Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης
Μοντάζ: Αποστόλης Μαρούσης
«Δεν υπάρχει το τέλειο έγκλημα…διότι πάντα αφήνονται πίσω ίχνη», επισημαίνει στο φακό του zougla.gr, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη.
H ηλεκτρονική μας εφημερίδα επισκέφθηκε το ελληνικό CSI, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού. Εδώ χτυπάει η καρδιά της αστυνομικής έρευνας και της τεχνολογίας, όσον αφορά στην εξιχνίαση εγκλημάτων και όχι μόνο.
Όταν ένας δολοφόνος προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη του, τότε αναλαμβάνουν δράση οι έμπειροι αξιωματικοί και επιστήμονες της συγκεκριμένης διεύθυνσης. Από τη δολοφονία της μικρής Άννυς, τα αεροπορικά δυστυχήματα, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, τρομοκρατικές επιθέσεις, αναγνώριση πτωμάτων, οικονομικά εγκλήματα, πλαστογραφίες αλλά και εξαφανίσεις, όλα μπαίνουν στο στόχαστρο και ερευνώνται από το ελληνικό CSI. Μάλιστα πρόσφατα κλιμάκιο μετέβη στην Κάλυμνο προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για τον θάνατο του φοιτητή Νίκου Χατζηπαύλου.
Στους διαδρόμους του κτηρίου των 32.000 τμ στη Λεωφόρο Αθηνών, έχουν εξιχνιαστεί εγκλήματα που κατά καιρούς συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και απασχόλησαν τη δημοσιότητα. Κι αυτό λόγω της αγριότητας με την οποία τελέσθηκαν αλλά σε άλλες περιπτώσεις λόγω του χειρουργικού σχεδιασμού τους από τους δράστες.
Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του zougla.gr:
Η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, η υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, το αεροπορικό δυστύχημα του «Helios», οι πυρκαγιές του 2007,η ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και η δολοφονία του Νίκου Σεργιαννόπουλου αποτελούν μόνο μερικές από τις χιλιάδες υποθέσεις, που χειρίστηκαν τα έμπειρα στελέχη.
Επίσης πολλές υποθέσεις που ανέλαβε η συγκεκριμένη διεύθυνση και διαλευκάνθηκαν, θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί στο αρχείο της Δικαιοσύνης, γι’ αυτό και δικαίως το CSI πρόκειται για τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτης της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όλο το προσωπικό το οποίο απασχολείται έχει βάλει το δικό του λιθαράκι από την εξάρθρωση επικίνδυνων συμμοριών , μέχρι την καταδίκη επικίνδυνων απατεώνων. Η συγκεκριμένη υπηρεσία με τον σύγχρονο εξοπλισμό της παρέχει επιστημονική υποστήριξη σε όλες τις διωκτικές αρχές της χώρας.
Ο φακός του zougla.gr ξεναγήθηκε στο Τμήμα Εξερευνήσεων, στο Εργαστήριο Πυροβόλων Όπλων, στο τμήμα ανάλυσης DNA και στο τμήμα Δακτυλοσκοπίας.
Το τμήμα εξερευνήσεων διερευνά χώρους και αντικείμενα τα οποία σχετίζονται με τη διάπραξη εγκληματικής πράξης. Υπάρχουν αυτόματα συστήματα αναγνώρισης δακτυλικών και παλαμικών αποτυπωμάτων τα οποία συγκρίνουν αυτά που έχουν συλλεχθεί από το σημείο του εγκλήματος με αυτά σεσημασμένων ατόμων ή υπόπτων. Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος, Παναγιώτης Κοπιτσής, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο σύστημα 1.200.000 αποτυπώματα σεσημασμένων ατόμων και 80.000 «ορφανά».
Το Εργαστήριο Πυροβόλων Όπλων και Ιχνών Εργαλείων πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τμήμα το οποίο πραγματοποιεί εργαστηριακές εξετάσεις μεταξύ άλλων σε κάθε είδους πυροβόλα όπλα, κάλυκες αλλά και βολίδες.
Όπως εξηγεί ο αστυνομικός υποδιευθυντής Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού ενώ γίνονται και δοκιμαστικές βολές.
Το τμήμα Βιολογικών Εξετάσεων και Αναλύσεων, είναι αρμόδιο για όλα τα θέματα που αφορούν στις εξετάσεις και αναλύσεις DNA αστυνομικού ενδιαφέροντος τόσο για την Ελληνική Αστυνομία αλλά και για όλες τις διωκτικές αρχές της χώρας.
Η ΔΕΕ ανήκει πια σε ένα διεθνές δίκτυο εγκληματολογικών εργαστηρίων ανταλλαγής δεδομένων, αποτυπωμάτων και DNA μεταξύ χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Η αυξανόμενη εγκληματικότητα καθώς και η συνεισφορά των επιστημονικών μεθόδων και ιδιαίτερα των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την ανάλυση γενετικού υλικού στην εξιχνίαση πολύκροτων και όχι μόνο υποθέσεων οδήγησαν στην ραγδαία ανάπτυξη του ρόλου του συγκεκριμένου τμήματος στις προανακριτικές και ανακριτικές αρχές. Στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα μιλούν οι βιολόγοι Αριστέα Μεθενίτη και Κωνσταντίνος Μαζίτσος.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η ΔΕΕ ανήκει πια σε ένα διεθνές δίκτυο εγκληματολογικών εργαστηρίων ανταλλαγής δεδομένων, αποτυπωμάτων και DNA μεταξύ χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.