Πανηγυρικός εσπερινός θα τελεστεί το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 19.00μμ στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στο Αργοστόλι προς τιμή της Παναγίας της Δραπανιώτισσας.

Υπενθυμίζουμε ότι στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου υπάρχει αντίγραφο της εικόνας της Δραπανιώτισσας, επίσης προσεισμικά η λιτανεία της εικόνας από το Δράπανο κατέληγε στον Άγιο Ελευθέριο.

Μετά τους σεισμούς και τις αλλαγές στις ενορίες του κέντρου του Αργοστολίου, το έθιμο άλλαξε και η εικόνα της Δραπαννιώτισσας φιλοξενείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ομως η ενορία του Αγίου Ελευθερίου συνεχίζει να τιμά την επέτειο της γιορτής της Παναγίας της Δραπανιώτισσας.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2 Σχόλια

  1. Η Εικονα της Παναγιας Δραπανιωτισσας (Μυρτιδιωτισσας),η οποια φυλασσεται στον Ι.Ν. Αγ. Ελευθεριου ως πνευματικος θησαυρος-παλλαδιο ,ειναι συνδεδεμενη με την ευσεβη προσκυνητρια στο νησι των Κυθηρων και μετεπειτα μοναχη Κωνσταντινα Χαλικια η οποια και εκομισε κατα την παραδοση το πιστο αντιγραφο απο τα Κυθηρα, οπου προσκυνησε ”διαπυρω ποθω”την ανευρεθεισα στις μυρτιες θαυματουργη περιπυστο Εικονα της Μυρτιδιωτισσης, η οποια ”ξενω τω τροπω” ηγειρε τον παραλυτικο Θεοδωρο Κουμπιανιο και κατεθεσε το εν λογω απεικασμα στον αγ Ελευθεριο και εμονασε στο εκει τοτε παρακειμενο κελλιον εως το βαθυ γηρας της.
    Η περιπτωση αυτη ειναι μια στις τοσες πολυποικιλες, οπου ευσεβεις υπαρξεις, ανδρες και γυναικες γινονται μαρτυρες ανευρεσεως πολλων ιερων Εικονων με θαυμαστο τροπο και εν συνεχεια αφιερωνονται δια βιου στην υπηρεσια των ανεγειρομενων προς τιμην τους ιερων οικων, η και χαριν ευλαβειας ανοικοδομουν ναους και μονες-κυριως ανδρες και μενουν πλεον στην ιστορια ως ευλαβεις δομητορες.
    Και πρωτα -πρωτα η ευσεβης βασιλις αγια Ελενη ανεγειρει τα παναγια προσκυνηματα και κατ’εντολη της ( εκπληρωνοντας ταξιμο κατα το πρωτο της προσκυνημα σε απλουστερο Ναο, ο οποιος ευρισκετο σε αυτη τη θεση και μετα απο παραμονη λογω θαλασσοταραχης, ευχομενη την ανοικοδομηση αμα τη ευρεσει του τιμιου Σταυρου) ο υιος της Μ.Κωνσταντινος ανοικοδομει περικαλλη ναο στην Παρο προς τιμη της Παναγιας ”Εκατονταπυλιανης” η ”Καταπολιανης ”οπου στεγαζεται η περιωνυμος Εικονα Της ενα απο τα πιο μεγαλα προσκυνηματα και καταφορτος απο πολλες παραδοσεις π.χ. τις εκατο και μια πορτες του Ναου και οτι η Πολη θα γινει και παλι ελληνικη με την ανευρεση της εκατοστης θυρας του Ναου.Στο Ναο της Εκατονταπυλιανης εζησε ασκητικα και η μοναχη (οσια)Θεοκτιστη η Μηθυμναια, της οποιας σωζεται και το πατημα (χναρι) στο δαπεδο του Ναου.
    Ακολουθει η ευρεση της Παναγιας ”Μεγαλοσπηλαιωτισσας ”στο Μεγα Σπηλαιο των Καλαβρυτων απο την νεαρη τοτε ποιμενισσα Ευφροσυνη η οποια οδηγηθηκε στο σημειο αναζητωντας εριφιο αποκομμενο απο το κοπαδι της , το οποιο καθε φορα επεστρεφε εχων βεβρεγμενο το κατωθεν γενειο και με νευματα εδειχνε οτι κατι συμβαινει και ετσι εγινε θεατης και μαρτυς της ευρεσεως της Εικονος.Η Ευφροσυνη επειτα εγινε μοναχη και μια απο τους κτιτορες της Μονης Μ.Σπηλαιου, μαζι με τους μοναχους Συμεων και Θεοδωρο.
    Ακολουθει η ευρεση της Εικονος της Παναγιας ”Τρυπητης” στο Αιγιο, οπου ενας ναυτικος μια νυχτα με θαλασσοταραχη κινδυνευοντας ανοιχτα της περιοχης ειδε φως στον οριζοντα και οδηγηθηκε στην ξηρα και ανεκαλυψε την ακτινοβολουσα Εικονα της Παναγιας μεσα σε σπηλαιο , οπου σημερα το περικαλλες προσκυνημα της ”Τρυπητης”. Ο ναυτικος εγινε μοναχος και σωζεται το κελλι του σημερα διπλα στον ιερο Ναο.
    Και επεται η ευρεση της Εικονος της Μεγαλοχαρης στο ιερο νησι της Τηνου, το κατεξοχην νησι της Παναγιας στην οποια υπηρετησε η μοναχη(οσια )Πελαγια η Τηνια (κατα κοσμον Λουκια Νεγρεποντη) αξιωθεισα οραματος και εντολης εκ της Ιδιας της Θεομητορος για την ανευρεση Της και ανοικοδομηση του Πανιερου Ιερου Ναου Της.
    Και τελος η εορταζουσα Παναγια η Μυρτιδιωτισσα των Κυθηρων επι τη ιερα συναξει Της, η οποια ανευρεθη απο απλον τινα πιστον στο μυρτοδασος των Κυθηρων(σημερινα Μυρτιδια), οπου με τη σειρα του ανηγειρε το πρωτον ευκτηριον, οπου σημερα το Ιερον Προσκυνημα και ολη του τη ζωη την τεσσαρακοστη ημερα απο τον Δεκαπενταυγουστο εκομιζε ”λειτουργιες”και κηρια μετα ελαιου και θυμιαματος επιτελωντας ουτως θ. λειτουργια και εορτη.
    Αξιζει να αναφερθει-αν και λιγο διαφορετικη περιπτωση, η ευλαβης μοναχη Αιθερια απο την Ισπανια καθολικη στο θρησκευμα, η οποια επεσκεφθη τους Αγιους Τοπους και καταγραφει στο”Οδοιπορικο”της τις εντυπωσεις της απο οσα εβιωσε αλλα και παρεχει πληροφοριες για την ταξη της θειας λατρειας και το τυπικο των εορτων στα προσκυνηματα με ιδιαιτερη εμφαση στο Ναο του Παναγιου Ταφου.
    Και τελευταια η μοναχη Κωνσταντινα (Χαλικια) η οποια μολονοτι δεν εγινε μαρτυς ευρεσεως ,αλλα αγγελιαφορος και πληροφοριοδοτης της ευρεσεως και εορτης της Μυρτιδιωτισσης με το προσκυνημα της στα Κυθηρα( οπως και η Αιθερια)και κομιστρια της ευλογιας της Θεοτοκου με την μεταφορα και προσφορα των τοπικων σεβασματων, των ι Εικονων της Παναγιας (η μια στον Ναο Της στο Δραπανο και η αλλη στον αγ.Ελευθεριο)και την ανοικοδομηση του Ναου Της στο Δραπανο και την καθιερωση της εορτης Της με διαθηκη της (οπως και η αγια βασιλις Ελενη που εδωσε εντολη για την ανοικοδομηση του Ναου της Παναγιας στην Παρο) και εν τελει εγινε μοναχη διακονωντας της Παναγια και μενοντας στο ρηθεν κελλιον παρα τον σημερινο αγ. Ελευθεριο εως τελους της, οπως και η Εφροσυνη , και ο ναυτικος ο μετεπειτα μοναχος στην Παναγια Τρυπητη και οπως η μοναχη (οσια)Πελαγια της Τηνου και η οσια Θεοκτιστη στο ναο της Εκατονταπυλιανης.
    Εν τελει να σημειωθει οτι η θαυματουρφη περιπυστος Εικων Παναγια η Μυρτιδιωτισσα των Κυθηρων ειναι τυπου Οδηγητριας φερουσα στη δεξια χειρα Της τον Θεανθρωπον Χριστον, καλυμμενη με ασημενιο καλλυμα(υποκαμμισον)και κεκοσμημενο με πολυτιμους λιθους, ενω αι ρηθεισαι υπο της Κωνσταντινας μοναχης κομισθεισαι Εικονες φερουν τον τυπο της Παναγιας Ελεουσης.
    Συμπερασμα λοιπον οτι ”κριμασιν οις οιδεν Κυριος”σε καθε εποχη υπαρχουν τα σκευη της εκλογης και οι του Θεου εκλεκτοι υπηρεται ,οι οποιοι υπηρετουν στο σχεδιο της σωτηριας των ανθρωπων για την αναδειξη εστιων πνευματικου φωτος, που ειναι τα επι γης σκηνωματα της δοξης του Θεου και φαροι σωτηριας σε καθε τοπο, αλλα και καποιοι ανα τα πελαγη του κοσμου, αποσκοπουντα στην τονωση του θρησκευτικου συναισθηματος και την ψυχικη ωφελεια στους κατα τοπους ευσεβεις χριστιανους ορθοδοξους.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!