Το Ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο και Πάσχα είναι ιδιαίτερα κατανυκτικό και συγκινητικό. Υπάρχουν έθιμα μοναδικά, τα οποία δεν υπάρχουν σε καμία άλλη περιοχή της χώρας, και διαμορφώθηκαν κάτω από τις ιδιαίτερες ιστορικές συνθήκες και επιδράσεις που δέχθηκε η Ζάκυνθος στο διάβα των αιώνων.
Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 2 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Μόλου, η επίσημη λιτάνευση του Εσταυρωμένου στην πόλη, κατά στο ζακυνθινό τυπικό, υπό τους ήχους του “Ίνα τι” από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου. Ένα από τα μοναδικά έθιμα του μεγαλοβδόμαδου αφού πουθενά αλλού ανα την Ελλάδα δεν τελείται ανάλογη ακολουθία και θρησκευτική τελετή.
Φέτος, μόνη διαφορετικότητα πως η πομπή στην οποία συμμετείχαν όλα τα σχολεία και η φιλαρμονική του Δήμου αφού διέσχισαν την διαδρομή από την πλ. Σολωμού, Δημοκρατίας, Αγ. Μάρκου βγήκαν στην 21ης Μαϊου, ακολούθως στην Ρώμα και μπροστά από το Διοικητήριο αφού κατέβηκαν την Ελ. βενιζέλου μέσω της παραλιακής επέστρεψαν στο αρχικό σημείο όπου πάνω στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιος ευλόγησε τους πιστούς στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ο λόγος που η διαδρομή μειώθηκε στο μισό οφείλεται στο γεγονός ότι στην πολη της Ζακύνθου παραμένου στους δρόμους οι σωροί των σκουπιδιών κάτι για το οποίο είχε προειδοπιήσει εδώ και αρκετές ημέρες το Δήμο η Ιερά Μητρόπολη.
Ένα ξεχωριστό τυπικό στις θρησκευτικές της τελετές και δικά της πανάρχαια έθιμα, που οι κάτοικοί της τα σέβονται και τα τηρούν με μοναδική φροντίδα και ευλάβεια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εκατοντάδες πιστοί το επισκέπτονται για να ζήσουν την μοναδικότητα των ζακυνθινών εκκλησιαστικών εθίμων που, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, αναδεικνύουν την σπάνια συνύπαρξη των εκκλησιαστικών παραδόσεων της δύσης με την ανατολή.