Ποιός ήταν ο Βαλεντίνος

395

Άγιος Βαλεντίνος

Σύμφωνα με το μύθο, ο επίσκοπος του Τέρνι Βαλεντίνος, επί  αυτοκράτορος Αουρελιανού στη Ρώμη στις 14 Φεβρουαρίου 273, αγαπούσε τα λουλούδια  και  πρόσφερε  σε ζευγάρια, σε αρραβωνιασμένους, σε τσακωμένους για να συμφιλιωθούν από ένα λουλούδι ευχόμενος  ευτυχισμένο γάμο ή καλή επανασύνδεση.. Σήμερα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως ο «Άγιος της αγάπης».

Γιατί  είναι όμως ο επίσκοπος και ο μάρτυρας Βαλεντίνος  ο άγιος των ερωτευμένων; Η αρχαία παράδοση αναφέρει ότι στα μέσα Φεβρουαρίου, εορτάζονταν στους αρχαίους  Έλληνες και Ρωμαίους στις 15 Φεβρουαρίου  ο Θεός Πάνας και η ακολουθία του. Αυτές οι εκδηλώσεις συνδέονταν με τον καθαρισμό των αγρών και με  τελετές γονιμότητας. Ωστόσο επειδή αυτές οι γιορτές παρέκλιναν από τον ορθό δρόμο απαγορεύθηκαν από τον αυτοκράτορα Γελάσιο το 494. Η χριστιανική πλέον εκκλησία στην Ρώμη καθιέρωσε την 14η Φεβρουαρίου ως ημέρα  απόδοσης τιμής στο μάρτυρα άγιο Βαλεντίνο επιτρέποντας και το τυπικό με την ανταλλαγή λουλουδιών καλύπτοντας έτσι το κενό των αρχαίων γιορτών για τον Πάνα.

Σύμφωνα με το συναξάρι του Αγίου Βαλεντίνου έγινε διάσημος για την αγιότητα της ζωής του, για  την φιλανθρωπία και ταπεινότητά του. Έκανε πολλά θαύματα και ανάμεσα στους Εθνικούς που αρκετοί από αυτούς μετέπειτα ασπάσθηκαν τον χριστιανισμό.,

 Έχοντας γίνει πολύ ειδεχθή και έκφυλος, που απαγορεύονται από Augusto και, στη συνέχεια, καταστέλλεται από Γελάσιος σε 494. Η Εκκλησία εκχριστιανισμένους η παγανιστική τελετουργία της γονιμότητας πρόβλεψη ημέρα 14 του Φεβρουαρίου αποδίδοντας στον μάρτυρα της Terni τη δυνατότητα να προστατεύσει τα φίλους και εραστές που απευθύνονται σε γάμο και σε μια ένωση που ζωντανεύεται από τα παιδιά τους. Κάποιοι θρύλοι προέκυψαν από αυτή την ιστορία. Τα πιο ενδιαφέροντα είναι αυτά που λένε ο άγιος εραστής μαρτύρων τριαντάφυλλα, αρωματικά λουλούδια που έδωσαν στα ζευγάρια που τους προσέφεραν να τους ευχηθούν ευτυχισμένο γάμο. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εορτάζεται παντού ως “Άγιος της Αγάπης

Φυλακίστηκε από τον αυτοκράτορα Aureliano, βασανίστηκε και εκτελέστηκε στη Ρώμη την  14η Φεβρουαρίου 273. Το σώμα του μεταφέρθηκε στο Τέρνι  όπου πλέον η «Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου» τιμάται  καθ ‘όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες σ την τέχνη, την επιστήμη, την ψυχαγωγία και την ψυχαγωγία.

Στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Αυστρία η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ήταν πολύ διαδεδομένη από τον Μεσαίωνα. Στις αγγλοσαξονικές χώρες η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει μεγάλη απήχηση και τεράστια εμπορικά κέρδη. Η παράδοση απαιτεί παράλληλα με το λουλούδι οι ερωτευμένοι να ανταλλάξουν ένα σοκολατένιο γλύκισμα.

Απότμημα του λειψάνου του βρίσκεται στον καθολικό ιερό ναό της Αγίας Κλάρας στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Στην Ορθοδοξο Εκκλησια μας δεν ειναι γνωστρος ο εν λογω αγιος, και τουτο διοτι δεν αναφερεται σε συναξαρια και μαρτυρολογια, στα λεγομενα Μηναια, τα εκκλησιαστικα δηλ.βιβλια που περιεχουν τους υμνους και τα απολυτικια των αγιων που γιορταζουν ολο το μηνα και καθε μηνα ολο το χρονο.Συγκεκριμενα μεχρι το σχισμα των δυο Εκκλησιων του 1054, με τους Ρωμαιοκαθολικους εορταζουμε σχεδον ολους τους αγιους ,πολλοι απο αυτους καταγονταν απο την Ρωμη και γενικα την Ιταλια και την Ισπανια.
    Ειδικοτερα αγιοι προ του σχισματος του 1054 οι εξης.
    1)Αγιος Σιλβεστρος παπας Ρωμης.
    2)Αγιος Σιξτος ιερομαρτυρας επισης παπας Ρωμης.
    3)Αγιος ιερομαρτυς Κλημης επισκοπος Ρωμης.
    4)Αγιος Ελευθεριος ιερομαρτυς και Ανθια η μητηρ αυτου εκ Ρωμης καταγομενοι.
    5)Αγια Αναστασια η Φαρμακολυτρια απο τη Ρωμη
    6)Αγια Αναστασια η Ρωμαια
    7)Αγιοι μαρτυρες Αγλαις και Βονιφατιος εκ Ρωμης
    8)Αγια Αγαθη μαρτυς απο την Σικελια
    9)Αγια Λουκια η μαρτυς και παρθενος επισης απο τη Σικελια
    9)Αγιος Αμβροσιος επισκοπος Μεδιολανων (σημερινο Μιλανο)
    10) Αγιος Βικεντιος ιερομαρτυς απο την Αυγουστουπολη της Ισπανιας
    11)Αγιος Μαρτυς Μαρινος απο την Ιταλια
    12)Αγιος μαρτυς Σεβαστιανος απο τη Ρωμη.
    Επισης και μυριαδες αλλους αγιους οσιους, μεγαλους πατερες της Εκκλησιας μας,τους τρεις ιεραρχες, τους μεγαλομαρτυρες αγιους Θεοδωρους, τους οποιους ευλαβουνταν καποτε οι κατοικοι της Βενετιας, τους αγιους Γεωργιο και Δημητριο και τοσους αλλους μεχρι το ως ανω σχισμα Ορθοδοξων και Λατινων.
    Πουθενα μα πουθενα δεν αναφερεται σε κανενα συναξαριστη της Εκκλησιας ενας αγιος με το ονομα Βαλεντινος ο οποιος φερεται οτι μαρτυρησε στους χρονους των διωγμων επι αυτοκρατορος Ρωμης Κλαυδιου, που οπως λεγεται στη via Flaminia της Ρωμης ,μια εποχη που ολοι οι ως ανω αγιοι μαρτυρες ενηθλησαν τον καλον αγωνα και την πιστη ετηρησαν και που σε τοσους απεδοθη ο αμαραντινος του μαρτυριου στεφανος και απο τοτε κατακοσμουν την Εκκλησια του Χριστου……..

Comments are closed.