Σε μια άλλη Κεφαλονιά μας πάει η ιδιωτική συλλογή αντικειμένων του Μάκη Νεόφυτου.

Στην  Κεφαλονιά λίγο μετά τους σεισμούς όταν κτίστηκαν τα πρώτα σπίτια και μπορούσανε οι νοικοκυρές να βάζουν με ασφάλεια τα γυαλικά τους τσι σερβάντες..

Η βιομηχανική επανάσταση ήρθε στα σπίτια με την εμφάνιση του ψυγείου του πάγου!Τον πρώτο καιρό οποιος είχε ψυγείο πάγου κατατασσόταν στην ..μεγαλοαστική τάξη του νησιού μας..Μετά γέμισαν τα σπίτια με ψυγεία..μέχρι και στα λεωφορεία βάζαμε!!

Μεγάλη υπόθεση το τρατάρισμα στο μετασεισμικό Αργοστόλι και Λειβαθώ.. Πρώτα από όλα η επίσκεψη είχε συγκεκριμένη ώρα έλευσης και αναχώρησης.. Και το τρατάρισμα το τελετουργικό του… Κρύο νεράκι , υποβρύχιο, γλυκό του κουταλιού, σουμάδα!! Ανάλογα την κοινωνική τάξη και το γλυκάκι.. ανάλογα τη νοικοκυρά ή τη “κοπέλα” και η νοστιμιά.. Και μετά την επίσκεψη ακολουθούσε άγριο κουτσομπολιό για το τί είδαν, πως το είδαν, για το τρατάρισμα, για τη τέχνη της νοικοκυράς.. Α, ναι και για τη τέχνη στα ..σεμεδάκια (κεντήματα).

Ελάτε .. τραταριστείτε..

Η μεγαλύτερη τιμωρία που μπορούσε να “φάει” ένα κορίτσι εκείνη την εποχή ήταν να αλέσει το ρεβύθι (άργησε πολύ ο καφές να έρθει στην Κεφαλονιά) , για τον καφέ..

Κοντεζίνια για το σπιτικό λικέρ … τριαντάφυλλο, ρόδι, μέντα, αρμπαρόριζα.. Οτι είχε η αυλή του νοικοκυριού..Και οι δίσκοι τραταρίσματος..

√ Ευχαριστούμε θερμά τον  Μάκη Νεόφυτο για την παραχώρηση των φωτογραφιών από σκεύη της οικογενειακής συλλογής του.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. ΘΕΡΜΑ ΣΥΧΓΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΕΡΑΣΙΜΕ ΜΟΥ.Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΟΥ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ .ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΣΟΥ.ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΜΕ ΧΑΡΑ ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΣΟΥ.ΜΕ ΑΓΑΠΗ.

Comments are closed.