ΡΕΠΟΡΤΑΖ :ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ 

Μεγάλο  πισωγύρισμα για τον κλασικό  αθλητισμό στο νησί   μας  είναι η ακύρωση του φετινού διεθνούς μίτινγκ Βεργώτεια 2023 που ήταν  προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο ανοικτό γήπεδο “Ανδρέας Βεργωτης’ στις 13 Μαΐου του 2023 . Η ακύρωση έγινε εξ αιτίας  ακαταλληλότητας του ταρτάν.

Δείτε φωτο

Το Διεθνές Μίτινγκ ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ εντάχθηκε  το 2022 στη σειρά Continental Tour Europe της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics)IAAF  , αναβαθμίστηκε 2 κατηγορίες,  και εντάχθηκε στην κατηγορία  Challenger.

Αύτη η   αναβάθμιση,  ήρθε μετά από αίτημα της Γυμναστικής Εταιρείας Κεφαλληνίας (ΓΕΚ) με τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ και ήταν αποτέλεσμα της αγωνιστικής και η οργανωτικής επιτυχίας που έχουν σημειώσει τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ από το 2015 μέχρι σήμερα  . Επίσης καθοριστική ήταν η διοργάνωση του μίτινγκ το 2022 με την μεγάλη επιτυχία στα ρεκόρ , στην άρτια οργάνωση και με τηλεοπτική κάλυψη.

Η βασική αλλαγή με την αναβάθμιση  του μήτινγκ στη σειρά είναι ότι οι αθλητές, μέσω της συμμετοχής τους στα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ,θα μπορούν να πάρουν περισσότερους βαθμούς και να ανέβουν στην παγκόσμια κατάταξη (Ranking),  διεκδικώντας έτσι την πρόκριση τους στις μεγάλες διοργανώσεις, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Παγκόσμια και τα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Μέχρι το 2022  τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ ήταν στη σειρά F της IAAF  έδιναν 15 βαθμούς στον 1ο νικητή κάθε αγωνίσματος, 10 βαθμούς στον 2ο και 5 βαθμούς στον 3ο. ενώ μετα την αναβάθμιση  στη σειρά της IAAF ο 1ος παίρνει 40 βαθμούς, o 2ος 35, ενώ βαθμολογείται μέχρι και η 8η θέση με 15 βαθμούς.

Η αναβάθμιση αυτή  ανεβάζει κατακόρυφα το επίπεδο της διοργάνωσης και αυξάνει ουσιαστικά την προβολή της Κεφαλονιάς ως αθλητικός προορισμός στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο εξωτερικό ενισχύοντας την κίνηση  στο ξεκίνημα της  τουριστικής σεζόν.

Από τους 8 διεθνείς αγώνες που γίνονται στη χώρα μας και εντάχθηκαν στο Παγκόσμιο Καλεντάρι, μόνο οι 3 περιλαμβάνουν αγωνίσματα όλων των κατηγοριών (δρόμους, άλματα και ρίψεις) για άνδρες και γυναίκες: Τα Βενιζέλεια στην Κρήτη, τα Παπαφλέσεια στην Καλαμάτα και τα Βεργώτεια στην Κεφαλονιά.

Στη συνομιλία που είχαμε με τον Τεχνικό διευθυντή του διεθνούς μίτινγκ  ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ,   Νίκο Μεταξά  και Αντιπρόεδρο της ΓΕΚ Γυμναστική  Εταιρία  Κεφαλλονιάς μας ανακοίνωσε με μεγάλη   στενοχώρια την αναβολή  του μίτινγκ για το φετινό  Μάιο  λόγω της ακαταλληλότητας του συνθετικού τάπητα που δεν πληροί  τις προϋποθέσεις  για τη διεξαγωγή  του μίτινγκ .

Ακούστε τη συζήτηση:

Οι φθορές στο ταρτάν είναι εμφανείς σε πολλά  σημεία , και η  φθορα στην ελαστικότητα του υλικού που είναι πλέον μηδενική , θεωρείται και επικίνδυνη για τραυματισμούς  των αθλητών όπως  έγινε στα περσινά ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ.

Το έργο  αλλαγής του συνθετικού τάπητα  στίβου στο ΔΑΚ Αργοστολίου  έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αντώνης Τριτσης ” άπο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  το 2021, όμως υπήρξαν  καθυστερήσεις με συνέπεια το έργο να μην έχει ακόμα  δημοπρατηθεί και η μελέτη να βρίσκεται στην αποκεντρωμένη για έγκριση .

Η φετινή ακύρωση του μίτινγκ είναι  ασφαλώς μια δυσάρεστη εξέλιξη  για τον κλασικό αθλητισμό στο νησί μας . Πρέπει όλοι  οι εμπλεκόμενοι φορείς ,Δήμος Αργοστολίου και  Περιφέρεια , να τρέξουν το έργο  ώστε  να διασφαλιστεί ότι το Στάδιο θα είναι  έτοιμο για τη διοργάνωση του μίτινγκ  του 2024 , διαφορετικά υπάρχει  κίνδυνος  να βγει η διοργάνωση από το καλεντάρι της IAAF 

Με  το νέο  ελαστικό  τάπητα  (ανω φωτο) τελευταίας γενιάς που θα τοποθετηθεί θα είναι ο πιο σύγχρονος ελαστικός  τάπητας για αγώνες στίβου  στην Ελλάδα και το Στάδιο  Αργοστολίου θα είναι από τα ελάχιστα στην Ελλάδα με πιστοποίηση , κάτι ιδιαίτερα  σημαντικό γιατί  η Word Athletics από το 2024 δεν θα μετρούν οι επιδόσεις των αθλητών σε μη πιστοποιημένα στάδια .

Ευχόμαστε να προχωρήσει το έργο το συντομότερο δυνατόν και τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ να συνεχιστούν αναβαθμισμένα τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις