Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορωνάτου βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα από την πόλη του Ληξουρίου στην Κεφαλονιά. Σύμφωνα με την παράδοση, ο άρχοντας Λέων Πολυκαλάς, καταδιωκόμενος από την Κορώνη της Πελοποννήσου, κατέφυγε στην περιοχή της Παλικής στην Κεφαλονιά, φέρνοντας μαζί του μια εικόνα της Θεοτόκου. Με δική του φροντίδα και έξοδα, ανεγέρθηκε ναός προς τιμήν της Παναγίας στα τέλη του 15ου αιώνα. Αργότερα, ο ναός καταστράφηκε, πιθανόν από σεισμούς.
Σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Μονής είναι ο σεισμός της 23ης Ιανουαρίου 1867, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην Κεφαλονιά. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας ευσεβής κάτοικος των περιχώρων του Ληξουρίου είδε όραμα ότι ο σεισμός έγινε από τον Θεό και ότι το νησί θα βυθιζόταν, αλλά η Παναγία η Κορωνιώτισσα, με τις δεήσεις της, έσωσε την Κεφαλονιά. Όταν οι κάτοικοι επισκέφθηκαν τη Μονή για να την ευχαριστήσουν, βρήκαν την εικόνα της Παναγίας πεσμένη στο δάπεδο με δάκρυα στα μάτια, γι’ αυτό και ονομάστηκε “Δακρυρροούσα”.
Από τότε, κάθε χρόνο στις 23 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται ολονυκτία στη Μονή για να τιμηθεί η θαυματουργή παρέμβαση της Παναγίας κατά τον σεισμό του 1867.
Μονή Κορωνάτου αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο της Κεφαλονιάς, συνδέοντας την πίστη με την τοπική ιστορία και παράδοση.
Η Μονή διατηρείται σε αρίστη κατάσταση χάρη στη σκληρή δουλειά και φροντίδα των γυναικών μοναχών που ζυν εκεί.
Οι φωτογραφίες και το video είναι από τη σημερνή (9/2) Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία αφιερωμένη στην παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου που σηματοδοτεί το άνοιγμα του Τριωδίου.