Ένα απόσπασμα από το εξαιρετικό άρθρο του Τάκη Τόκκα  (Διαβάστε εδω: Επιστροφή της κεφαλληνιακής Εκκλησίας στην Επτανησιακή παράδοση ) που αφορά τα έθιμα της Κεφαλονιάς το Μεγάλο Σάββατο:

… η περιφορά του Ε(ι)πιτάφιου γινότουνε το χάραμα του Μεγάλου Σαββάτου. Είναι ξένη προς τα επτανησιακά έθιμα η συνήθεια να γίνεται η περιφορά του επιτάφιου το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στην γκλόρια ή πρώτη Aνάσταση, οι καμπάνες σήμαιναν χαρμόσυνα και για τον αστικής αντίληψης κάτοικο των πόλεων ή των χωριών της Κεφαλονιάς έπαυε η νηστεία.

Στις εκκλησιές επικρατούσε το έθιμο του σπασίματος τ’ αγγειού ή του μπότη. Ολοχρονίς οι νοικοκυράδες μάζευαν γι’ αυτήν την ημέρα τα ραϊσμένα ή παλιά πήλινα αγγειά, όπως παδέλες, πιάτα, μπότηδες και λαήνες και είτε μέσα στην εκκλησιά ανεβαίνοντας στο γυναιτίκι

Σπάσιμο στάμνας στα Δαμουλιανάτα

ή έξω στην κούρτη ή από τα παρεθύρια των σπιτιώνε τους, τα έριχταν και τα έσπαγαν πιστεύοντας ότι διώχτουν τη γροσουζιά και το κακό. Γι’ αυτό και δεν διαβαίνανε απάνουθέ τους παρί πέρναγαν απ’ το πλάι. Εσχάτως το έθιμο αυτό αναβιώνει και πάλι.

 Πάσχα 2017 – Το σπάσιμο του μπότη

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ  στο ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ στις 11.50πμ

Οι Φιλαρμονικές της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ., Αργοστολίου «Διονύσιος Λαυράγκας» & Σάμης «Θέμος Αμούργης» θα παιανίσουν χαρμόσυνα στο Λιθόστρωτο έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα, μετά την Α΄ Ανάσταση όπου θα σπάσουν οι πρώτες στάμνες και θα μοιραστούν από μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων, Αναστάσιμες λαμπάδες προσφορά της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.

Συνεχίζουμε με Περατζάδα μέσω του Λιθοστρώτου με κατάληξη την πλατεία Καμπάνας, όπου θα συνεχιστεί το σπάσιμο των σταμνών και θα παρακολουθήσουμε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου & των Αδελφών Καραβιώτη.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ στο ΛΗΞΟΥΡΙ στις 11.00πμ

Μεγάλο Σάββατο οι καμπάνες του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μηνιατών δίπλα στο Δημοτικό Κατάστημα Ληξουρίου, χτυπούν χαρμόσυνα και θα σπάσει η πρώτη στάμνα.

Παρούσα η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου που αμέσως μετά θα ξεκινήσει προς την κεντρική πλατεία.

Εκεί μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου “Χωροπούλα” με τις παραδοσιακές στολές τους θα μοιράσουν λαμπάδες στον κόσμο προσφορά της ΚΕΔΗΚΕ.

Θα ακολουθήσει , με τη συνοδεία πάντα της Φιλαρμονική Σχολής Ληξουρίου, το σπάσιμο των σταμνών από τα μπαλκόνια στον πεζόδρομο της πλατείας.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ στη ΣΑΜΗ στις 10.45πμ                                                                Αναβίωση του εθίμου και στη Σάμη, μετά το πέρας της Λειτουργίας της Α΄ Ανάστασης, από τον Ι.Ν. Παναγίας Λουτρού, με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σάμης της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. «Θέμος Αμούργης».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις