ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ήμερης Προσκυνηματικής εκδρομής Αθήνα –Καλάβρυτα- Αίγινα- Νέα Μάκρη- Μάνδρα Αττικής

1083

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ήμερης Προσκυνηματικής εκδρομής
Αθήνα –Καλάβρυτα- Αίγινα- Νέα Μάκρη- Μάνδρα Αττικής 09-12/10/2023

1η Μέρα: Δευτέρα 09/10/2023- ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ- ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ- Ι.Μ. ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ- ΑΘΗΝΑ-

Αναχώρηση νωρίς το πρωί από τη Μητρόπολη για το λιμάνι του Πόρου με προορισμό τη Κυλλήνη. Άφιξη στη Κυλλήνη επιβίβαση στο λεωφορείο και ξεκινάμε τη διαδρομή μας κατευθυνόμενη για τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα για την Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου. Ένα από τα σπουδαιότερα και με μεγάλη ιστορία μοναστήρια της χώρας μας. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης μας στην Ι.Μ. θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στο κέντρο των Καλαβρύτων για φαγητό και περιήγηση. Φεύγουμε από τα Καλάβρυτα με τελικό προορισμό της ημέρας μας την Αθήνα, για άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας “LONDON HOTEL” στη περιοχή της Γλυφάδας. Διανυκτέρευση.

2η Μέρα: Τρίτη 10/10/2023 –ΑΙΓΙΝΑ- ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ-
Μετά την ολοκλήρωση του πρωινού μας, θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Από εκεί θα πάρουμε το καράβι για την Αίγινα. Φτάνοντας στην Αίγινα θα κατευθυνθούμε προς την Ι.Μ Αγίου Νεκταρίου η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Θα έχουμε το χρόνο να περιηγηθούμε και να προσκυνήσουμε στη Μονή. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας θα κατευθυνθούμε στο κέντρο της Αίγινας, έχοντας τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στα σοκάκια του νησιού και γευματίζοντας σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα. Κατά τις απογευματινές ώρες θα πάρουμε το καράβι για τον Πειραιά και από εκεί θα κατευθυνθούμε προς το ξενοδοχείο για ξεκούραση. Διανυκτέρευση.

3η Μέρα: Τετάρτη 11/10/2023 –ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΘΗΝΩΝ- ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΣΥΝΤΑΓΜΑ –
Τη σημερινή ημέρα θα περιηγηθούμε στο κέντρο της Αθήνας. Ολοκληρώνοντας λοιπόν το πρωινό μας θα κατευθυνθούμε προς τον Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ένας ναός ο οποίος αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους, αφού έχει φιλοξενήσει όλες τις επίσημες τελετές βασιλέων και διακεκριμένων προσώπων της χώρας μας. Ολοκληρώνοντας το προσκύνημα μας θα κατευθυνθούμε στο κεντρικότερο δρόμο της πρωτεύουσας την Ερμού. Θα υπάρξει ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην αγορά της περιοχής, βόλτα στον προαύλιου χώρο της Βουλής θαυμάζοντας παράλληλα στην πλατεία Συντάγματος την Προεδρκή Φρουρά,  έξω από το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη. Φαγητό και επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Διανυκτέρευση.

4η Μέρα: Πέμπτη 12/10/2023 – ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ – ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ- ΜΑΝΔΡΑ- Ι.Μ. ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ- ΛΟΥΤΡΑΚΙ – ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Ολοκληρώνοντας το τελευταίο μας πρωινό στο ξενοδοχείο, συγκεντρώνουμε τις αποσκευές μας και επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο για να αναχωρήσουμε. Πρώτος προορισμός για σήμερα ο Άγιος Εφραιμ στη Νέα Μάκρη. Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Αττικής όπου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έγιαναν στο μοναστήρι βάρβαρες σφαγές, ενώ ένας από τους μάρτυρες ήταν ο θαυματουργός Άγιος Εφραίμ. Μετά την ολοκλήρωση του προσκυνήματός μας αναχωρούμε για τον επόμενο προορισμό μας τη Μάνδρα Αττικής και συγκεκριμένα την Ι.Μ. Γοργοεπηκόου. Στην κορυφή της οροσειράς, με θέα τη θάλασσα της Ελευσίνας, η Παναγιά η Γοργοεπήκοος, όπως λέει και το όνομά της, γρήγορα θα ακούσει και θα προστρέξει. Επόμενη μας στάση το Λουτράκι όπου πριν το τελικό μας προορισμό, θα κάνουμε μία στάση για φαγητό και ξεκούραση κι έπειτα θα κατευθυνθούμε στη Κυλλήνη για να πάρουμε το καράβι της επιστροφής για το Πόρο. Άφιξη αργά το βράδυ στο Αργοστόλι.

Δευτέρα 09/10/2023 – Πέμπτη 12/10/2023 (3 διανυκτερεύσεις)

Ημερομηνίες Ξενοδοχείο Κόστος συμμετοχής Διαμονή σε μονόκλινο Διατροφή Πρωινό Δευτέρα 09/10/2023 – Πέμπτη 12/10/2023 (3 διανυκτερεύσεις) LONDON HOTEL 3***, Γλυφάδα, Αθήνα

245,00€ – ανά άτομο Το μονόκλινο επιβαρύνεται 20,00€ ανά ημέρα

G.N.T.O. License 0830E61000027501 IATA 27-2 12964 VAT. 099301878 Nea Perifereiaki St. Argostoli 28100 Kefalonia, Greece Tel.+30 26710-29125 Fax +30 26710-29126 www.travellerofkefalonia.com info@travellerofkefalonia.com

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ: Μεταφορά με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Τρεις(3) διαν/σεις στο ξενοδοχείο «LONDON HOTEL 3***», με πρωινό, στην Αθήνα. Μεταφορές – περιηγήσεις –βάσει προγράμματός μας. Φόρος διαμονής (ν.4389/2016, ΦΕΚ Α 94-2016,άρθρο 53). Φ.Π.Α.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ: Είσοδοι σε μουσεία – αρχαιολογικούς χώρους, γεύματα εκτός πρωινού. Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες απευθυνθείτε: Π. ΑΝΘΙΜΟΣ: 6936994447 Τουριστικό γραφείο: 26710 29125

 Σημαντικές πληροφορίες:

Το Γραφείο μας δεν καθίσταται υπεύθυνο για οποιαδήποτε αξίωση προκύψει σε περίπτωση διαφοροποίησης των ωρών αναχώρησης για λόγους ανωτέρας βίας (φυσικά φαινόμενα, καταστροφές, απεργιακές κινητοποιήσεις κλπ) ακόμα και αν αυτές επηρεάζουν τις υπόλοιπες παρεχόμενες υπηρεσίες (διάρκεια διαμονής, μεταφορές). G.N.T.O. License 0830E61000027501 IATA 27-2 12964 VAT. 099301878 Nea Perifereiaki St. Argostoli 28100 Kefalonia, Greece Tel.+30 26710-29125 Fax +30 26710-29126 www.travellerofkefalonia.com info@travellerofkefalonia.com

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Η αποδημιες σε ιερους τοπους και προσκυνηματα ειδικα στον τοπο μας την Ελλαδα ηταν συνηθισμενες απο την αρχαιοτητα ακομη στα ειδωλολατρικα-θρησκευτικα κεντρα( Δηλος, Δελφοι) ενω το ιεροτερο μερος για τους αρχαιους ηταν το ορος Ολυμπος ως πιστευομενη κατοικια του” δωδεκαθεου”
    Στους μ. Χ. χρονους η ευρεση του Τιμιου Σταυρου και η ανοικοδομηση του Παναγιου Ταφου και ολων των παναγιων προσκυνηματων σηματοδοτουν μια νεα εποχη για τους χριστιανους εκ των οποιων ο καθενας ειχε σαν επιθυμια εστω και ενα προσκυνημα στη ζωη του στα μερη της επι γης παρουσιας του Θεανθρωπου.
    Μεταξυ στους μυριους προσκυνητες και η Ισπανη Αιθερια η Αιγερια η οποια κατεγραψε πρωτη και το ”Οδοιπορικο”της, δηλ τα συναισθηματα και εντυπωσεις της απο τα οσα αντικρυσε την ιεροτητα των τοπων ,την κατανυξη και τα λατρευτικα-εκκλησιαστικα εθιμα, τηρουμενα κυριως κατα τις ιερες ακολουθιες και λιτανειες περιξ του φρικτου Γολγοθα και του Παναγιου Ταφου εντος της κωνσταντινειου βασιλικης του Ναου της Αναστασεως.
    Η συνηθεια αυτη επεκτεινεται και σε λοιπους ιερους τοπους ειδικα στην εποχη μας οπου τα μεσα μεταφορας εξελισσονται και με διαστημα ορισμενων ωρων ο καθε ταξιδιωτης -προσκυνητης φθανει το συντομωτερον δυνατο στον προορισμο του.
    Μεταξυ των ιερων τοπων και η Ελλαδα η χωρα των αγιων και μαρτυρων οπου εχει να παρουσιασει πλειστα οσα προσκυνηματα και τοπους ιερους γεματους ιστορια, αγιοτητα ,πνευματικοτητα και τεχνη.
    Πριν απο 23 περιπου ετη στον λεγομενο εορτασμο του Ιωβηλαιου των 2000 χρονων απο της Γεννησεως του Κυριου ο- μακαριστος σημερα αρχιεπισκοπος Αθηνων και πασης Ελλαδος Χριστοδουλος πραγματοποιει και εκεινος με τη σειρα του αποδημιες προσκυνηματικες στα ιχνη του Αποστολου Παυλου, -ενα απο τα γεγονοτα που σημαδεψαν την ευκλεη αλλα δυστυχως συντομη αρχιεπισκοπεια του,με αφορμη τις κατ ετος τελουμενες πανηγυρεις και εορτες στα μερη που ο Αποστολος διεβη και εκηρυξε το Ευαγγελιο, συμπεριλαμβανομενης και της Κεφαλληνιας επι τη εορτη του Αγιου Γερασιμου εκεινο το χρονο οπου συν-εορτασθη και η επετειος των 2000 ετων απο το ναυαγιο του Αποστολου Παυλου στη νησο.
    Και αρκετοι εκ των Ελληνων χριστιανων αλλα και με συμμετοχη πολλων Κεφαλληνων κατα καιρους πραγματοποιουνται αυτες οι αποδημιες-εκδρομες σε πολλα ιερα μερη εντος και εκτος Ελλαδος με σκοπο την ψυχικη αναταση και ενδυναμωση πνευματικη εκαστου.
    Ετσι με αυτο το σκοπο διωργανωνεται και η εν λογω αυτη εκδρομη σε ευλογημενα μερη και μοναστηρια για ψυχο-πνευματικο ανεφοδιασμο και περιηγηση στα τοσο σπουδαια αυτα κεντρα τα γεματα κειμηλια και πνευματικους θησαυρους.
    Και πρωτη αφιξη και σταση η παλαιφατος ιστορικη και πατριαρχικη μονη του Μεγαλου Σπηλαιου στα Καλαβρυτα, οπου ειναι εκτισμενη στην εισοδο τεραστιας σπηλιας οπου ευρεθη η θαυματουργος Εικονα της Παναγιας ”Μεγαλοσπηλαιωτισσης”.Την Εικονα αυτη κατεσκευασε εκ κηριου και μαστιχης-κατα την παραδοση ο Αποστολος και Ευαγγελιστης Λουκας ο τριτος κατα σειρα Ευαγγελιστης, ενας εκ των τεσσαρων οπου συνεγραψαν ”υπο Πνευματος Αγιου εμφορουμενοι” το ιερον Ευαγγελιον.Ο ιερος Λουκας μετα το μαρτυριο του Αποστολου Παυλου, του οποιου υπηρξε ”αγαπητος ιατρος” και συνεργος στο κηρυγμα ανα τα εθνη,εζησε για καποιο διαστημα στην περιοχη αυτη του τεραστιου σπηλαιου,αφου περιοδευσε αποστολικως την Δαλματια, Γαλλια και κυριως Ελλαδα.Εκει σε εκεινο το χωρο ”το υπο του Παυλου κηρυσσομενον Ευαγγελιον εν βιβλιω κατεθετο”επανω ακριβως σε ενα βραχο που επωνομαζεται εως σημερα ”ιερουργικη τραπεζα του Λουκα”, οπου και εκει πανω σαν σε αγια τραπεζα κατα την παραδεδομενη αποστολικη πραξη και συνηθεια εθυε τον αγιον Αρτον και τελουσε τη θ. ευχαριστια μεταλαμβανοντας καθ’εκαστην Σωματος και Αιματος Χριστου ,ενω
    ταυτοχρονα συνεγραψε το Ευαγγελιο και τις Πραξεις των Αποστολων, ”τον πρωτον και δευτερον λογον”τα οποια απηυθυνε στον” κρατιστον Θεοφιλον”αξιωματουχο της περιοχης και κατηχηθεντα στη νεα πιστη με σκοπο την πνευματικη πληροφορηση και τελειωση του.Κατα την ιερα παντοτε παραδοση ο Λουκας υπηρξε ο κατεξοχην πληροφοριοδοτης για την παιδικη ηλικια του Χριστου και τα γεγονοτα του Ευαγγελισμου , της προσκυνησεως των ποιμενων και το γεγονος της Υπαπαντης του Κυριου, αντλωντας τα κυριως απο την ιδια τη Θεοτοκο και Παρθενο Μαρια ,την οποια επεσκεφθη στα Ιεροσολυμα εν ζωη Της και η οποια του απεκαλυψε ολα οσα ρηματα ”συνετηρει βαλλουσα εν τη καρδια αυτης”(κατα Λουκαν Ευαγγελιον). Ταυτοχρονα υπηρξε και ο πρωτος ζωγραφος -αγιογραφος της ιδιας της Θεοτοκου και των αγιων Αποστολων Πετρου και Παυλου εγκαινιαζοντας πρωτος την ζωγραφικη τεχνη της αγιογραφιας, εκ των αγιογραφικων του εργων και η εκ κηρομαστιχου αγια Εικονα της Σπηλαιωτισσας Παναγιας ,η οποια ψηλαφηθηκε και ευλογηθηκε κατα την παραδοση απο την Ιδια στα Ιεροσολυμα με τα λογια ”Η χαρις του εξ εμου τεχθεντος ειη δι’εμου μετ’αυτης”(της Εικονας).
    Η Εικονα αυτη μετα απο καποιους αιωνες ευρεθη απο μια κοπελα την Ευφροσυνη οπου εβοσκε ποιμνιο στην περιοχη και αργοτερα οι μοναχοι Συμεων και Θεοδωρος ανοικοδομησαν τη Μονη καταθετοντας και την Εικονα η οποια λεγεται θαυματουργησε οταν εκ του σπηλαιου ξεπροβαλλε δρακος τεραστιων διαστασεων και εξηλθε αστραπιαια βολιδα εκ της Εικονας θανατωνοντας τον.
    Δευτερη σταση το ιερο νησι της Αιγινας με τον ανα τα πελαγη του κοσμου πνευματικο φαρο το μοναστηρι της Αγιας Τριαδος -αγιου Νεκταριου οπου ο ταφος και τα ιερα και θαυματοβρυτα λειψανα του Αγιου του 20ου αιωνος.Η μονη ιδρυθηκε απο τον ιδιο τον Αγιο Νεκταριο κατα τα τελευταια ετη του βιου του και ανεγνωρισθη μετεπειτα ως γυναικειο κοινοβιο απο τον μακαριστο αρχιεπισκοπο Αθηνων κ πασης Ελλαδος Χρυσοστομο (Παπαδοπουλο) σπουδαιο λογιο και εκκλησιαστικο συγγραφεα.Τα τελευταια χρονια με τη συνδρομη και ευλαβεια των προσκυνητων οπου γης ανηγερθη καινουργιος και παμμεγεθης περικαλλης Ναος προς τιμη του Αγιου, ο οποιος διακοσμειται απο κορυφης εως θεμελιων με ψηφιδωτα. Αποτελει τυπο οκταγωνικου ναου(ροτοντα) με τεραστιο τρουλο και επιβλητικα κωδωνοστασια, ειναι δε ο τριτος κατα σειρα μεγαλος ναος στην Ελλαδα μετα τον Αποστολο Ανδρεα Πατρων και τον αγ Δημητριο Θεσσαλονικης. Το εικονοστασιο του (τεμπλο)ξυλογλυπτο, ο αμβωνας επανωθεν της Ωραιας Πυλης του Αγιου Βηματος μοναδικος στον κοσμο.Η Αγια Τραπεζα εντος του ι. Βηματος εκ μαρμαρου και διακοσμειται εμπροσθεν και γυροθεν με την μορφη δωδεκαορτου με αγιογραφικες παραστασεις, οπου εξιστορουνται τα γεγονοτα της Αναστασεως του Κυριου ειλημμενες εκ των εντεκα εωθινων ευαγγελικων περικοπων.Περιλαμβανει στο εσωτερικο του αλλα δυο παρεκκλησια με βαπτιστηριο-φωτιστηριο, οπου τελουνται βαπτισεις νηπιων σε μαρμαρινες σκαλιστες περιτεχνα κολυμβηθρες. Εντυπωσιακος ο μαρμαρινος ταφος του αγ.Νεκταριου εντος του νεου Ναου με την σκαλιστη ασημενια παρασταση της οσιακης κοιμησης του. Λεγεται οτι τα σκαλιστα ματια του Αγιου θαυμαστα και ανεξηγητα ανοιγουν! Ο πραγματικος ταφος του Αγιου εντος του περιβολου της Μονης οπου κατα καιρους προσκυνητες ακουνε το τριξιμο και το θορυβο απο το ραβδι του Αγιου!Στη Μονη το δωματιο οπου ανεπαυετο ο Αγιος και η εικονα της Παναγιας οπου προσηυχετο και εκ της οποιας ενεπνευσθη τους προς Εκεινη υμνους, που κατα καιρους συνεθετε.Ο αγιος Νεκταριος θεωρειται εφαμιλλος των αγιων της Εκκλησιας μεγαλων αρχαιων πατερων (Γρηγοριου Παλαμα, Μεγ Βασιλειου κ.α.)λογω της αρτιας θεολογικης του παιδειας και προσφορας στην Εκκλησια του Χριστου, των πολλων του εργων που αποτελουν συνοψιση της δογματικης και πατερικης θεολογιας και ορθοδοξου διδασκαλιας, ενω πλουσιο το υμνογραφικο του εργο , το γνωστοτατο”Θεοτοκαριο” του αποτελουμενο απο χιλιους υμνους προς την Θεοτοκο εκ των οποιων ο πασιγνωστος ” Αγνη Παρθενε Δεσποινα”.
    Ο αγιος Νεκταριος επισκοπος Πενταπολεως της Αιγυπτου αποτελεσε παραδειγμα ιωβειου υπομονης και ανεξικακιας, ο βιος του υπηρξε γεματος απο αδικες διωξεις και δυσφημησεις εκ μερους των συκοφαντων του κληρικων και λαικων εως το τελος της ζωης του το οποιο υπηρξε επωδυνο (ασθενησε απο προστατιτιδα)και εκοιμηθη οσιακα στο Αρεταιειο Νοσοκομειο Αθηνων στις 9 Νοεμβριου 1920.Τοτε συνεβη αμα τη κοιμησει του και το πρωτο μετα θανατον θαυμα του οταν ενας παραλυτος ηγερθη θεραπευμενος στο ιδιο δωματιο με τον Αγιο οταν ακουμπησαν αλλαζοντας το λειψανο του την φανελα του επανω στον ασθενη( ειχαν ηδη προηγηθει εν ζωη αλλα θαυματα οπως η θεραπεια μιας αιμορροουσας και η απαλλαγη ενος δαιμονιζομενου την ημερα της αφιξεως του στην Αιγινα).Ειναι θαυματουργικωτατος και πλεον λαοφιλης αγιος στα μηκη και πλατη ολης της υφηλιου.Η εις αγιον ανακηρυξη του εγινε επι πατριαρχιας Αθηναγορου Α και η ανακομιδη των πληρους ευωδιας λειψανων του στις 3 Σεπτεμβριου 1953.
    Τριτος σταθμος η πρωτευουσα και μεταξυ αλλων η επισκεψη στον καθεδρικο-μητροπολιτικο Ναο των Αθηνων οπου και η εδρα του εκαστοτε αρχιεπισκοπου Αθηνων και πασης Ελλαδος . Αποτελει ενα απο τα πρωτα και συναμα θρησκευτικα οικοδομηματα της νεας πρωτευουσας. Ειναι εμβληματικος και μεγαλοπρεπης εξωτερικα και το εσωτερικο του μνημειωδες .Εδω και μερικα ετη εγιναν εργασιες συντηρησης και ανακαινισης του εσωτερικου του και τα θυρανοιξια εκ νεου του ανακαινισθεντος ναου εγιναν απο τον μακαριωτατο αρχιεπισκοπο Αθηνων κ πασης Ελλαδος κ.κ. Ιερωνυμο. Αποτελει ενα πραγματικο στολιδι και στεγαζει εντος του το σκηνωμα της οσιομαρτυρος Φιλοθεης της Αθηναιας και το μαρμαρινο μαυσωλειο εμπεριεχον τα μαρτυρικα λειψανα του εθνο-ιερομαρτυρος Γρηγοριου του Ε πατριαρχου Κων/πολεως, κομισθεντα απο την Ωδησσο της Ρωσσιας.Η οσια Φιλοθεη (κατα κοσμον Ρεγουλα Μπενιζελου)καταγονταν απο την ονομαστη οικογενεια των Μπενιζελων και σε νεαρη ηλικια ενυμφευθη κατ επιθυμια των οικειων της. Ο βιος της επι τρια ετη υπηρξε μαρτυρικος εως της θανης του συζυγου της. Εκτοτε αφοσιωθηκε στην υπηρεσια των υποδουλων συμπατριωτων της πουλωντας την περιουσια της και ανακουφιζοντας πολλους κατατρεγμενους και αναξιοπαθουντας απο τους Τουρκους κυριως γυναικες.Η δραση της αυτη εγινε γνωστη στους Τουρκους οι οποιοι τη συνελαβαν και μετα απο ραβδισμους υπεκυψε (οντας κεκαρμενη μοναχη εντος της μονης του αγ Ανδρεου στο σημερινο Νεο Ψυχικο). Ειναι συμ-πολιουχος των Αθηνων μετα τον ιερομαρτυρα αγ Διονυσιο Αρεοπαγιτη πρωτο επισκοπο Αθηνων και εορταζεται με περιφορα του σκηνους της και δεηση ενωπιον της ιερας αρχιεπισκοπης τις 19 Φεβρουαριου. Ειναι δε γνωστη ως ”η Κυρα των Αθηνων”για την ευγενικη της καταγωγη.
    Και τελευταιος σταθμος της προσκυνηματικης αυτης οδοιποριας-εκδρομης η ιερα μονη του οσιου Εφραιμ επι του ”ορους των αμωμων ”στη Νεα Μακρη Αττικης.Ο τοπος αυτος ειναι μαρτυρικος και ποτισμενος απο τα αιματα του οσιομαρτυρος αγ Εφραιμ του νεου , ο οποιος κατηγετο απο την περιοχη της Θεσσαλιας και φευγοντας τους Τουρκους ηρθε στην Αττικη και εμονασε σε αυτο το ορος. Αργοτερα οι Τουρκοι κατελαβαν το μοναστηρι και καρφωσαν με καρφια σε πλατανο τον οσιο και ετσι μαρτυρικως ετελειωθη. Στους νεωτερους χρονους η -μακαριστη σημερα μοναχη Μακαρια οραματισθηκε τον οσιο ο οποιος απεκαλυψε τον τοπο του μαρτυριου του και το μερος ευρεσεως των ιερων λειψανων του τα οποια ευρεθεντα ανεκομισθησαν και τιθενται εις προσκυνηση στο βυζαντινο καθολικο της μονης εντος ασημενιας λαρνακας κεκοσμημενης με λιθους. Τα ιερα λειψανα καλυπτονται με αρχιερατικο ωμοφοριο και επιτραχηλιον.Ο αγιος εικαζεται εκ των λειψανων του οτι ηταν υψηλου αναστηματος ,ειναι δε πολυ θαυματουργος σε ανιατες και αλλες δδυσκολες ασθενειες, ενω πολλες οι εμφανισεις του σε πιστους. Στο μοναστηρι δεικνυται ο πλατανος επι του οποιου ετανυσθη ο αγιος Εφραιμ κεκοσμημενος με ασημενιες και χρυσες κανδηλες και στεγασμενος πλεον εντος ευκτηριου οικου. Η εις αγιον ανακηρυξη του νεου τουτου οσιομαρτυρος επραγματοποιηθη επο το Οικουμενικο Πατριαρχειο επι της Α.Θ.Π.του Οικουμενικου Πατριαρχου Κ.κ. Βαρθολομαιου Α προ τινων ετων.
    Αυτοι ειναι οι ιεροι τοποι τους οποιους ενδεχομενως θα επισκεφθουν οι εκ Κεφαλληνιας προσκυνηται -εκδρομεις. Αφου επισκεφθουν το Μεγα Σπηλαιο και τους τοπους οπου ο Αποστολος Λουκας ο Ευαγγελιστης ενδιετριψε και αφου αναλογισθουν οποια η σπουδαιοτητα του οπου εκληθη να υπηρετησει στη συγγραφη του κατα Λουκαν Ευαγγελιου και των Πραξεων των Αποστολων, αναλογη με τη σπουδαιοτητα του Σπηλαιου της Πατμου οπου υπηρετησε στη συγγραφη του κατα Ιωαννην Της Αποκαλυψεως και των τριων Καθολικων Επιστολων, εχοντας λαβει την ευλογια της Μεγαλοσπηλαιωτισσας και ασπασθει τα τεθησαυρισμενα τιμια χερια του αγ Χαραλαμπους και των αγ Θεοδωρων μαζι με τις αγιες καρες των οσιων κτιτορων Συμεων ,Θεοδωρου και Ευφροσυνης, αφου λαβουν την ”του Αγιου Πνευματος μυρεψικην ευωδιαν”προσκυνωντας την τιμια κεφαλη του αγ Νεκταριου, αφου αποδωσουν τιμητικο ασπασμο στην οσιομαρτυρα Φιλοθεη λαβαινοντας τη μαρτυρικη χαρη της, και αφου γονατισουν ενωπιον του νεοφανους αγιου Εφραιμ του θαυματουργου ,ειθε να γινουν ”ουρανοι λογικοι Θεου την δοξαν διαπαντος διηγουμενοι” ”ποιουντες εργον ευαγγελιστων” στο οικογενειακο και το εν γενει κοινωνικο περιβαλλον τους αποδιδοντες ”δοξαν τιμη και προσκυνησιν τω Πατρι και τω Υιω και τω Αγιω Πνευματι ”πασας αυτων τας ημερας.

Comments are closed.