Στο δρόμο προς Φισκάρδο υπάρχει μια ταμπέλα «Δραπανίτικα» και δείχνει προς αριστερά. Πόσοι μπήκατε στη περιέργεια να στρίψετε , να ακολουθήσετε τη ταμπέλα και να επισκεφτείτε τα Δραπανίτικα;
Μπορείτε να το κάνετε στην επόμενη εξόρμησή σας στην Ερισσο.
Τα Δραπανίτικα είναι ένα ακόμα κρυμμένο διαμάντι των αρχιτεκτονικών θησαυρών της Κεφαλονιάς. Ένα χωριό που διατηρεί προσεισμικά κτίσματα , είναι σχεδιασμένο με καντούνια και με απόλυτη θέα στη θάλασσα. Η θέση του είναι σοφά επιλεγμένη. Δεν φαίνεται καθόλου από τον κεντρικό δρόμο αλλά και από τη θάλασσα να κοιτάξετε πάλι δεν θα το δείτε.
Τα χρόνια των πειρατών , τα Δραπανίτικα, ήταν το «μάτι» του Φισκάρδου. Από εκεί παρακολουθούσαν την κίνηση των πλοίων και αν έβλεπαν πειρατικό ειδοποιούσαν το Φισκάρδο. Οι κάτοικοι του Φισκάρδου αμέσως με την ειδοποίηση σφράγισαν όπως μπορούσαν τα σπίτια τους και έφευγαν για το εσωτερικό της Ερίσσου για να προστατευτούν. Στο Φισκάρδο έμεναν αυτοί που θα προστάτευαν τις περιουσίες τους και τη ζωή τους από τους πειρατές.
Τα Δραπανίτικα λοιπόν με τους ελάχιστους κατοίκους, με το ελάχιστο προς καλλιέργεια χώμα, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη προστασία της περιοχής και στην ασφάλεια των κατοίκων . Υπήρξε μάλιστα και σπουδαίος κρυψώνας για ανθρώπους , τρόφιμα και θησαυρούς από την μανία των πειρατών.
Σήμερα τα Δραπανίτικα είναι ένα μικρό , απομονωμένο θέρετρο που έχει προσελκύσει ντόπιους και ξένους επενδυτές του τουρισμού. Πολλά από τα παλιά σπίτια έχουν ανακαινιστεί και έχουν μετατραπεί σε πολυτελείς τουριστικές κατοικίες προσελκύοντας τουρίστες που αναζητούν την ηρεμία, τη θέα, την απόλυτη συμβίωση με ένα τόπο με ιστορία και φυσική ομορφιά.
Οι Απογραφές
Τα Δραπανίτικα εμφανίζονται για πρώτη φορά επίσημα ως οικισμός στην απογραφή του 1907 με 65 κατοίκου, με τις εξής διακυμάνσεις στις επόμενες απογραφές:1920 με 59 κατοίκους, 1928 – 48 κάτοικοι, 1940 – 51 κάτοικοι, 1951 – 52 κάτοικοι, 1961 – 33 κάτοικοι, 1971 – 14 κάτοικοι, 1981 – μόλις 3 κάτοικοι και 1991 μόλις 18 κάτοικοι.
Η θέα προς το Πέλαγος