Ο ανοιξιάτικος καιρός των ημερών είχε σαν αποτέλεσμα να ανθίσουν οι διπλές βιολέτες (μανουσάκια) και να γεμίσουν οι αρτάνες και τα χωράφια με αυτό το υπέροχο και εξόχως αρωματικό λουλούδι.
Η διπλή βιολέτα είναι το λουλούδι με το οποίο φτιάχνονται οι παραδοσιακές Κεφαλονίτικες αγιαστούρες. Διακρίνονται για το μικρό και κομψό μέγεθός τους και βεβαίως για τη τέχνη με την οποία δένονται πάνω στο ξύλο.
Οι αγιαστούρες του παπα Βαγγέλη Χιόνη
Αυτή την τέχνη για τις αγιαστούρες την “εφηύρε” ο ιερέας Ευάγγελος Χιόνης όταν ακόμα ήταν νέος και λειτουργούσε στην περιοχή του Ελειού. Το ότι χρησιμοποίησε αυτές τις βιολέτες ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι φυτρώνουν άφθονες στα χωράφια του Ελειού ιδιαίτερα στον Κατελειό όπου ζούσε ο εφημέριος. Η χρονολογία που άρχισε να τις δημιουργεί ήταν περί το 1930 .. Όταν μεγάλωσαν τα παιδιά του και η οικογένεια μετακόμισε στο Αργοστόλι συνέχισε να δημιουργεί τις αγιαστούρες μεταδίδοντας και βελτιώνοντας τη τέχνη του, στα τρία από τα εφτά παιδιά του : στην Αθηνά, στον Διονύση και τον Κώστα. Τα δυο αγόρια γρήγορα έφυγαν για την Αμερική οπότε η Αθηνά είναι πλέον η μόνη από τα παιδιά που συνεχίζουν την παράδοση «της αγιαστούρας του παπα Βαγγέλη».
Στην όλη διαδικασία συμμετείχε και ο Μακαριστός Δεσπότης μας Γεράσιμος Φωκάς από μικρό παιδί. Το “καθήκον” του ήταν να βρίσκει τις βιολέτες κινητοποιώντας ανθρώπους από τα χωριά κυρίως της Λειβαθούς όπου ο κάμπος της έχει άφθονες. Ο ίδιος δεν έμαθε να τις φτιάχνει προφανώς καθώς ήταν πάντα αεικίνητος δεν είχε αυτή την υπομονή της τέχνης.. Εξάλλου ‘άλλα ήταν τα καθήκοντα του Γεράσιμου και τα έφερε πέρας με τον καλύτερο τρόπο..
Τα τελευταία χρόνια η Αθηνά Χιόνη απέκτησε μαθητές οι οποίοι έμαθαν την τέχνη και συνεχίζεται η παράδοση. Οι μαθητές της είναι ο εφημέριος Βασίλης Παυλάτος , η Μαρία Θιακού και ο Τζέρης Χαϊδεμένος.
Εφέτος στο εργαστήρι τσ’ αγιαστούρας συμμετείχαν η Μαρία Θιακού , απόφοιτος, και ο Τζέρης Χαϊδέμενος μαθητευόμενος.
Η αφθονία των λουλουδιών έδωσε την ευκαιρία να φτιαχτούν πάρα πολλές αγιαστούρες και να προσφερθούν σε περισσότερους από κάθε φορά ιερείς.
Όπως κάθε χρόνο αγιαστούρα δέχεται ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος ενώ μια με γαλάζια κορδέλα «πηγαίνει» στον τάφο του Μακαριστού Δεσπότη μας Γεράσιμου Φωκά προκειμένου να τηρηθεί η υπόσχεση της Αθηνάς «όσο ζω αφέντη μου θα σου φτιάχνω την αγιαστούρα σου»..
Δείτε βήμα -βήμα την τέχνη της αγιαστούρας του παπα Βαγγέλη , από το εργαστήρι της Αθηνάς Χιόνης.
Η πρώτη κίνηση
Χαράζετε την άκρη του ξύλου ώστε να δημιουργηθεί ένα αυλάκι για να μπει η κλωστή.
Οι βιολέτες πρέπει να είναι κομμένες με αυτό τον τρόπο
Και το δενδρολίβανο μικρά κομματάκια
Ελένη Δ. Χιόνη