Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η Εργαστηριακή Εκπαίδευση, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε και φέτος η δεκαήμερη Εργαστηριακή Εκπαίδευση, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική, που διοργανώνεται, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τη συνεργασία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, από τη Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και του Ιονίου Πανεπιστημίου από το Τμήμα Πληροφορικής, Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας.
Στην εργαστηριακή εκπαίδευση συμμετείχαν, καθημερινά, 70 φοιτητές, ενώ είκοσι εισηγητές παρουσίασαν τον εξοπλισμό, τα λογισμικά και τα ερευνητικά έργα του εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η εργαστηριακή άσκηση, ολοκληρώθηκε με την ενότητα Επιχειρηματικότητα και επαγγελματικές προοπτικές στη Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική
Την ενότητα συντόνισε ο Καθηγητής Βιοπληροφορικής, Παναγιώτης Βλάμος.
Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας στη Λάρισα, Δρ Αναστάσιο Βασιλειάδη, που παρουσίασε στους φοιτητές τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων μέσα από ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα.
Ακολούθησε ο Οικονομικός διευθυντής της Siemens Healthineers Ελλάδος, Δρ Διονύσης Παπαδόπουλος, που παρουσίασε τις νέες υπηρεσίες που αναπτύσσονται από την εταιρεία στον τομέα της υγείας, αλλά και τις νέες θέσεις που αναμένεται να προκηρυχθούν, προκειμένου οι φοιτητές να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε, ο Καθηγητής Γενετικής και Αντιπρόεδρος της επιτροπής έγκρισης φαρμάκων του ΕΟΦ, Δημήτρης Βλαχάκης, που εστίασε στο ρόλο της Βιοπληροφορικής στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων.
Κατά τη διάρκεια της εργαστηριακής άσκησης έγινε σύνδεση με την Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins και με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Λυκέτσο που παρουσίασε τα επιτεύγματα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο Καθηγητής ανέλυσε το ρόλο της Βιοπληροφορικής και Νευροπληροφορικής στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας της νόσου Αλτσχάιμερ.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κλινικών δοκιμών IQVIA Ελλάδας, Δρ Νίκος Κωστάρας, παρουσίασε στους φοιτητές επαγγελματικές προοπτικές και θέσεις εργασίας στο χώρο της βιοπληροφορικής και των κλινικών δοκιμών.
Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας FluoroMe Inc, Dr Nikolas Spring, παρουσίασε την τεράστια ανάπτυξη που έχουν οι εταιρείες βιοπληροφορικής και νευροπληροφορικής στην Αμερική.
Την εκδήλωση έκλεισαν ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, η Καθηγήτρια του ΕΑΠ Μαρία Χατζηνικολάου και ο Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Βλάμος, δηλώνοντας την υποστήριξη των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στη μετέπειτα πορεία και εξέλιξη των φοιτητών.
Να σημειωθεί ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική, που παρέχει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, βρίσκεται στην κορωνίδα των μεταπτυχιακών διπλωμάτων, έχοντας κεντρίσει το ενδιαφέρον των φοιτητών στην Ελλάδα.