«Ηταν το καλύτερο Μουντιάλ όλων των εποχών».
«Ηταν ο καλύτερος τελικός που είδαμε ποτέ».
«Φοβερή διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τους Καταριανούς».
«Μήπως η UEFA να το επαναλάβει και να διοργανώσει χειμώνα ξανά Μουντιάλ;
Αυτά είναι λίγα μπροστά σε αυτά που γράφτηκαν τις τελευταίες 48 ώρες, μετά το τελικό σφύριγμα του Μουντιάλ, μετά από έναν πράγματι εξαιρετικό τελικό.
Όμως, κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε κι άλλα γεγονότα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «ξεπλύνουμε» το Μουντιάλ του 2022, και τις ντροπές που αυτό κουβαλάει, με το θέαμα του τελικού.
Άλλο η ποδοσφαιρική διάσταση του τουρνουά. Άλλο η μάχη του Μέσι με τους Γάλλους, άλλο ο θρίαμβος της θέλησης για το κύπελλο από έναν από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών.
Κι άλλο όσα προηγήθηκαν του Μουντιάλ.
Δηλαδή θα ξεχάσουμε ότι 6.500 άνθρωποι (τουλάχιστον) θυσιάστηκαν στο βωμό της ματαιοδοξίας των Καταριανών να φτιάξουν φαραωνικά γήπεδα και υποδομές, ξεπλένοντας χρήμα;
Θα ξεχάσουμε ότι το αιματοβαμμένο Μουντιάλ για το μαζικό έγκλημα των εργατών είναι κι ένα «σιωπηρό» Μουντιάλ καθώς οι Καταριανοί προσπαθούν να κρύψουν εδώ και χρόνια όλα όσα έχουν κάνει;
Μπορεί να μας κάνει ο Μέσι και τα μαγιά του Κιλιάν Εμπαπέ να ξεχάσουμε ότι είναι ίσως το πιο διεφθαρμένο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών;
Από τότε που αποφασίστηκε να δοθεί η διοργάνωση στο Κατάρ η διαφθορά, η δωροδοκία, οι μίζες σε ανώτατα στελέχη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι θέματα που κανείς δεν έχει ερευνήσει σε βάθος.
Ακόμη και το πρόσφατο Qatargate, με εμπλοκή και της Εύας Καϊλή, ακόμη και οι κατηγορίες για διακίνηση εκατομμυρίων προκειμένου να φτιαχτεί το προφίλ του Κατάρ και να πετύχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι κηλίδα στην ιστορία του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου.
Ναι, παίχτηκε όμορφη μπάλα κατά διαστήματα.
Ναι, γράφτηκε μια όμορφη ιστορία με τον Μέσι, τον Μαραντόνα και το λαό της Αργεντινής.
Ναι, ήταν ένας τελικός που τα είχε όλα. Ανατροπές, θέαμα, γκολ κι έναν μεγάλο νικητή που του το χρώσταγε η μοίρα.
Όλα αυτά, όμως, είναι ποδοσφαιρικά και δεν μπορούν να καλύψουν τις ντροπές του Κατάρ.
Από τους νεκρούς εργάτες και τις μίζες, μέχρι την πλήρη καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών.
Αν ήθελαν να μείνουν στην ιστορία οι Καταριανοί θα μπορούσαν να μην επιτρέψουν τα χιλιάδες εργατικά δυστυχήματα.
Θα μπορούσαν να βελτιώσουν νόμους και κοινωνικές συμβάσεις που υποβαθμίζουν τη γυναικεία προσωπικότητα και διατηρούν μια σκληρή παραδοσιακή πατριαρχία η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τον δυτικό τρόπο ζωής που θέλουν να μιμηθούν οι άνθρωποι με τις λευκές κελεμπίες.
Όχι, δεν αγοράζονται όλα με τα «γκαζοδολάρια».
Όχι δεν καλύπτονται όλα με τη φανέλα της Αργεντινής. Ούτε καν με την ρόμπα που φόρεσαν στον Μέσι, στην πιο εξευτελιστική στιγμή για τον σπουδαίο αυτόν ποδοσφαιριστή.
Πέντε σπουδαίοι αγώνες κι ένας απόλυτος ήρωας όπως ο Μέσι δεν μπορούν να γίνουν «πλυντήριο» για το πιο dirty Μουντιάλ που είδαμε ποτέ.
Το αίμα των νεκρών εργατών, η οπισθοδρομική κοινωνία του Κατάρ, οι μίζες και η διαφθορά με ευθύνη των Καταριανών δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Οσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να εξωραΐσουν την εικόνα και προετοιμάζουν το έδαφος για ένα ακόμη Μουντιάλ με… κελεμπίες.