Ο μύθος της κατάρας του Αγίου Νεκταρίου στην ομάδα της Σεβίλλης

528

Σήμερα, Σάββατο 9 Νοεμβρίου, η εκκλησία γιορτάζει τον Άγιο Νεκτάριο για τον οποίο πολλοί πιστοί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ταξιδεύουν στην Αίγινα για να προσκυνήσουν στον τάφο του, οποίος βρίσκεται στο μοναστήρι που έχει πάρει το όνομα του Αγίου.

Η φήμη του Αγίου Νεκταρίου έχει ξεπεράσει τα σύνορα, ενώ ιδιαίτερα στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία υπάρχει και ο μύθος με την «κατάρα» του. «La maldición de San Nectario», λένε χαρακτηριστικά οι Ίβηρες δηλαδή: «Η κατάρα του Αγίου Νεκταρίου».

Ποια ήταν όμως η κατάρα του Αγίου που χτύπησε τους Ισπανούς και διήρκεσε για πάνω από 30 χρόνια;

Η ιστορία ξεκινάει το 1971 και έχει ποδοσφαιρικές προεκτάσεις. Στη Σεβίλλη προπονητής εκείνη την περίοδο ήταν ο Έλληνας Νταν Γεωργιάδης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1998. Είχε αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό, ενώ διατέλεσε προπονητές στην Εθνική ομάδα, τον Ολυμπιακό, την Λάρισα, τον Πανιώνιο, την Παναχαϊκή και τα Τρίκαλα.

Οι Σεβιγιάνοι, λοιπόν, βρισκόντουσαν σε καλό… φεγγάρι και στην Ισπανία, αλλά και στην Ευρώπη. Ο Έλληνας τεχνικός αποφάσισε να φέρει την ομάδα του στη χώρα μας για να δώσει μία σειρά από φιλικούς αγώνες.

Εκτός από την απαραίτητη επίσκεψη στην Ακρόπολη, την οποία δεν χάνουν την ευκαιρία να επισκεφτούν όλες οι ξένες ομάδες που έρχονται στην Αθήνα για κάποια αναμέτρηση, ο Γεωργιάδης ξεκίνησε να μιλάει στους ποδοσφαιριστές του για το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα.

Ο Έλληνας προπονητής, Νταν Γεωργιάδης, με τη φωτογραφία του να βρίσκεται στο ιστορικό αρχείο της επίσημης ιστοσελίδας της Σεβίλλης

Τα λόγια του Νταν Γεωργιάδη είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στους ποδοσφαιριστές της Σεβίλλης και όλοι περίμεναν πώς και πώς το κοντινό ταξίδι στην Αίγινα, περιμένοντας να δουν έναν επιβλητικό ναό.

Οι Ισπανοί, όμως, δεν εντυπωσιάστηκαν καθόλου και λέγεται ότι γελούσαν με όσα αντίκρισαν, ενώ έκαναν ακόμη και πλάκα στον προπονητή τους αν ο συγκεκριμένος Άγιος μπορεί να τους βοηθήσει. Ο Έλληνας τεχνικός φέρεται να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα με τα όσα άκουγε από τους ποδοσφαιριστές τους και τους προειδοποίησε πως με όλα αυτά που ξεστόμισαν, μπορεί να τιμωρηθούν.

Επιστροφή στη Σεβίλλη και αγωνιστική κατάρρευση

Μετά το ταξίδι τους στην Ελλάδα η ομάδα της Σεβίλλης επέστρεψε στη βάση του, κλείνοντας τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος στην 4η θέση με 6 νίκης, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες. Απολογισμός ιδιαίτερα καλός για τα δεδομένα της δύσκολης ισπανικής Λίγκας.

Ο δεύτερος γύρος όμως, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ήταν καταστροφικό. Η Σεβίλλη κατάφερε να πάρει μόλις μία νίκη στα πρώτα εννέα ματς,  ο Γεωργιάδης απολύθηκε και στο τέλος της σεζόν οι Ανδαλουσιανοί υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία!

H ομάδα της Σεβίλλης τη σεζόν 1970/71

Αυτός ο υποβιβασμός δημιούργησε στο Σάντσες Πιθχουάν τον μύθο για την κατάρα του Αγίου Νεκταρίου, η οποία χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα όταν τα αποτελέσματα δεν είναι ιδανικά για τη Σεβίλλη.

Η νέα επίσκεψη στον Άγιο Νεκτάριο για να σπάσει η κατάρα

Η Σεβίλλη, μέχρι τότε, είχε κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Ισπανίας το μακρινό 1946 και άλλα τρία Κύπελλα (1935, 1939, 1948). Μπορεί οι τίτλοι να μην ήταν πρόσφατοι, ωστόσο η ομάδα είχε μία σταθερή παρουσία και τερμάτιζε στις πρώτες θέσεις της Primera Division.

Τα χρόνια περνούσαν και η Σεβίλλη δεν μπορούσε να φέρει κάποια επιτυχία. Το 1995 η κλήρωση για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ έστελνε τους Ανδαλουσιανούς σε διπλά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, για την 3η φάση της διοργάνωσης. Στις 31 Οκτωβρίου, λοιπόν, η Σεβίλλη ήρθε στην Ελλάδα και τον Πειραιά παίρνοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση παρά την ήττα της από τους «ερυθρόλευκους» με 2-1 στην παράταση.

Ο Ναός του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα

Η επιστροφή της Σεβίλλης στην Ελλάδα ήταν η ευκαιρία για να λυθεί και η κατάρα! Ο Αντόνιο Λεάλ Γκρατσιάνι εργαζόταν το 1970 ως γιατρός στην ομάδα και γνώριζε για την ιστορία με τον Άγιο Νεκτάριο. Έτσι ανέθεσε στον γιο του, Αντόνιο Λεάλ Γκονζάλεζ, ο οποίος ήταν και εκείνος γιατρός στη Σεβίλλη την περίοδο που αντιμετώπισαν τον Ολυμπιακό, να επισκεφτεί την Αίγινα να κάνει μία προσφορά στον Άγιο και να ζητήσει επιείκεια για την αγαπημένη του ομάδα.

Το δημοσίευμα της El Pais από τις 31 Οκτωβρίου του 1995, το οποίο βρίσκεται στην ηλεκτρονική έκδοση της κορυφαίας ισπανικής εφημερίδας

Μάλιστα η μεγάλη ισπανική εφημερίδα «El Pais» είχε και άρθρο για τη συγκεκριμένη επίσκεψη του Αντόνιο Λεάλ Γκονζάλεζ στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, κάνοντας εκτενή αναφορά και στα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί το περίπου 24 χρόνια πριν από εκείνο το δημοσίευμα.

Ακόμη 10 δύσκολα χρόνια μέχρι τη λύτρωση

Η επίσκεψη του επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Σεβίλλης στον Άγιο Νεκτάριο με σκοπό να λυθεί η κατάρα δεν είχε άμεσα αποτελέσματα.

Το 1996 η ομάδα υποβιβάστηκε ξανά στη 2η κατηγορία, επέστρεψε για μία σεζόν το 2000, αλλά την ίδια σεζόν «έπεσε» ξανά. Τη σεζόν 2001-02 η Σεβίλλη επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευσή της και το… σπάσιμο της περιβόητης κατάρας.

Το 2006 οι Ανδαλουσιανοί κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (μετέπειτα Europa League), που ήταν το πρώτο της τρόπαιο μετά από 58 χρόνια. Η πορεία της Σεβίλλης ήταν εντυπωσιακή. Αλλά τέσσερα τρόπαια ΟΥΕΦΑ-Europa League (2007, 2014, 2015, 2016), ένα ευρωπαϊκό Super Cup (2006) δύο Κύπελλα Ισπανίας (2007, 2010) και συμμετοχές στο Champions League.

Οι παίκτες της Σεβίλλης πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2006

Μερικοί μπορεί να μην πιστεύουν στις κατάρες ή ακόμη ότι ένας Άγιος μπορεί να «ασχοληθεί» με μία ποδοσφαιρική ομάδα, επειδή οι ποδοσφαιριστές της έκαναν ειρωνικά σχόλια για εκείνον. Το σίγουρο είναι πως πολλοί οπαδοί της Σεβίλλης πίστεψαν σε αυτή την κατάρα, η οποία συζητιέται ακόμη στις εξέδρες του Σάντσες Πιθχουάν.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Αυτα ειναι αδιανοητα πραγματα.Οι αγιοι δεν καταρωνται, αλλα ευχονται για την επιστροφη των πεπλανημενων,ευχονται και προσευχονται ημερας και νυκτος ενωπιον του Φοβερου Βηματος.Ο αγιος Νεκταριος τι θα πρεπε να κανει για ολους οσους τον συκοφαντησαν και τον εδιωξαν αδικως με ανυποστατα και φοβερα ψεματα.Τιποτα αλλο δεν εκανε, παρα να προσευχεται διηνεκως μια ολοκληρη ζωη με αξιοθαυμαστη καρτερια για τους διωκτες του, οπως ο Εσταυρωμενος Χριστος για τους σταυρωτες του”Πατερ αφες αυτοις, ου γαρ οιδασι τι ποιουσιν”.Ετσι και ο αγιος προσευχοταν εχοντας φθασει σε ανωτερες πνευματικες βαθμιδες για τους κατηγορους του που τον εχλευαζαν”Αφες αυτοις Κυριε ,βοηθησε τους να ελθουν εις εαυτους να μετανοησουν και να τυχουν της σωτηριωδους αφεσεως, προ παντων αφες του Πατριαρχου( ενν. τον πατριαρχη Αλεξανδρειας Σωφρονιο, που επεισθη στις εναντιον του Αγιου συκοφαντιες και τον απεμακρυνε απο την Αλεξανδρεια, οπου υπηρετουσε ως επισκοπος Πενταπολεως), τυγχανει γερων και παρεσυρθη”.
    Μετεπειτα στην Αιγινα , οταν ιδρυσε το Μοναστηρι του , ετυχε μεγαλη ανομβρια, και τον επισκεφθηκαν κατοικοι,λεγοντας του “εχουμε προστατη μας τον Αγιο Διονυσιο-μεγαλη η Χαρη του, αλλα ειμαστε λιγακι ανεμοκτυπημενη φαρα και μας καταραστηκε, εχει να βρεξει πανω απο δυο χρονια και χανομαστε”, ο Αγιος μειλιχια αποκριθηκε, “Οι αγιοι αγαπητε εβρισκονται υπερ ημων εις την θριαμβευουσα και ευχονται υπερ ημων δεν καταρωνται”.
    Οταν εκοιμηθη ο αγιος Νεκταριος , μετα απο εικοσι χρονια τις παραμονες ανακομιδης των ιερων λειψανων του το ετος 1953, ο τοτε μητροπολιτης Υδρας Προκοπιος (ο Καραμανος) απιστησε ακουγοντας απο τις γεροντισσες της μονης τα καταπληκτικα θαυματα του Αγιου και εχλευασε τον Αγιο. Να σημειωθει οτι οι βιογραφοι του τον περιγρεαφαν ανθρωπο που ευαρεστουταν περισσοτερο απο τις κοσμικες συναναστροφες και τα σαλονια και λιγοτερο ανθρωπο της ακραδαντου πιστεως και της πατροπαραδοτης ευλαβειας,οσπου το ιδιο βραδυ που φιλοξενηθηκε στο μοναστηρι δεν εβρισκε ησυχια στον υπνο του και χτυπιοταν και βογκουσε γοερα”Νεκταριε, Νεκταριε”.
    Οταν συνηλθε και υστερα απο τις πρωτες βοηθειες που του προσεφεραν οι μοναχες, ειπε τοτε μετανοημενος”Φαινεται πως ο Νεκταριος αγιασε.Παμε στον ταφο του”.Και πηγαν και ανοιχθηκε μπροστα στα ματια του ο ταφος και διεπιστωσε τα θαυμασια του Θεου και την αρρητο ευωδια.Και εκτοτε μετανοησε πληρως και εγινε ευλαβεστατος και τοσο τιμησε τον Αγιο Νεκταριο, οπου εδωσε εντολη και πλεον εγινε η ανακομιδη του με πανηγυρικο τροπο.
    Επιτρεπουν λοιπον οι Αγιοι μια καποια δοκιμασια για ωφελεια δικη μας και να “ταραχτουν “λιγο τα νερα μας για να τυχουμε σωτηριας και να ειμαστε σεσωσμενοι και ευλογημενοι και τωρα και παντοτε.Ποτε μα ποτε δεν υπαρχουν μυθοι για καταρες και οτι αλλο.Ειναι ξενα ολα αυτα σε σχεση με το πνευμα του Ευαγγελιου, το οποιο μετεδωσε και επι των ημερων του ο Αγιος Νεκταριος και με “αλαλητους φωνας “διαλαλουν τοσα χρονια τα θαυματα του.Τωρα αν εμεις θα ειμαστε “υιοι φωτος”και τεκνα φωτομορφα της Εκκλησιας η “υοι της απειθειας”και υιοι καταρας ,αυτο απο εμας και μονο εξαρταται.Ολοι προσκαλουμαστε αδιακοπα και με ποικιλους τροπους στη σωτηρια και στη θεωση, “Το Πνευμα και η Νυμφη ( η Εκκλησια του Χριστου) λεγουσιν ελθε”,οπως λεγει και το τελευταιο μερος κατακλειοντας το ιερο βιβλιο της “Αποκαλυψεως”.Οποιος θελει ας ελθει να παρει δωρεαν απο το νερο της Ζωης ευχαις και ευλογιες του σημερον εορταζομενου Αγιου Νεκταριου επισκοπου Πενταπολεως του Θαυματουργου.Γενοιτο.

Comments are closed.