Το Ενωσιακό γήπεδο στα Φαρακλάτα έχει αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο αντιπαραθέσεων μεταξύ των τοπικών αρχών και της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κεφαλονιάς κ’ Ιθάκης (Ε.Π.Σ.Κ.Ι) ως προς τη διαχείριση και την παραχώρηση του στις ομάδες.

Κατά τη διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου και από τη στιγμή που το Δημοτικό γήπεδο Αργοστολίου δεν ήταν έτοιμο –παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων – η ομάδα της Εικοσιμίας χρησιμοποίησε το Ενωσιακό γήπεδο ως έδρα για τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής με το ανάλογο αντίτιμο όπως αναφέρεται και σε άρθρο της εφημερίδας Έθνος(διαβάστε εδώ).

Δεκατρείς ομάδες από Βοιωτία , Αττική , Αργολίδα , Αρκαδία , Λακωνία , Μεσσηνία και Ζάκυνθο πέρασαν από την περιοχή μας αγωνιζόμενες στο Ενωσιακό γήπεδο των Φαρακλάτων.

Μετά την αποχώρηση τους από το νησί μας ο κάκιστος αγωνιστικός χώρος αποτέλεσε θέμα αρνητικών σχολίων και αναφορών σε αθλητικές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία δεν ήταν καθόλου κολακευτικά.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το Ενωσιακό γήπεδο έχει πλέον φτάσει στα όρια του και θα έπρεπε ήδη από τα προηγούμενα χρόνια να έχει αναβαθμιστεί τόσο ο αγωνιστικός χώρος όσο και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχει ανακοινωθεί από την πλευρά της ΕΠΣΚΙ κάποιος προγραμματισμός για ανακαίνιση του γηπέδου.

ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΠΣΚΙ

Υπάρχουν άραγε άλλες επιλογές….???

1)ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ’ Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας στη διάρκεια της θητείας του έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει το Δημοτικό γήπεδο του Καραβόμυλου ενώ έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για τα γήπεδα της Σκάλας , των Μακρυώτικων , των Κεραμειών και του βοηθητικού γηπέδου στο Ληξούρι.

Μήπως ήρθε και η σειρά για το Ενωσιακό γήπεδο στα Φαρακλάτα κ.Αντιπεριφερειάρχη…???

  • Πρόσφατα η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε την χρηματοδότηση για κατασκευή νέου γηπέδου δίπλα από το υπάρχον Ενωσιακό γήπεδο “Στ.Στανακτσής” στα Ιωάννινα με το ποσό των 200.000 ευρώ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα στο δημοσίευμα του Kefaloniapress (Διάβασε εδω ) για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Ενωσιακού Γηπέδου των Φαρακλάτων. Ο κ. Δρακουλόγκωνας σε τηλεφωνική επικοινωνία δήλωσε :

“ H Περιφέρεια δεν έχει το δικαίωμα Προγραμματικών συμβάσεων με άλλους φορείς πέραν των Δήμων. Οι ανακαινίσεις που χρηματοδοτήσαμε στα γήπεδα της Κεφαλονιάς έγιναν μετά από Προγραμματικές συμβάσεις με τον Δήμο Κεφαλονιάς. Από τη στιγμή που το γήπεδο των Φαρακλάτων περιέλθει στην ευθύνη του Δήμου μπορούμε να διαθέσουμε έως 200.000 ευρώ για την αλλαγή του χλοοτάπητα. Ετσι όπως είναι το καθεστώς, νομικά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Και τώρα να γίνει αυτή η αλλαγή έχουμε τη δυνατότητα να το χρηματοδοτήσουμε αμέσως».

Η σχετική ανακοίνωση από την ΕΠΣ Ηπείρου:

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την Περιφερειακή αρχή της Ηπείρου και προσωπικά προς τον Περιφερειάρχη κύριο Αλέξανδρο Καχριμάνη, γιατί με απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση θα χρηματοδοτήσει με το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ την κατασκευή του νέου γηπέδου.  

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια στην άριστη συνεργασία μεταξύ ΕΠΣΗΠ και Περιφέρειας και απόδειξη της προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων στο χώρο του αθλητισμού και ιδαιίτερα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Ευελπιστούμε ότι μέσω των κοινών μας δράσεων και στο μέλλον, θα επιτυγχάνονται ακόμη πιο υψηλοί στόχοι προς όφελος του ερασιτεχνικού αθλητισμού. 

  • Ανάλογες κινήσεις για την κατασκευή Ενωσιακού γηπέδου στην Αρκαδία έχει κάνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Απόσπασμα από σχετικό δημοσίευμα:

Ολοκληρώθηκε με την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο
Τατούλη η αγορά του οικοπέδου έκτασης 23 στρεμμάτων στην περιοχή της Νέας
Τίρυνθας Ναυπλίου για την κατασκευή του γηπέδου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών
Σωματείων Αργολίδας, την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019.

«Εκπληρώνουμε ένα αίτημα χρόνων και παράλληλα υλοποιούμε το όραμά μας για τη
δημιουργία χώρων άθλησης σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου» τόνισε ο
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε «το σημαντικό αυτό έργο εκπληρώνει
τη δέσμευσή μας προς τους πολίτες της Αργολίδας να αποκτήσουν το δικό τους
ενωσιακό γήπεδο».

Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι «αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα αποτελούν
προϊόν της αγαστής συνεργασίας μας με όλους τους θεσμικούς φορείς, αθλητικά
σωματεία, Δημοτικές αρχές και τους συνεργάτες μου. Παραμένουμε απόλυτα
συνεπείς στην ευθύνη μας και στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις τις οποίες με
σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα κάνουμε πράξη.

  • Περιφέρεια Κρήτης:

“Πριν από μερικούς μήνες στη διάρκεια της 1ης γιορτής του Κρητικού Αθλητισμού ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σημαντικότητα στήριξης του ερασιτεχνικού Αθλητισμού και στο έργο της Περιφέρειας, λέγοντας ότι έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Κρήτης περισσότερα από 21 εκατ. ευρώ σε υποδομές και δράσεις στα χρόνια του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας. Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης ανακοίνωσε χειροκροτούμενος την δημιουργία τεσσάρων ενωσιακών γηπέδων που θα ενισχύσουν σημαντικά των Αθλητισμό του νησιού, και πρόσθεσε: «Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και προάγει την ενότητα και τις συνέργειες προς όφελος ειδικά των νέων ανθρώπων. Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί αθλητικές υποδομές σε όλο το νησί και μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα χρηματοδοτήσουμε όλα τα αθλητικά έργα των δήμων που έχουν ολοκληρωμένες μελέτες”.

Συνεπώς υπάρχουν τα μέσα και οι διαδικασίες ώστε ο αντιπεριφερειάρχης κ.Παναγής Δρακουλόγκωνας και κατά επέκταση η Περιφέρεια να συμβάλουν στην αναβάθμιση του Ενωσιακού γηπέδου των Φαρακλάτων.

2)ΔΗΜΟΣ

Μια πιθανή παραχώρηση του γηπέδου στο Δήμο θα μπορούσε να οδηγήσει μέσω των προσφερόμενων προγραμμάτων(ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ-κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων) σε εκσυγχρονισμό του Ενωσιακού γηπέδου.

3)ΙΔΙΩΤΕΣ

Επόμενη επιλογή είναι η παραχώρηση-ενοικίαση του γηπέδου σε ιδιώτες οι οποίοι θα αναλάβουν το κόστος ανακαίνισης του με την ταυτόχρονη διαχείριση του για κάποιο συμφωνηθέν χρονικό διάστημα.

Παράδειγμα αποτελεί το Ενωσιακό γήπεδο στην Κέρκυρα που το περασμένο καλοκαίρι πέρασε σε ιδιώτες μετά από σχετικό διαγωνισμό στους οποίους και θα ανήκει για τα επόμενα 9 χρόνια.

DSCN1695
ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

4)ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το 2017 η ΕΠΣ Δωδεκανήσων κατασκεύασε μέσω του προγράμματος Leader το Νέο Ενωσιακό γήπεδο “Κλεόβουλος Χατζηγεωργίου” στην περιοχή Τσαϊρι.

Ανάλογες ενέργειες έκανε και η ΕΠΣ Θράκης η οποία κατασκεύασε ένα νέο γήπεδο στην περιοχή του Ραδιοφωνικού σταθμού Κομοτηνής στο οποίο μέσω του Leader θα τοποθετηθούν επίσης κερκίδες και προβολείς όπως δήλωσε περίπου πριν από ένα μήνα ο πρόεδρος της Μάνος Γαβριηλίδης.

ΓΗΠΕΔΟ ΕΠΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

5)ΕΠΟ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Μήπως η διοίκηση της ΕΠΣΚΙ θα πρέπει να πιέσει περισσότερο την ΕΠΟ ή τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ώστε να αποκομίσει κάποια χρηματοδότηση για το γήπεδο.

Πρόσφατο παράδειγμα η χορήγηση 120.000 ευρώ για την αντικατάσταση του τάπητα στο Ενωσιακό γήπεδο “Ανδρέας Κάνιστρας” της ΕΠΣ Αχαϊας το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές για την αναβάθμιση του Ενωσιακού γηπέδου……….το θέμα είναι αν υπάρχει η ανάλογη θέληση από τους διαχειριστές του….!!!

Ο Γηπεδούχος

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

4 Σχόλια

Comments are closed.