Η ιστορία της οικογένειας Νόμπελου και η μετουσίωση της oucina  povera της Ζακύνθου σε υψηλή γαστρονομία

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε ρεπορτάζ για το περίφημο εστιατόριο της Ζακύνθου Nobelos Bio Restaurant. Το γαστρονομικό διαμάντι των Επτανήσων βρίσκεται «απέναντι» από την Κεφαλονιά στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, επίνειο του χωριού Βολίμες.

Το εστιατόριο Nobelos με πολλές διακρίσεις και βραβεία, κάνει τη διαφορά επειδή εξύψωσε την κουζίνα των φτωχών, ( coucina povera) της Ζακύνθου σε μοναδική γαστρονομική εμπειρία πολυτελείας.

Το εστιατόριο Nobelos Bio Restaurant  είναι εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας όχι για τα «περίεργα» προϊόντα που χρησιμοποιεί αλλά γιατί η οικογένεια Νόμπελου έβαλε και βάζει κάθε μέρα την ψυχή και την καρδιά της στις κατσαρόλες και στη φιλοξενία.

Η συνταγή είναι πολύ απλή αλλά πολύ δύσκολη στην εκτέλεσή της: Το κάθε πιάτο μια ιστορίας, η δικής τους ιστορία.

Η θέση

Η θέση του εστιατορίου και του καταλύματος σήμερα είναι, προνομιακή. Παραθαλάσια απέναντι στο «νησάκι»..

Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.  Στην πραγματικότητα ήταν ένα κομμάτι άγονης γης με πέτρες και βράχια που η οικογένεια χρησιμοποιούσε σαν εξοχικό. Μια παράγκα δηλαδή του παππού με τα εργαλεία του ψαρέματος..

Αυτή η «παράγκα» ήταν ο παράδεισος για τα παιδιά που όλο το καλοκαίρι κατέβαιναν από τις Βολίμες, άραζαν , ψάρευαν, έκαναν βουτιές και τρώγανε ότι μαζεύανε από τα βράχια , ψαρεύανε από τη θάλασσα και καλλιεργούσε ο παππούς σε ένα κομματάκι γης.

Οικογένεια Νόμπελος Nobelos

Αυτό το άγονο κομμάτι γης, γεμάτο πέτρες και ξερόβραχα το κληρονόμησε η Φωτεινή Θεοδόση..

Η Φωτεινή παντρεύτηκε τον Νίκο Θεοδόση, τεχνίτη που πιάνουνε τα χέρια του, και βάρθηκαν να φτιάξουν εκεί ένα σπίτι…

Το σπίτι με τη μαστοριά του Νίκου στη πέτρα και στο ξύλο, εξελίχθηκε σε ένα μικρό παλατάκι..

(Για να μην μπερδευτείτε με τα ονόματα επισημαίνουμε ότι όλοι οι κάτοικοι στις Βολίμες φέρουν το επίθετο “Θεοδόσης” με δίπλα το παρατσούκλι. Οι Βολίμες είναι το χωριό και του Γιώργου Θεοδόση προέδρου της Levante Ferries. )

Επανερχόμαστε στην ιστορία μας..

Ήταν οι εποχές της «βίαιης» ανάπτυξης του τουρισμού και στη Ζάκυνθο .. Η Φωτεινή κατάλαβε τι γίνεται! Κατάλαβε τι έρχεται και ήθελε να είναι η οικογένειά της μέσα σε αυτό…

H Φωτεινή…

Η Φωτεινή μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια με πολλά μέλη,  από πολύ μικρή συμμετείχε στη φροντίδα και στο νοικοκυριό του σπιτιού.

Αυτό που είχε μάθει να κάνει είναι η φροντίδα αυτών που αγαπούσε.. Αυτό είναι ο θεμέλιος λίθος και της επιχείρησης . Η φιλοσοφία της :  «Θα τους μαγειρεύουμε ότι τρώμε και εμείς, ότι τρώγαμε όταν είμασταν παιδιά και περνάγαμε εδώ τα καλοκαίρια»…

Με τρία μικρά παιδιά και το σύζυγο πάντα δίπλα της, τους χειμώνες Φωτεινή ανέβαζε την  οικογένεια στην Αθήνα και ξόδευε το υστέρημά της για να επισκέπτονται όλοι μαζί τα εστιατόρια των σπουδαίων σεφ και τα ακριβά ξενοδοχεία. Ήθελαν να πάρουν την εμπειρία των πελατών.  Αιματηρές οικονομίες, περιορισμένα τα παιγνίδια των παιδιών, για να έχουμε τον χειμώνα χρήματα για τα “εκπαιδευτικά ταξίδια” της οικογένειας Νόμπελου .

Αυτή η στρατηγική συνεχίζεται και σήμερα. Τα παιδιά, στελέχη πια της επιχείρησης, ταξιδεύουν κάθε  χειμώνα για να εξερευνήσουν νέες αγορές, νέες υπηρεσίες , νέα προϊόντα…

Με τις συνταγές της νόνας , την τέχνη του συζύγου και τα παιδιά να την στηρίζουν η Φωτεινή από ένστικτο και απίστευτη διορατικότητα , δημιούργησε το Nobelos που ξεπερνάει πια τα 20 χρόνια λειτουργίας.

Η συνταγή της επιτυχίας

“Κρεμαστά” Τσιγαρίδια με μπακαλάο

Πριν από 20 χρόνια το να έστηνες επιχείρηση για να προσφέρεις αγριόχορτα, τσιγαρίδια, μπακαλιάρο, πεταλίδες και ότι άλλο σου πρόσφερε η γη σου και η θάλασσα που είχες μπροστά σου, ήταν ουτοπία.. Αλλά ήταν το μέλλον.  Αυτό το μέλλον της γαστρονομίας πρόβλεψε η οικογένεια Νόμπελου. Και όχι μόνο προέβλεψε αλλά έγινε ενεργό κύτταρο στην ανάπτυξη και στην εξέλιξή του.

Απλά , καθαρά υλικά όπως μας τα δίνει η φύση και ρετσέτες όπως τις μάθαμε από τις νόνες και τις μανάδες..

Το εστιατόριο μπήκε μέσα στη φύση, αξιοποίησε την αγριάδα του τοπίου και την αυθεντικότητά του.

Αυτή είναι η συνταγή. Αλλά η συνταγή από μόνη της δεν κάνει και την επιτυχία. Ο άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι αυτοί που την μετουσιώνουν , την «κοινωνούν» στους φιλοξενούμενους..

H “συνταγή Nobelos” της Φωτεινής πέτυχε! Μεγαλούργησε και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και στην επόμενη γενιά Νόμπελου που ήδη «έσκασε μύτη» με τα πρώτα εγγόνια..

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΟΜΠΕΛΟΥ , ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

Η Φωτεινή είναι πάντα εκεί και θα συνεχίσει να είναι πάντα εκεί καθοδηγώντας τα βήματά τους, διορθώνοντας γεύσεις, προτείνοντας νέες ιδέες..

Αλλά κυρίως  η Φωτεινή ήταν και θα είναι η μεγάλη αγκαλιά,  η αυθόρμητη αγάπη που μεταδίδεται σε ότι αγγίζει.. Μια αγκαλιά καταφύγιο για την οικογένεια και τους φιλοξενούμενους ..

Αυτή είναι  η αίσθηση που εισπράττεις με το που περάσεις την πόρτα του Nobelos.

Σε υποδέχεται μια μεγάλη αγκαλιά από τα πεύκα, τις περγουλιές, τα αμέτρητα βασιλικά , τα γεράνια…  Είναι σαν να επιστρέφεις σπίτι σου…

Και  η κυρία Φωτεινή, η Φωτεινή, με το χαμόγελό και τη μεγάλη αγκαλιά , γίνεται ο δικός σου άνθρωπος που θα σε φροντίσει και θα σε περιποιηθεί σαν δικό της άνθρωπο.

Διάσημοι του Χολυγουντ, Πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών, Αραβες μεγιστάνες, ελληνες και ξένοι αναζητητές γεύσεων,  έχουν κάνει το Nobelos καλοκαιρινό προορισμό..

Η Φωτεινή στέκεται πάντα εκεί , ένα βήμα πίσω.. Πίσω απο τα παιδιά της περήφανη μητέρα, πίσω από τους ανθρώπους που αγαπάει.. σαν τον φύλακα άγγελο της φιλοξενίας.

Στο Nobelos αφήνεσαι να κολυμπήσεις στις δικές σου όμορφες αναμνήσεις και αφήνεσαι να δημιουργήσεις τις νέες όμορφες αναμνήσεις από τις αξέχαστες διακοπές σου στο Nobelos

Γράφτηκε με αγάπη για την Φωτεινή και την υπέροχη οικογένειά της και με την ελπίδα να βρεθούν μιμητές της coucina povera σε κάθε σημείο της Ελλάδας και να προσφέρουν “τροφή” σε ντόπιους και ξένους αναζητητές αυθεντικών γεύσεων.

Με την ευχή η οικογένεια της Φωτεινής και του Νίκου Θεοδόση Νόμπελου, να δημιουργεί πάντα ενωμένη και να μετουσιώνει την τροφή σε Αγάπη , Σεβασμό και Φροντίδα.

Ελένη Δ. Χιόνη

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις