κλπ.), αναφορές και δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο. Για κάποια από αυτά οι πληροφορίες είναι ανακριβείς ή συγκεχυμένες, εδώ παρουσιάζονται αυτές που είναι διαθέσιμες και επικρατέστερες.

Ασφάλεια κατά την διάρκεια εξωτερικών δραστηριοτήτων 

Επισημαίνεται ότι κατά την διάρκεια κάθε επίσκεψης, κυρίως σε απαιτητικές διαδρομές εκτός πόλης, απαιτείται προσοχή καθώς πάντα υπάρχουν εγγενείς κίνδυνοι έστω και μικροί, σε κάθε δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο, ακόμη και στις καλύτερες καιρικές συνθήκες.

Έτσι σε απαιτητικές διαδρομές καλό είναι να έχουμε φροντίσει (ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά):

  1. να γνωρίζουμε την πρόγνωση των καιρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή στην οποία θα κινηθούμε, και πληροφορίες για το οδικό δίκτυο ή άλλες καταστροφές που έχουν ήδη συμβεί στον προορισμό μας.
  2. να ενημερώσουμε οικεία πρόσωπα όσον αφορά τον προορισμό και την πιθανή ώρα επιστροφής μας ώστε να μας αναζητήσουν αν παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα.
  3. να είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση με πνευματική διαύγεια πριν την αναχώρηση για την επικείμενη δραστηριότητα, και να μην εξορμούμε ποτέ μόνοι αλλά τουλάχιστον με την συνοδεία και ενός δεύτερου ατόμου.
  4. να έχουμε συγκεντρώσει τον κατάλληλο εξοπλισμό ανάλογα με την περίπτωση, όπως για παράδειγμα κατάλληλα υποδήματα για πεζοπορία σε ανώμαλο έδαφος ή αρκετά υγρά για αποφυγή αφυδάτωσης σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης αν χρησιμοποιήσουμε όχημα θα πρέπει να έχουμε ελέγξει ότι αυτό βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Η μεταφορά ενός μικρού, καλά εξοπλισμένου φαρμακείου και συσκευών επικοινωνιών με αρκετό απόθεμα ενέργειας (π.χ. το κινητό τηλέφωνο να είναι καλά φορτισμένο). Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το σημαντικότερο δεν είναι ο εξοπλισμός που φέρουμε αλλά η γνώση και εκπαίδευση στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, και η ψυχραιμία σε όλες τις καταστάσεις ώστε να διατηρήσουμε καθαρό το μυαλό μας για να προσαρμόσουμε την σκέψη μας και να διαχειριστούμε κάθε περιστατικό.

Δεν πρέπει να ξεκινάμε ποτέ για απαιτητικές δραστηριότητες αν κάποιο από τα παραπάνω δεν έχει εξασφαλιστεί, ενώ υπάρχουν περισσότερα σημεία προσοχής ανάλογα και με τον επιλεγμένο προορισμό ή επικρατούσες συνθήκες, η συγκεκριμένη λίστα είναι ενδεικτική.

Διατήρηση του περιβάλλοντος

Το περιβάλλον δεν περιλαμβάνει μόνο τα φυσικά χαρακτηριστικά αλλά και αυτά που έχει προσθέσει ο άνθρωπος, έτσι διαχωρίζεται σε φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Και οι δύο αυτές εκφάνσεις συνυπάρχουν, έχουν η καθεμιά την δική της αξία και πρέπει να γίνονται εξίσου σεβαστές. Ειδικά τα μνημεία που αφορούν εχθροπραξίες σε καιρό πολέμου αλλά και δυστυχήματα, αποτελούν σημεία ανθρώπινης δυστυχίας και πόνου και άρα ιστορικά μνημεία, επομένως πρέπει να αποδίδουμε τον σεβασμό που αναλογεί.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε επίσκεψη σε χώρο πολιτιστικού μνημείου, ευαίσθητο περιβαλλοντικά χώρο ή και κάθε χώρο ανεξαρτήτως θεσμοθετημένης σημασίας, πρέπει να μην επιφέρει καμία αλλοίωση, συμπεριλαμβανομένης της απόθεσης απορριμμάτων.

Σύνδεσμος πρόσβασης:

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1YmmKiQ6DxpN8GjfJHNC_Nm9OeAVleW1D&usp=sharing

 

Επιμέλεια:

Τηλέμαχος Μπεριάτος

 

Πρώτη έκδοση: Δεκέμβριος 2021

Η χρήση είναι ελεύθερη αλλά σε περίπτωση ενσωμάτωσης του παρόντος σε άρθρα, ιστοσελίδες, έντυπα ή άλλο διαφημιστικό και πληροφοριακό μέσο ή υλικό και ειδικά όταν αυτό το μέσο ή υλικό αφορά επιχειρηματική δραστηριότητα, στο σημείο που δίνεται ο σύνδεσμος θα πρέπει να αναφέρεται εμφανώς ο δημιουργός.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις