Τέλος εποχής για ένα από τα παλαιότερα κρεοπωλεία του Αργοστολιού

5744

Αποχωρεί από την αγορά ένας από τους καλύτερους επαγγελματίες του Αργοστολιού και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Γερολυμάτος, ιδιοκτήτης του  κρεοπωλείου  ‘’Λεωνίδας’’ στην συμβολή των οδών Ανδρέα Χοϊδά και Κρήτης.

Ο κ. Γερολυμάτος είναι η τέταρτη γενιά της οικογένειας  που ασχολήθηκε με την αγορά κι εμπορία κρεάτων συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε ο  θείος του πατέρα του Λεωνίδας το 1923, ανοίγοντας το πρώτο κρεοπωλείο  στην παραλιακή, πριν περίπου ένα αιώνα.

Δημήτρης Λ. Γερολυμάτος

Όπως αναφέρει ο ίδιος στην ενημέρωση των πελατών του, το κρεοπωλείο Λεωνίδας  άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό πριν από 99χρόνια, με 20 αρνιά από τα Διλινάτα, βοδινό από την Κρανιά και 10 γαλοπούλες από τα Κοκολάτα.

Έκτοτε, πρώτα ο θείος του πατέρα του, μετά ο παππούς του, στην συνέχεια ο πατέρας του και τελευταία ο ίδιος, φρόντιζαν για την διατροφή των πελατών τους σεβόμενοι την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση τους στο πρόσωπό τους. Εκείνα τα πρώτα χρόνια ο θείος και ο παππούς του Δημήτρη ασχολούνταν και με το ζωεμπόριο και προμήθευαν αρκετές φορές με κρέατα και τα  άλλα κρεοπωλεία της πόλης.

Ο Δημήτρης ήταν στην οικογενειακή επιχείρηση από νεαρή ηλικία και μετά την αποχώρηση του πατέρα του Λεωνίδα λόγω συνταξιοδότησης,  την κράτησε μόνος του  για περίπου 30 χρόνια.

Μπροστά από το ψυγείο

Υπήρξε ένας από τους πιο σεμνούς κι ευγενικούς επαγγελματίες του είδους, τον οποίο οι πελάτες του τον εμπιστεύονταν με κλειστά μάτια. Δεν εμπορευόταν προϊόντα που δεν πληρούσαν το δικό του κριτήριο προδιαγραφών, καθάριζε τα κρέατα του από οτιδήποτε περιττό χωρίς να τα χρεώνει στους πελάτες  και το κρεοπωλείο του άστραφτε από τάξη και καθαριότητα.

Τάξη και καθαριότητα

Ο Δημήτρης Γερολυμάτος, ακολουθώντας τις συμβουλές του πατέρα του Λεωνίδα, φρόντιζε να προσφέρει στους πελάτες του ποιότητα κι όχι ποσότητα για αυτό  τώρα που κλείνει,  δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πολλοί από αυτούς νοιώθουν θλίψη και συγκίνηση ταυτόχρονα καθώς βλέπουν να κλείνει μαζί του ένας κύκλος ζωής, επαγγελματικού σεβασμού, υπευθυνότητας κι αλληλοεκτίμησης, του οποίου υπήρξαν μέρος.

Για την πλειοψηφία των πελατών του, το κρεοπωλείο δεν ήταν μόνος τόπος συνδιαλλαγής αλλά και στέκι, όπου άρχιζαν κουβέντες από την επικαιρότητα και τον καιρό μέχρι τα πολιτικά και την καθημερινότητα μας για αυτό και το συναισθηματικό δέσιμο με το μαγαζί και τον ιδιοκτήτη.

Ο Δημήτρης Γερολυμάτος μελαγχολικός μπροστά στον φακό αισθανόμενος τον λόγο της φωτογράφησης

Ζητήσαμε από τον κ. Γερολυμάτο να τον φωτογραφίσουμε στο ίδιο ακριβώς σημείο που πριν από 67 χρόνια στάθηκε και φωτογραφήθηκε ο θείος του Ηλίας κι η συγκίνηση ήταν έκδηλη στο πρόσωπο του.

Κρεοπωλείο ”Λεωνίδας” έτος 1955

Κρεοπωλείο ”Λεωνίδας” 25 Νοεμβρίου 2022

Ο Δημήτρης Γερολυμάτος ένοιωσε την ανάγκη να ενημερώσει τους αγαπημένους του πελάτες και τους αποχαιρετά με τον δικό του, μοναδικό τρόπο. Εμείς να του ευχηθούμε τα καλύτερα για την συνέχεια της ζωής του, και τον ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για όσα μας προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια.

Φωτογραφίες Μάκη Λεκατσά

Επιμέλεια κειμένου Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις