Εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης σήμερα. Στο χωριό Μαντουκάτα Παλικής στον Ι.Ν. Ταξιαρχών υπάρχει η εικόνα της Παναγίας και κάθε χρόνο από βραδύς τελείται εορταστικός εσπερινός και ανήμερα τελείται εορταστική Θεία λειτουργία μετ΄αρτοκλασίας..
Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας,ακολουθεί λιτανεία της Ιεράς Εικόνας με ακολουθία των κατοίκων του χωριού. Το πρώτον μεταβαίνει στο πηγάδι στη θέση “Αγκασιόνοι” όπου και τελείται δέηση. Λέγεται ότι στο πηγάδι αυτό είχε καθίσει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κατα την περιοδεία του στα χωριά της Παλικής και δίδαξε στους ευρισκομένους κατοίκους, τον λόγο του Θεού. Στη συνέχεια η εικόνα θα περάσει από όλα τα σπίτια του χωριού, και ο ιερέας θα δεηθεί υπέρ υγείας των ιδιοκτητών των οικιών.
Στο τελευταίο σπίτι του χωριού, που τυχαίνει να είναι του επιτρόπου της εκκλησίας, Ηλία Τζουγανάτου, προσφέρονται γλυκά και καφέδες, σε όσους ακολουθούν, κατά την λιτανεία της εικόνας της Παναγίας. Ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών δεν είναι γνωστόν πότε κτίσθηκε, Υπήρχε όμως στα Μαντουκάτα, πριν από το 1674.
Τα μόνα στοιχεία που έχουν ανευρεθεί και αναφέρει ο Κωνσταντίνος Αντωνίου Μονοκρούσος, Πολ. Υπομηχανικός, στο βιβλίο του “ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ,Οι Ιεροί Ναοί του Ληξουρίου και τριάντα δύο χωριών τη Επαρχίας Πάλλης Κεφαλονιάς (από το έτος 1600 Μ.Χ. έως και σήμερα βάση Νοταριακών Πράξεων και λοιπών στοιχείων ) συνετάχθη από τον Νοτάριο Δημήτριο Δρακονταειδή, πράξη που αφορά τον Ι. Ναό Ταξιαρχών, …….. 1674 Μαρτίου πρώτη, την σήμερον από ένα μέρος ο κυρ Σταματέλος Μάντουκας και κυρ -Αλεξαντρής Μάντουκας πρεμεντάροντας και δια τους επίλοιπους συναδέλφους του Αγίου Ταξιάρχου, έσοντας και έχουνε τους λόγους τους, ήλθανε εις τον παρόν συνιβασμό με τον παπά κυρ- Μαρκαντώνη Δρακονταειδή και ομπλιγάρεται ο άνωθεν ιερέας να διαβάζη εις τη εκκλησίαν τους κάθε δεύτερο χρόνον ένα και να είναι εις σε πάσα τους νιτερέσο της ιερατικής πράξεως και οι άνωθεν συνάδελφοι του δίνουν δια την δούλεψίν του και κόπους κριθάρι κάρτες οκτώ, ήτοι 8 και από την σταφίδα της άνωθεν εκκλησίας να παίρνη το τρίτον ο άνωθεν ιερεύς διά τον κόπον του…………………..
(Περισσότερα θα τα βρείτε στο παραπάνω βιβλίο του Κωνσταντίνου Αντωνίου Μονοκρούσου. Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Νίκη Κυριακάτου για την βοήθειά της στην ανεύρεση του άνω βιβλίου.
Πηγή : Matina Xristo
Θέλω να κάνω μια διόρθωση στο όνομα του συγγραφέα του βιβλίου ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ αντί του ορθού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΟΝΟΚΡΟΥΣΟΥ έχω αναγράψει (εσφαλμένα) Κωνσταντίνος Αντωνίου Μολφέτας, ενώ στο τέλος του κειμένου μου αναφέρω ορθώς το όνομά του, Κωνσταντίνος Αντωνίου Μονοκρούσος. Ζητώ συγνώμη από τον συγγραφέα κ. Κωνσταντίνο Αντωνίου Μονοκρούσο, για το λάθος μου αυτό, από το Kefalonia Press που δημοσίευσε την ανάρτησή μου, την οποία και ευχαριστώ πολύ, καθώς και από όλους, όσους διάβασαν το κείμενό μου αυτό.