Πρωτοπρεσβύτερος Καθηγητής Γεώργιος Μεταλληνός

280

Πρωτοπρεσβύτερος Καθηγητής Γεώργιος Μεταλληνός.

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεσολωράς Δρ. Θεολογίας- Μουσικοδιδάσκαλος.  Εφημέριος Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου.

Ευλαβικό οδοιπορικό σε κάποια μονοπάτια του μεγάλου Οδοιπόρου της Ρωμιοσύνης, του εκλεκτού των ιερέων, του σοφού των καθηγητών και ιεραποστόλου του Γένους, πεφιλημένο μου δάσκαλο.

Ο αείμνηστος καθηγητής πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός διήνυσε μια τεράστια επιστημονική και πνευματική πορεία η οποία αποτελεί οδόν αλήθειας και ζωής, με έκτυπα τα σημάδια του πνευματικού κόπου και της ιδιοφυίας του.
Αφετηρία, το Ληξούρι. Η περίφημη βιβλιοθήκη των Ιακωβάτων απετέλεσε εξ αρχής πρόκληση για τον π. Γεώργιο και την Ληξουριώτισα διδάκτορα πρεσβυτέρα του από το Αρχείο της οποίας ανέσυρε και χάρισε στο κοινό θησαυρούς, μεταξύ των οποίων «Τα σωζόμενα χειρόγραφα της μεταφραστικής εργασίας του Κ. Τυπάλδου» (1966) που απετέλεσαν το έναυσμα για την σύνταξη της διδακτορικής του διατριβής.

Φάνηκε από ενωρίς όμως και η έγνοια του για τα κοινωνικά, θρησκευτικά και εθνικά ζητήματα. Την περίοδο της κινητοποιήσεως (1961-1963) του σπουδαστικού κόσμου και τη στροφή του προς την πολιτική πράξη και την κοινωνική κριτική, σαν φοιτητής της θεολογίας στην Αθήνα, συμμετέχει ενεργά στην κινητοποίηση των Θεολογικών σχολών, οι οποίες όχι μόνο υιοθέτησαν τα καθαρά φοιτητικά αιτήματα των συναδέλφων τους των άλλων σχολών για βελτίωση των όρων της Παιδείας και αναβάθμιση των σπουδών, αλλά και έδωσαν στα αιτήματα αυτά όσο και στην ειδικότερη αφορμή της δικής τους κινητοποιήσεως διαστάσεις πνευματικές και πανεθνικές, συνδέοντες τον αγώνα τους με αίτημα για καθολική αναγέννηση σύνολης της Ελληνικής Κοινωνίας .

Περαιτέρω, η απόκτηση δύο πτυχίων της θεολογίας και της φιλολογίας και δύο διδακτορικών στη Ελλάδα και τη Γερμανία του δίδουν την δυνατότητα να ερευνά την χριστιανική πίστη και ιστορία αλλά και την ελληνική φιλοσοφία και ιστορία.

Η παραμονή του στη στη Γερμανία ως σπουδαστή της εκεί θεολογίας, φιλοσοφίας και ιστορίας, καθώς και η ιερατική του εμπειρία εκεί ως κληρικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διευρύνει τις γνώσεις του επί του ευρύτερου χριστιανικού κόσμου του Ρωμαιοκαθολικισμού και Προτεσταντισμού, της ιστορίας, της θεολογίας και των ηθών τους, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να αποτιμήσει και εκτιμήσει τη μοναδικότητα της Ορθόδοξης Θεολογίας αλλά και του ελληνορθόδοξου χριστιανισμού, το κεκρυμμένο και περιφρονημένο κάλλος του οποίου με όλη την δύναμη της ψυχής του αγωνίστηκε να αποκαλύψει. Δεν αντέγραψε και δεν μετέφερε, όπως άλλοι,απλώς την «σοφία» των δυτικών στον ελληνικό και ορθόδοξο χώρο ως τι καινόν περί την θεολογίαν. Και δεν ξαφνιάστηκε από την σοφία της Δύσεως, όπως άλλοι που επιστρέφοντες στη Ελλάδα αποβαίνουν απολογητές του δυτικού τρόπου ζωής με αποτέλεσμα, αν αναλάβουν υπεύθυνες θέσεις (υπουργοί, καθηγητές κ.λ.π.) να διαχέουν την σύγχυση, την αλλοτρίωση και την διάσπαση στην Ελληνική κοινωνία.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδω : Πρωτοπρεσβύτερος Καθηγητής Γεώργιος Μεταλληνός

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις