Μετά την απόφαση της ΕΠΟ να διακόψει την αγωνιστική δράση ορίζοντας παράλληλα ως πρωταθλητές τους πρωτοπόρους της βαθμολογίας οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην Γ’ Εθνική της περιόδου 2020-21 η σελίδα NΕΑ Γ ΕΘΝΙΚΗΣ ξεκίνησε ένα αφιέρωμα στις ομάδες αυτές παρουσιάζοντας σήμερα την ομάδα του ΠΑΛΛΗΞΟΥΡΙΑΚΟΥ.

 

Ο Παλληξουριακός Α.Ο. 1950 ιδρύθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1950 και φέτος συμπληρώνει 70 έτη ζωής, γεγονός που τον καθιστά το ιστορικότερο ποδοσφαιρικό σωματείο της πόλης του Ληξουριού. Τα χρώματα της ομάδας είναι το κόκκινο και το λευκό. Το 1964 μετά από μακρόχρονες προσπάθειες η ομάδα αποκτά το δικό της γήπεδο στην παράκτια ζώνη μπροστά από το κτίριο του Παλιού Δημοτικού Σχολείου ύστερα από δωρεά του μεγάλου ευεργέτη Ευάγγελου Τυπάλδου Μπασιά. Από το 2004 κι έπειτα τα τμήματα του συλλόγου φιλοξενούνται στο Δημοτικό Γήπεδο του Αγίου Αντωνίου.

Οι “ερυθρόλευκοι” του Ληξουριού αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ιστορικά ποδοσφαιρικές ομάδες του νησιού καθώς έχουν αναδειχθεί εννιά φορές πρωταθλητές στην Α’ Ερασιτεχνική Κατηγορία (1986, 1990, 1994, 1997, 1999, 2001, 2004, 2017 και 2020) ενώ έχουν φτάσει και πέντε φορές στην κατάκτηση του τοπικού Κυπέλλου (1991, 1998, 2001, 2018, 2019) και δύο φορές του Super Cup ΕΠΣΚΙ (2018, 2019)

Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 πολλοί μαθητές της Βαλλιανείου Επαγγελματικής Σχολής αγωνίστηκαν στην ομάδα του Παλληξουριακού και με την ποιότητα τους άφησαν το στίγμα τους στην ομάδα που την έκανε αγαπητή στον κόσμο του Ληξουριού που την ακολουθούσε δίνοντας δυναμικό παρόν στις αναμετρήσεις με τον “αιώνιο” , τότε, αντίπαλο Ολυμπιακό Αργοστολίου. Τη δεκαετία του ’70 η ομάδα λάμβανε μέρος στο Πρωτάθλημα Πατρών. Μετά την ίδρυση της ΕΠΣΚΙ το 1980, η κατάκτηση του τοπικού πρωταθλήματος σήμαινε αυτομάτως και τον προβιβασμό της ομάδας στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα (Δ’ Εθνική). Στις διάφορες συμμετοχές του στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα ο σύλλογος κατέγραψε αξιόλογες πορείες και σημείωσε σημαντικές νίκες απέναντι σε δυνατές ομάδες της Δυτικής Ελλάδας. Εκτός από το αθλητικό κομμάτι, πάντα ο Παλληξουριακός είχε και έντονη δραστηριότητα στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου με συμμετοχές σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεισφέροντας στην προσπάθεια άλλων τοπικών συλλόγων και ιδρυμάτων.

Η αναδιοργάνωση της Ακαδημίας του Παλληξουριακού απασχόλησε αρκετά τους ανθρώπους της ομάδας τα τελευταία χρόνια ορίζοντας την ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής ως τον θεμέλιο λίθο ολόκληρου του συλλόγου. Η Ακαδημία αριθμεί, πλέον, περισσότερα από ογδόντα παιδιά διαθέτοντας τμήματα όλων των ηλικιακών ομάδων από 5 έως 14 χρονών. Αθλητές της ανδρικής ομάδας συμμετείχαν σε σεμινάρια επιμόρφωσης προπονητών για νεαρές ηλικίες ώστε να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των νεαρών ποδοσφαιριστών την ίδια στιγμή που η Ακαδημία του Παλληξουριακού έχει επιλεγεί δύο φορές -ύστερα από αξιολόγηση- ανάμεσα στις 125 ακαδημίες της χώρας που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα του ΟΠΑΠ “Αθλητικές Ακαδημίες”. Την τελευταία τριετία έχει αναπτυχθεί και μια συνεργασία με το Δίκτυο Σχολών Ποδοσφαίρου της ΠΑΕ Ατρόμητος με πολλά ωφέλη σε επίπεδο οργάνωσης και τεχνογνωσίας. Στόχος είναι η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών εκγύμνασης για τα νέα παιδιά σε ένα περιβάλλον που καλλιεργεί κι αναγνωρίζει τις αξίες του αθλητισμού δημιουργώντας συγχρόνως κοινές αναμνήσεις για τα παιδιά του τόπου.

Μετά την συμμετοχή της ομάδας στην Δ’ Εθνική την σεζόν 2004/05 ακολούθησε μια μακρά περίοδος (μέχρι το 2014) όπου ο Σύλλογος αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων με αποκορύφωμα τον υποβιβασμό στην Β’ Κατηγορία την σεζόν 2006/2007 και την έντονη διοικητική κρίση ύστερα από τον επεισοδιακό Τελικό Κυπέλλου της σεζόν 2008/2009. Την τελευταία εξαετία, ωστόσο, ο Παλληξουριακός διάγει μια περίοδο συνεχόμενης προόδου κι εξέλιξης σε όλες τις αγωνιστικές βαθμίδες επιδεικνύοντας μια ξεχωριστή συνέπεια σε διακρίσεις εντός νησιού σε επίπεδο ανδρικής ομάδας.

Την σεζόν 2017/2018 ο Σύλλογος αντιμετώπισε την μεγαλύτερη αγωνιστική πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών με την συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας αναλαμβάνοντας συγχρόνως την εκπροσώπηση του Κεφαλονίτικου ποδοσφαίρου για πρώτη φορά σε μια εθνική κατηγορία πέραν του περιφερειακού.

Την τελευταία διετία η ομάδα συμμετέχει στον ανανεωμένο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας ύστερα από ισάριθμες κατακτήσεις του τοπικού Κυπέλλου. Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου Super Cup ΕΠΣΚΙ τον Σεπτέμβρη με την απόφαση της Ε.Π.Ο. για διακοπή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων να την βρίσκει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Α’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας έχοντας 43 βαθμούς (με 13 νίκες και 4 ισοπαλίες σε 17 αγώνες).

Όλες αυτές οι διακρίσεις αποτελούν την επιβράβευση της προσπάθειας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν οι άνθρωποι του συλλόγου στοχεύοντας με συνέπεια στην αγωνιστική πρόοδο κι εξέλιξη των ντόπιων ποδοσφαιριστών οι οποίοι αποτελούν μέλος ενός συνόλου που φιλοδοξεί να διακριθεί πέραν από τα όρια του νησιού.

Είναι γνωστό, πλέον, ότι μια φουρνιά από νέα παιδιά τα οποία προέρχονται από τα σπλάχνα του συλλόγου μαζί με κάποιους γηραιότερους ανθρώπους, όλοι τους Ληξουριώτες, στελεχώνουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Βάση της φιλοσοφίας του εγχειρήματος αποτελεί η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών εκγύμνασης των αθλητών και η πλαισίωση του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού με νέους ανθρώπους κατηρτισμένους και με όρεξη για προσφορά -μέσω της ενασχόλησης που προσφέρει το σωματείο- στον αθλητισμό του τόπου. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει βήματα σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι συμμερίζονται την αναγκαιότητα για κατάλληλους χώρους άθλησης.

Άτομα νεαρής ηλικίας και των δύο φύλλων συνδράμουν εθελοντικά σε διάφορα πόστα τόσο τις ημέρες των αγώνων όσο και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το σωματείο (συναυλίες, χορούς, ημερίδες κτλ). Η δημιουργία μιας δυνατής και αμφίδρομης σχέσης προσφοράς με την τοπική κοινωνία αποτελεί ένα από τα μεγάλα ζητούμενα για τους ανθρώπους της ομάδας, οι οποίοι, με “εφόδια” την σύνεση στην διαχείριση, το πάθος για το ποδοσφαίρο και την αγάπη για τον τόπο, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν κάθε δυσκολία διαφυλάσσοντας την ιδέα του Παλληξουριακού ως ένα υγιή φορέα πολιτισμού και άθλησης.

Ευχαριστούμε πολύ τη σελίδα της ομάδας για τις πληροφορίες και τη δημιουργία αυτού του όμορφου κειμένου

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις