Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Δημιούργησε 10 μοναδικές ψηφιακές Βιοτράπεζες Τεχνητής Νοημοσύνης

Το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμου, παρουσιάζει μια πρωτοποριακή εξέλιξη στον τομέα μελέτης δεδομένων ψηφιακής υγείας

119

Το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμου, παρουσιάζει μια πρωτοποριακή εξέλιξη στον τομέα μελέτης δεδομένων ψηφιακής υγείας. Το εργαστήριο κατασκεύασε με επιτυχία 10 υπερσύγχρονες Ψηφιακές Βιοτράπεζες ΤΝ, για 10 συγκεκριμένες ασθένειες, οι οποίες υπόσχονται να να συμβάλλουν τα μέγιστα στη βιοϊατρική έρευνα.

Οι 10 Ψηφιακές Βιοτράπεζες ΤΝ που ανέπτυξε το BiHELab αποτελούν ένα σημαντικό άλμα προόδου στην έρευνα ασθενειών και στις κλινικές εφαρμογές. Σχεδιασμένες για να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ιατρικών παθήσεων, αυτές οι μοναδικές αποθήκες πολύτιμων βιοϊατρικών δεδομένων προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών δεδομένων μεγάλου όγκου, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων ιατρικής απεικόνισης, δεδομένων μοριακής βιολογίας, κλινικών δεδομένων και δεδομένων από συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας. Με περισσότερα από 5.000.000 δεδομένα που καταγράφουν γονιδιακές εκφράσεις, πάνω από 50.000 απεικονιστικά δεδομένα και ταξινομημένη ενσωμάτωση περισσότερων από 300 ανεξάρτητων μελετών, αυτές οι ψηφιακές βιοτράπεζες ΤΝ παρουσιάζουν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την προώθηση της κατανόησης διαφόρων ασθενειών.

Οι ψηφιακές βιοτράπεζες ΤΝ του BiHELab δεν παρέχουν μόνο μια πλούσια συλλογή δεδομένων, αλλά προσφέρουν επίσης μια επιπλέον παροχή που εκμεταλλεύεται την Τεχνητή Νοημοσύνη. Διαθέτουν ιδιόκτητα και τελευταίας αιχμής εργαλεία ΤΝ, τα οποία έχουν αναπτυχθεί αποκλειστικά στο Εργαστήριο, που επιτρέπουν προηγμένη ανάλυση, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία για την ανακάλυψη πολύτιμων πληροφοριών μελέτης και κατανόησης διάφορων ασθενειών.

Επιπλέον, οι δυνατότητες μετα-ανάλυσης της πλατφόρμας επιτρέπουν τον συνδυασμό και την αξιολόγηση αποτελεσμάτων από πολλαπλές, ασύνδετες έως τώρα, μελέτες και ετερογενή σύνολα δεδομένων, ανοίγοντας το δρόμο για συγκριτικές αξιολογήσεις στους μηχανισμούς των ασθενειών, την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και τον εντοπισμό νέων ή σύνθετων βιοδεικτών.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ψηφιακών βιοτραπεζών ΤΝ του BiHELab έγκειται στην ικανότητά τους να χρησιμεύουν ως αξιόπιστα σημεία αναφοράς για τους ερευνητές και τους κλινικούς γιατρούς. Τα επιμελημένα μετα-δεδομένα που θα προσφέρουν αυτές οι βιοτράπεζες βοηθούν στην καθοδήγηση της ανάλυσης νέων πρωτοκόλλων, εξασφαλίζοντας τη συνοχή και τη συγκρισιμότητα μεταξύ των μελετών.

Πιο συγκεκριμένα, οι 10 ψηφιακές βιοτράπεζες που αναπτύχθηκαν από το BiHELab κατηγοριοποιούνται σε πέντε βασικές κατηγορίες ασθενειών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ιατρικών παθήσεων. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν νευρολογικές διαταραχές [1] νόσος του Huntington [2] αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση [3] σκλήρυνση κατά πλάκας, νευροαναπτυξιακές διαταραχές [4] διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, ψυχιατρικές διαταραχές [5] διαταραχή μετατραυματικού στρες, μολυσματικές ασθένειες [6] Covid-19 και ογκολογικές διαταραχές [7] καρκίνος του πνεύμονα [8] καρκίνος του δέρματος [9] καρκίνος του παγκρέατος [10] καρκίνος του παχέος εντέρου. Αυτή η ολοκληρωμένη συλλογή δεδομένων μεγάλης κλίμακας διασφαλίζει ότι οι ερευνητές έχουν πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών για την επιτάχυνση της βιοϊατρικής έρευνας και την ενεργοποίηση προσεγγίσεων ιατρικής ακριβείας.

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων, οι ψηφιακές βιοτράπεζες ΤΝ του BiHELab χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνικές κρυπτογράφησης και παρέχουν ασφαλή μητρώα. Τα μέτρα αυτά εγγυώνται την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών, ενώ διευκολύνουν την απρόσκοπτη ενσωμάτωση με τα υπάρχοντα σύνολα δεδομένων. Επιπλέον, οι υπηρεσίες cloud της πλατφόρμας προσφέρουν αποτελεσματική αποθήκευση, επεξεργασία και συνεργασία δεδομένων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί ένα συνεργατικό και αποτελεσματικό ερευνητικό οικοσύστημα.

Συμπερασματικά, η κατασκευή αυτών των 10 μοναδικών Ψηφιακών Βιοτραπεζών ΤΝ από το BiHELab του Ιονίου Πανεπιστημίου αποτελεί ένα αξιοσημείωτο ορόσημο στον τομέα της βιοϊατρικής, με σημείο αιχμής την διαλειτουργικότητα. Η εκτιμώμενη αξία αυτών των ψηφιακών βιοτραπεζών ΤΝ λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως ο όγκος δεδομένων, οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, οι δυνατότητες μετα-ανάλυσης, τα δεδομένα αναφοράς, ο προσδιορισμός βιοδεικτών, τα μητρώα, η φιλική προς το χρήστη μεταφόρτωση δεδομένων, καθώς επίσης και τα μέτρα ασφάλειας δεδομένων και τις υπηρεσίες cloud.

Καθώς το BiHELab του Ιονίου Πανεπιστημίου συνεχίζει να διευρύνει τα όρια της καινοτομίας, προωθεί με έναν μοναδικό τρόπο τη συνεργασία εντός της επιστημονικής κοινότητας. Η παραγόμενη τεχνογνωσία, η δέσμευση για συνεχή επιδίωξη της επιστημονικής αριστείας θέτουν τα θεμέλια για μια πρωτοποριακή τεχνολογία που αναμφίβολα θα προσθέσει υπεραξία στην έρευνα που παράγεται μέσα στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις