Ο «Τηλέγραφος» είναι εκείνο το σημείο του Αργοστολίου στο λόγο του Α»ι Θανάση από το οποίο η θέα είναι πανοραμική προς τη θάλασσα. Από εκεί για μίλα βλέπεις αν κάποιο σκάφος προσεγγίζει το Αργοστόλι.  Εχεις μπροστά σου τόσο τον κόλπο του Λιβαδίου (Ληξούρι) όσο και τον κόλπο Αργοστολίου με το λιμάνι.

Στον «Τηλέγραφο» υπήρχε ένας τεράστιος σταυρός, ξύλινο στην αρχη, χρονολογία κατασκευής του τοποθετείται στο 1850. Αργότερα ο σταυρός έγινε μεταλλικός.

Τι γινόταν επάνω στον Τηλέγραφο.

Χρησιμοποιούσαν ένα ειδικό τρόπο εντοπισμού του πλοίου και ο προσδιορισμός του χρόνου προσέγγισης στο λιμάνι Αργοστολίου. Είχαν  εφεύρει ένα σύστημα αναρτήσεων σημαιών που λειτουργούσαν ως σήμα προς το λιμάνι.

Βεβαίως δεν πήγαινε ο καθένας να ανυψώσει τη σημαία και να εφαρμόσει το σύστημα. Ο Τηλέγραφος είχε τον φύλακά του. Επί Αγγλοκρατίας ήταν Αγγλος αξιωματικός της φρουράς του Αργοστολίου

Με την Ένωση των Ιόνιων νησιών με την Ελλάδα (1864) ο Τηλέγραφος πέρασε σε Ελληνικά χέρια και υποστηρίχτηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν εγκατασταθεί στο Αργοστόλι.

  Το 1916 – 17, κατά την κατάληψη του νησιού από τις Γαλλικές δυνάμεις , ο «Τηλέγραφος» χρησιμοποιήθηκε για την επικοινωνία των πλοίων των Γάλλων και στελεχώθηκε με δικό τους προσωπικό.

Ο Τηλέγραφος σταμάτησε να ανεβάζει σημαίες το  1940 . Το τέλος ολοκληρώθηκε με τους σεισμούς του 1953.

Ο Τηλέγραφος είναι ένα μνημείο για τη τοπική ναυσιπλοΐα και όχι μόνο. Δυστυχώς οι μετασεισμικές τοπικές  αρχές είχαν άλλα στο μυαλό τους πολύ πιο επείγοντα που δημιούργησαν οι σεισμοί  ώστε δεν έμεινε χρόνος και χώρος πια για τον Τηλέγραφο..

Σήμερα στο Τηλέγραφο επικρατεί πλήρης εγκατάλειψη.. Δεν έχει μείνει πέτρα στη πέτρα.. μόνο η «τρύπα» που φιλοξενούσε τον  τεράστιο μεταλλικό σταυρό..

Λαοί χωρίς μνήμη , λαοί καταδικασμένοι στην ιστορική εξαφάνιση..

Πηγή πληροφοριών    «Μελέτες Για την ιστορία και το χώρο των νησιών Κεφαλονιάς & Ιθάκης» Αγγελοδιονύση Δεμπόνου και Διαδίκτυο.

Οι φωτογραφίες είναι απο το facebook του Διονύση Φραγκισκάτου.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις