Μετά πάσης λαμπρότητος καί ἱεροπρεπείας θά τελεσθῇ ἡ Ἑορτή τοῦ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ τῶν Ἐθνῶν ΠΑΥΛΟΥ καί Ἱδρυτοῦ τῆς Τοπικῆς μας Ἐκκλησίας εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερόν Ναόν τοῦ Ἀποστόλου Παύλου Πεσσάδων ὡς καί τά Ἐγκαίνια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ, κατά τό κάτωθι Πρόγραμμα:
Πέμπτη 28 Ἰουνίου 2018.
Ἑσπέρας. Ὣρα 08:30 μ.μ. Μέγας Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός καί κατάθεση Ἱερῶν Μαρτυρικῶν Λειψάνων.
Παρασκεή 29 Ἰουνίου 2018.
Πρωῒ. Ὢρα 07:00 π.μ. Ὂρθρος.
Ὣρα 08:15 π.μ. Τελετή Ἐγκαινίων.
Ὣρα 09:30 μ.μ. Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Προσκαλοῦνται οἱ Τοπικές Ἀρχές τοῦ Δήμου καί τῆς Περιφέρειας, τῆς Ἀστυνομίας, τῆς Πυροσβεστικῆς καί τοῦ Λιμενικοῦ Σώματος, ὡς καί ἃπαντες οἱ Ἐνορίτες καί ὃλοι οἱ εὐσεβεῖς Χριστιανοί τῆς Νήσου μας, νά συμμετάσχουν εἰς τόν ἑορτασμόν καί τά Ἐγκαίνια του Ἱ. Ναοῦ.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Για τον Αγιο Παύλο και την Κεφαλονιά διαβάζουμε:
Παλαιότερα υπήρξε πολύς προβληματισμός σχετικά με το πώς εκχριστιανίστηκε η Κεφαλληνία, αφού ή χριστιανική κοινότητά της αναφέρεται ως η μοναδική και αρχαιότερη μεταξύ κεντρικής Ελλάδος και Ιταλίας. Επικρατέστερη άποψη ήταν ότι ο Χριστιανισμός έφθασε εδώ από Κεφαλλήνες εμπόρους.
Το 1987 ο Γερμανός ερευνητής Dr. Heinz Warnecke κατέθεσε στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης διδακτορική διατριβή με τον τίτλο «Το πραγματικό ταξίδι στη Ρώμη του Αποστόλου Παύλου» υποστηρίζοντας ότι η Μελίτη των Πράξεων των Αποστόλων, Κεφ. 27,28, δεν είναι η Μάλτα, αλλά η Κεφαλληνία και ότι ο Απ. Παύλος ήταν αυτός που εκχριστιάνισε το νησί.
Ακολούθησαν έξι διεθνή επιστημονικά Συνέδρια: 1993, 1996, 1999, 2005, 2009 και 2013, κατά τα οποία τα πάμπολλα και ετερόκλητα στοιχεία, ιστορικά και φυσικά που παρουσιάστηκαν, κατέδειξαν ότι πράγματι η Κεφαλληνία είναι η Μελίτη των Πράξεων και η Πεσσάδα (Ακρωτήριο και Όρμος «Άγιος Σώστης») ο τόπος του ναυαγίου και της διασώσεως του Απ. Παύλου.
Η επιστημονική αυτή θέση κερδίζει συνεχώς έδαφος. Έτσι πολλοί εκδοτικοί οίκοι του εξωτερικού, τόσο προτεσταντικοί όσο και καθολικοί, στις εκδόσεις της Καινής Διαθήκης θεωρούν την Κεφαλληνία αντί της Μάλτας ως τη Μελίτη των Πράξεων.
Στις 17 Αυγούστου 1996 θεμελιώθηκε στην Πεσσάδα ο νέος Ναός του Απ. Παύλου, για να αποτελέσει τη συνέχεια των δύο παλαιοχριστιανικών Ναών που υπήρχαν εκεί προς τιμήν του Αποστόλου και εις ανάμνησιν της εκεί διασώσεως και παραμονής του, και το 1999 στα πλαίσια του Γ΄ επιστημονικού Συνεδρίου ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ετέλεσε τα Θυρανοίξια.
Ο Ναός εορτάζει δύο φορές το χρόνο, στις 29 Ιουνίου, κατά την ημέρα δηλ. της Μνήμης του Αποστόλου, και στις 17 Αυγούστου με πανηγυρικό Εσπερινό εις ανάμνησιν της Θεμελιώσεως για την επανίδρυσή του.
Στη ΒΔ γωνία του Ναού υπάρχει μικρό Μουσείο με υλικό και στοιχεία σχετικά με το εν λόγω θέμα.
Θ. Χαρτουλιάρης
Πηγή : http://ap-pavlos-pessada.gr
Και μονο να σκεφθει κανεις,οτι ολος αυτος ο χωρος που ειναι σημερα η Πεσσαδα και τα χωρια της περιοχης,καθαγιαστηκε με την παρουσια του κορυφαιου των εθνων Αποστολου και των δυο συνεργατων του Αποστολων επισης (αποστολου Λουκα και Αρισταρχου Θεσσαλονικεως),συγκινηση και δεος πληροι την ψυχη του και με τα φτερα της φαντασιας του αφηνει να πεταξει η σκεψη 2000 χρονια πριν και να δει νοερα πλεον με τα ματια της ψυχης του τα γεγονοτα που ιστορουνται στις “Πραξεις των Αποστολων”καθως επισης και το πιο συγκινητικο για μενα τουλαχιστον,την αναχωρηση του Αποστολου απο τη νησο και τις ολοκαρδιες εκδηλωσεις αποχαιρετισμου απο τους φωτισθεντες και ευεργετηθεντες υπ’αυτου κατοικους ,κατα τη στιγμη που ο Αποστολος μας πλεον και διδασκαλος μας Παυλος αναχωρει απο το λιμανι της αρχαιας Κρανης ευρισκομενο στην σημερινη λιμνοθαλασσα του Κουταβου,με το παραχειμακος πλοιο φερον το σημα των Διοσκουρων για τη Ρωμη πλεον,αφου διεσχισε επευλογωντας τη σημερινη πεδιαδα της Κρανιας συνοδευομενος απο τους τιμιους συνεργους του καθως και απο τον εκατονταρχο Ιουλιο της “Σεβαστης σπειρης”καθως και απο τους συγκρατουμενους του τη συνοδεια της αγουσης αυτων φρουρας προς τη Ρωμη.