Το κόνισμα της Παναγίας Πρεβεζιάνας στον Ιερό Ναό του S. Niccolo dei Zoccolanti / Αγίου Νικολάου των Ανυπόδητων στο Αργοστόλι.
{Το κείμενο που ακολουθεί είναι τμήμα από το ένθετο- με τις σχετικές πηγές τεκμηρίωσης- του περιοδικού «Η Κεφαλονίτικη Πρόοδος», τεύχος 21 του 2017,που τιτλοφορείται
Επιστροφή της κεφαλληνιακής Εκκλησίας στην Επτανησιακή παράδοση }
(…)Η καθολική εκκλησία του Αργοστολιού S. Niccolo dei Zoccolanti κτίστηκε ή την περίοδο της κοντέα παλατίνα/παλατινής κομητείας Κεφαλονιάς και Ζακύνθου από τους παλατίνους κόντηδες Τόκκους (1358-1479) ή κατ’ άλλη παράδοση το 1550.
Φιλοξενεί τους τελευταίους αιώνες, καθήμενη επάνω σε λαμπρό βενετσιάνικο ιντάγιο/ξυλόγλυπτο θρόνο, τη θαματουργή εικόνα τση Παναγίας Πρεβεζιάνας, ιστορημένης κατά τον ανατολικό δόγμα, διαστάσεων 100Χ50 εκ. που φέρει επάνω στο αργυρό πουκάμισο την επιγραφή Η Κυρία/αναφω/νείτρα (sic).
Η εικόνα ανήκε και δωρήθηκε από την πάμπλουτη οικογένεια Πάγκαλη Κεφαλονιάς.
Ο νόμπιλε/ευγενής Matteo Pangali/ Ματθαίος Πάγκαλης, καθολικός το θρήσκευμα, το έτος 1670 έφθασε στο Τζάντε όπου λόγω των κληρονομικών τίτλων τση φαμελιάς του γράφτηκε στο Libro d’oro των νόμπιλι/ευγενών του νησιού το 1676.
Ο γιός του Ματθαίου, Ιωάννης- Αντώνιος, μετοίκησε το 1721 από την Ζάκυνθο στην Κεφαλονιά και είναι ο γενάρχης των Πάγκαλη της Κεφαλονιάς, γράφτηκε ως νόμπιλε/ευγενής στο Libro d’oro του νησιού το 1730, χάρη στα τίτολα/τίτλους των νόμπιλε αντενάτων/ ευγενών προγόνων του.
Ο γυιός του Ιωάννη-Αντώνιου, Μαρίνος, νυμφεύθηκε την Κωνσταντίνα Ανδρ. Αννίνου-Καβαλιεράτου από τα Βλαχάτα Σάμης. Ο γυιός του Μαρίνου, Αντώνιος Πάγκαλης, νυμφεύθηκε την κοντεσίνα Αιμιλία Μεταξά. Οικοδόμησε στο Αργοστόλι cappella/παρεκκλήσι αριστερά από την είσοδο του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου των Λατίνων και εντός του παρεκκλησιού διαμόρφωσε ένα altare nella cappellina della Madona S. Prevesiana /θυσιαστήριο του παρεκκλησιού τση Παναγίας Πρεβεζιάνας.
Μπροστά από το αλτάρι υπήρχε το θαφτικό/μνήμα της οικογένειας Πάγκαλη. Η φαμίλια είχε το κληρονομικό πριβιλέτζιο/προνόμιο να κατέχει το μικρό κλειδί για να ανοίγει το κόνισμα και οι καπουτσίνοι μοναχοί το μεγάλο κλειδί για να ανοίγουν την πόρτα τση καπέλας.
Η εικόνα είναι πιθανόν να την έφεραν οι Πάγκαλη από την Ζάκυνθο στην Κεφαλονιά, συντηρήθηκε το 1998 και φιλοτεχνήθηκε πιθανόν τον 17ο αιώνα. Στο τέλος του 18ου αιώνα η εικόνα της Πρεβεζιάνας μεταφέρθηκε από τον Αντώνιο Πάγκαλη από το φαμελικό τους παλάτι στον ναό του Αγίου Νικολάου στο Αργοστόλι.
Στο αλτάρε λοιπόν της Παναγίας Πρεβεζιάνας, ψελνόταν από ορθόδοξους παπάδες και με παρουσία και ορθοδόξων πιστών, παράκληση στις 8,9,10 Σεπτεμβρίου, παλιότερα μάλιστα γινότανε πρετσεσιό/λιτανεία με το κόνισμα στο Αργοστόλι.
Χορηγοί των παρακλήσεων ήτανε δυο φαμίλιες νόμπιλι/ οικογένειες Ευγενών οι Ρωμάνοι και οι Φωκά-Κοσμετάτοι και ο Δήμος Αργοστολίου. Αργότερα όταν αποχώρησε ο Δήμος, την θέση του κατέλαβε έτερος κλάδος της δεύτερης οικογένειας.
Τσι παρακλήσεις έκαναν παπάδες και ψαλτάδες από τσι εκκλησιές του Σωτήρα από την πλευρά των Ρωμάνων μια και ήτανε κτήτορες, τση Παναγιάς του Φουσάτου από την πλευρά των Φωκά-Κοσμετάτων, του Αρκάγγελου από τον Δήμο Αργοστολίου και αργότερα όταν αποχώρησε ο Δήμος, από άλλο κλάδο των Φωκά-Κοσμετάτων στέλνονταν παπάδες από την Αγιά Τριάδα που ήταν καπέλα/παρεκκλήσι τους.
Ωστόσο, κατόπιν εντολής του, μη γηγενούς, ορθόδοξου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γερμανού Β΄ Ρουμπάνη (1934-1951 ως επίσκοπος Κεφαλληνίας) απαγόρευσε το 1934 την συμμετοχή του ορθόδοξου κλήρου τις παρακλήσεις εμπρός στον θρόνο τση Παναγιάς Πρεβεζιάνας και έτσι σταμάτησε παράδοση τόσων αιώνων.
Τώρα η εποχή είναι διαφορετική και παρόμοια κίνηση ασφαλώς δεν μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις και κλυδωνισμούς στην τοπική κοινωνία και Εκκλησία.
Έτσι, με θετικά σχόλια έγινε δεκτή από κλήρο και λαό η πρωτοβουλία του μετέπειτα μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γεράσιμου Φωκά-τότε ως Πρωτοσύγκελου και με την συναίνεση του Μητροπολίτη Σπυρίδωνα- που έστειλε δυο κληρικούς να παρακολουθήσουν την λειτουργία στην γιορτή του Αγίου Νικολάου στην καθολική εκκλησία στο Αργοστόλι τον Δεκέμβριο του 2014, μια και ήταν στα άμεσα σχέδια του Μητροπολίτη Γεράσιμου Φωκά η επαναπροσέγγιση με τους καθολικούς συντοπίτες και αδελφούς.(…).
Στις 8,9,10 Σεπτεμβρίου τιμώντας το Γενέθλιο της Θεοτόκου πανηγυρίζει ο ναός του Αγίου Νικολάου με ακολουθίες και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα προΐσταται ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας ,Κεφαλληνίας,Ζακύνθου Σεβασμιώτατος π.Ιωάννης Σπιτέρης.
Τάκης Τόκκας
Πηγή: Ionian center
====
[…] Για την ιστορία της Παναγίας της Πρεβεζιάνας διαβάστε εδω (κλικ) […]