Είναι μεταλλικός, αλλά με… Ψυχή. Πρόκειται για τον αστεροειδή «Ψυχή 16» («Psyche 16»), αποτελούμενος εξ ολοκλήρου από νικέλιο και σίδηρο, ο οποίος έγινε παγκόσμια γνωστός πριν λίγους μήνες όταν η NASA ανακοίνωσε την αποστολή διαστημικού σκάφους για την εξερεύνησή του.
Γιατί, όμως, ένας μοναδικός στο είδος του αστεροειδής απασχόλησε πρόσφατα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου; Για τις ανάγκες παραγωγής ενός ιαπωνικού ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα, ο τηλεοπτικός σταθμός NHK της Ιαπωνίας ζήτησε άδεια κινηματογράφησης στην Ακρόπολη και στην Πνύκα για τις ανάγκες επεισοδίου που θα προβληθεί στην εκπομπή «COSMIC FRONT».
Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, το ντοκιμαντέρ στοχεύει στην παρουσίαση των επιτευγμάτων της παγκόσμιας σύγχρονης αστρονομίας, μέσω επισκέψεων σε διάφορα σημεία ανά τον κόσμο. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην αποστολή της NASA, που θα ξεκινήσει το 2022 με σκοπό να εξερευνήσει τον τεράστιο μεταλλικό αστεροειδή, γνωστό ως Psyche 16, ο οποίος πιστεύεται ότι αποτελείται από υλικό παρόμοιο με τον πυρήνα της Γης.
Στις λήψεις, που θα γίνουν και στην Κεφαλλονιά, θα συμμετάσχει ο δρ. Ίαν Σάντερς από το Κολλέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου, το οποίο ειδικεύεται στη μελέτη των αστεροειδών. Μετά τις θετικές εισηγήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών και της αρμόδιας Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, τα μέλη του ΚΑΣ συναίνεσαν ομόφωνα στην παραχώρηση άδειας κινηματογράφησης στους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους, με τους συνήθεις όρους και με την καταβολή των νόμιμων τελών. Οι λήψεις θα γίνουν τον Ιούνιο, ενώ το επεισόδιο θα προβληθεί από τον ιαπωνικό σταθμό τον Οκτώβριο.
Αρχικά, η αποστολή της NASA είχε προγραμματιστεί για το 2023, με το ομώνυμο με τον αστεροειδή διαστημόπλοιο να καταφθάνει στον προορισμό του, όπως είχε υπολογιστεί, το 2030. Τα πράγματα όμως άλλαξαν και οι δυο…ψυχές αναμένεται να συναντηθούν τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2026.
Κύριοι στόχοι της αποστολής είναι να γίνουν κατανοητά τα δομικά στοιχεία των πλανητικών σχηματισμών και να ερευνηθεί από κοντά ένας εντελώς νέος και άγνωστος τύπος κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, η αποστολή θα επιδιώξει να μάθει την ηλικία του αστεροειδούς, με τι μοιάζει η επιφάνεια του, αν πρόκειται για τον πυρήνα ενός πρώιμου πλανήτη κι αν σχηματίστηκε με παρόμοιο τρόπο με τον πυρήνα της Γης.