Στις προσπάθειες που κάνει το Kefaloniapress για την προβολή των επτανησιακών και αυθεντικών τοπικών εθίμων είναι και το σημερινό μας ρεπορταζ στο Κρεοπωλείο της οικογένειας Σταμούλη στο Αργοστόλι.
Η Μουρδουλοπέφτη (Τσικνοπέμπτη) είχε ονομαστεί έτσι γιατί εκείνη την ημέρα οι γυναίκες δεν έκαναν δουλιές του σπιτιού, τ άφηναν να μουρδουλέψει, γιατι τις απασχολούσε περισσότερο η κουζίνα.
Από τα άρθρα του Τάκη Τόκκα μάθαμε ότι στην προσεισμική Κεφαλονιά τα φαγητά της ημέρας ήταν αυτά που είχε η αυλή του κάθε νοικοκυριού, κάποιο κουνέλι ή πιτσουνάκι μαγερεμένο σοφιγάδο ενώ το ορεκτικό ήταν αγκινάρες με μπόλικο μάραθο.
Μουρδουλοπέφτη: η Κεφαλονίτικη Τσικνοπέμπτη. Γράφει ο Τάκης Τόκκας
Σε όσους θέλουν να τιμήσουν την Μουρδουλοπέφτη , σας έχουμε πρόταση για το τραπέζι:
Κόκκορας σοφιγάδος
κουνέλι σάρτσα
μπούτι αρνιού στο φούρνο με χυλοπίτες (τότε έφτιαχναν σπιτικά ζυμαρικά το “τουμάσι” σημερινές χυλοπίτες),
χοίριο στο ταψί .
Και φυσικά τα ντόπια τυριά παραγωγής ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
Αλλά και παραδοσιακά …βουτήγματα με τη σφραγίδα της ποιότητας “ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ”
Ολα αυτά και πολλά άλλα θα τα βρείτε στα Κρεοπαντοπωλεία ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ.
Η οικογένεια ΣΤΑΜΟΥΛΗ, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης,
σας εύχονται νόστιμη και χαρούμενη Μουρδουλοπέφτη!