Τα σκοτεινά μυστικά των σπιτιών του Χίτλερ

1375

Εάν είχαν στόμα να μιλήσουν οι τοίχοι των σπιτιών που φιλοξένησαν τον αδίστακτο Χίλτερ θα μας αποκάλυπταν πράγματα που σίγουρα θα μας σόκαραν. Τα εκάστοτε σπίτια του αποτέλεσαν το φρικιαστικό σκηνικό στο οποίο εκτυλίχθηκαν οι πράξεις μιας ακραία δυσλειτουργικής και σκοτεινής προσωπικής ζωής. Εκεί παραμένουν ακόμη τα σημάδια της αγωνίας από αυτοκτονίες και δολοφονίες που έμειναν στη μέση. Σας αποκαλύπτουμε μια γεύση από όλα τα μυστικά που κρύβουν οι κατοικίες του ανθρώπου που αιματοκύλισε την Ευρώπη.

Prinzregentenplatz 16, Μόναχο: Το προσωπικό διαμέρισμα του Χίτλερ.

Prinzregentenplatz 16, Μόναχο: Το προσωπικό διαμέρισμα του Χίτλερ. Ο τρομερός δικτάτορας μοίραζε τον χρόνο του ουσιαστικά σε τέσσερα σπίτια. Ο Χίτλερ ζούσε σε ένα πολυτελές διαμέρισμα εννέα δωματίων στην πλατεία Prinzregentenplatz του Μονάχου όταν αυτοανακηρύχθηκε Φύρερ το 1934, και έκτοτε χρησιμοποιούσε το σπίτι αυτό για να μένει και να συναντά σημαντικά στελέχη όταν επισκεπτόταν την γερμανική αυτή πόλη.

Ο Χίτλερ μετακόμισε στο διαμέρισμα αυτό το 1929. Το ακίνητο χρηματοδοτήθηκε από τον υποστηρικτή των ναζί και εκδότη Hugo Bruckmann και διακοσμήθηκε από την διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Gerdy Troost, η οποία τοποθέτησε σύγχρονη επίπλωση που εγκρίθηκε από τους ναζί και τέχνη που δεν ήταν «σύγχρονη».

  Στον Χίτλερ άρεσε να επιδεικνύει το διαμέρισμά του στους διάφορους παγκόσμιους ηγέτες που ήθελε να εντυπωσιάσει. Ο Φύρερ συνάντησε τον Ιταλό δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνο στο διαμέρισμα αυτό το 1937 και φιλοξένησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Neville Chamberlain τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η ερωμένη του Χίτλερ, η Eva Braun, έδειχνε σε φίλους την φωτογραφία με τον Chamberlain στο διαμέρισμα το 1938 και ψιθύριζε, “εάν ήξερε τι έχει δει αυτός ο καναπές!». Το κτίριο υπάρχει ακόμη και σήμερα στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Αστυνομίας του Μονάχου.

 

Η Καγκελαρία του Ράιχ, Βερολίνο: Η επίσημη κατοικία του Χίτλερ. Όταν ο Χίτλερ απένειμε στον εαυτό του τον τίτλο του Φύρερ το 1934, επέταξε το διαμέρισμα του πρώην προέδρου και το ονόμασε ‘Führerwohnung’ (το διαμέρισμα του ηγέτη).

Ο Χίτλερ βάλθηκε να το ανακαινίσει και κάλεσε τον προσωπικό του αρχιτέκτονα Albert Speer, ο οποίος στη συνέχεια επιτηρούσε καταναγκαστικές εργασίες κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Χίτλερ περνούσε πολύ χρόνο με την ερωμένη του στην επίσημη αυτή κατοικία αλλά οι σχέσεις τους ήταν διακριτικές και παρέμεναν κρυφές. Ο αρχηγός των ναζί, ο οποίος πίστευε ότι ήταν ακαταμάχητος και ότι καμία γυναίκα δεν μπορούσε να του αντισταθεί, πίστευε ότι οι γυναίκες του Ράιχ θα πληγώνονταν εάν μάθαιναν ότι δεν ήταν εργένης.

Επειδή ο Χίτλερ δεν ήθελε με τίποτα να αποκαλυφθεί η σχέση του με την Braun, την ανάγκαζε να χρησιμοποιεί την πίσω είσοδο όταν έμπαινε και έβγαινε από το σπίτι και πρόσεχε να μην τους δουν να κυκλοφορούν έξω μαζί.

Την εποχή που ο Χίτλερ έμενε στο Βερολίνο, η Braun επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Το 1935, η ερωμένη του ηγέτη των ναζί πήρε υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Ήταν η δεύτερη φορά που η Braun έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, είχε ήδη προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή της το 1932.

Η Braun ήταν συχνά δυστυχισμένη εξαιτίας της μυστικότητας της σχέσης τους και λόγω του ότι δεν μπορούσαν να παντρευτούν. Περνούσαν μεγάλα διαστήματα χώρια και τότε ήταν που η Braun επιχειρούσε να αυτοκτονήσει.

Berghof, Berchtesgarden: Το ‘εξοχικό’ του Χίτλερ. Παρόλο που ο Χίτλερ περνούσε μεγάλα διαστήματα στην Καγκελαρία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το αγαπημένο του ησυχαστήριο ήταν Berghof, ένα ειδυλλιακό μέρος στις νότιες βαυαρικές Άλπεις.

Ο Χίτλερ το αγόρασε το 1933, με τα χρήματα που συγκέντρωσε από τα δικαιώματα της αυτοβιογραφίας του Mein Kampf και το ονόμασε Berghof μετά από εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης το 1936.

Εδώ ο Χίτλερ χαλάρωνε μόνος του ή κάποιες φορές με την Eva Braun. Μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, το Berghof ήταν ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου το ζευγάρι μπορούσε να εκφραστεί ελεύθερα.

Το Berghof χρησιμοποιήθηκε για λόγους προπαγάνδας. Σε μια προσπάθεια να φανεί πιο ανθρώπινος στα μάτια του λαού του, ο Φύρερ παρουσιαζόταν ως ένας τζέντλεμαν που αγαπούσε τη φύση, τα παιδιά και τα ζώα και εικόνες από το ‘ησυχαστήριό’ του ήταν πολύ συχνές στις εφημερίδες και στα περιοδικά της Γερμανίας την εποχή εκείνη.

Ο Χίτλερ φωτογραφιζόταν συχνά με μικρά παιδιά, όπως η μικρή Bernile Nienau. Το κοριτσάκι από το Μόναχο γνώρισε τον Χίτλερ σε μια συγκέντρωση το 1933, και όταν του είπε ότι είχαν την ίδια ημέρα γενέθλια, εκείνος την κάλεσε μαζί με την μητέρα της στο Berghof.

  

  Γοητευμένος από τη μικρή, ο Χίτλερ την συμπάθησε τόσο πολύ που κάποιοι την αποκαλούσαν ‘το παιδί του Φύρερ’. Αλλά η Neinau είχε ένα μυστικό. Ήταν κατά το ένα τέταρτο Εβραία και αυτό δεν ήταν αποδεκτό από το ναζιστικό καθεστώς.

Περιέργως αφού αποκαλύφθηκε το μυστικό, ο Χίτλερ ήταν αποφασισμένος να το παραβλέψει αλλά όταν το δεξί χέρι του Φύρερ, ο Martin Bormann το ανακάλυψε, απαγόρευσε στη μικρή και στη μητέρα της να πάνε στο Berghof ξανά και απέσυρε από τη δημοσιότητα όλες τις φωτογραφίες του Χίτλερ και του παιδιού.

Στις 20 Ιουλίου του 1944, μια ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της Βέρμαχτ,επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Χίτλερ βάζοντας βόμβα στο άντρο του. Δυστυχώς όμως η επιχείρηση απέτυχε παταγωδώς.

Η μικρή Neinau δεν είδε ποτέ ξανά τον Φύρερ και παρόλο που γλύτωσε εκείνη και η οικογένειά της από το Ολοκαύτωμα, πέθανε σε ηλικία μόλις 17 ετών από επιπλοκή πολιομυελίτιδας.

Συνολικά ο αρχηγός των ναζί έμεινε πάνω από 800 ημέρες στο ‘άντρο’ του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα οχυρωμένα δωμάτιά του βρίσκονταν μέσα σε ένα καταφύγιο στη βόρεια πλευρά του αχανούς συγκροτήματος.

Κλεισμένος στο ‘άντρο’ του, ο Χίτλερ είχε πλέον πειστεί ότι θα τον δηλητηρίαζαν, γεγονός που δεν ήταν διόλου απίθανο. Για να λύσει το πρόβλημα προσέλαβε μια ομάδα 15 γυναικών από ένα κοντινό χωριό ως δοκιμάστριες του φαγητού του.

Το ‘Άντρο’ του Χίτλερ, Kętrzyn: Ο Χίτλερ είχε διάφορα αρχηγεία στο ανατολικό μέρος αλλά το συγκεκριμένο στο Kętrzyn, στην σημερινή Πολωνία ήταν το κύριο αρχηγείο του αλλά και το σπίτι του.

Η βόμβα εξερράγη στις 12:42 τραυματίζοντας 25 άτομα, από τα οποία τα τρία υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους. Η δοκιμάστρια Wölk άκουσε την έκρηξη και ήταν βέβαιη ότι ο Χίτλερ είχε σκοτωθεί. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συνέβη. Σώθηκε από ένα πόδι τραπεζιού το οποίο τον προστάτευσε.

Η τιμωρία ήταν άμεση και ανελέητη. Οι επικεφαλής, συμπεριλαμβανομένου του Claus von Stauffenberg, εκτελέστηκαν από απόσπασμα και όλοι όσοι είχαν και την παραμικρή ανάμιξη στην επιχείρηση βασανίστηκαν και θανατώθηκαν. Περίπου 5.000 Γερμανοί εκτελέστηκαν μετά από το συμβάν.

Σε μια προσπάθεια να γλυτώσει από τα σοβιετικά στρατεύματα, ο Χίτλερ εγκατέλειψε το ‘άντρο’ του για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 1944. Από τις 15 δοκιμάστριες μόνο η Margot Wölk στάθηκε τυχερή και κατάφερε να ξεφύγει, οι υπόλοιπες 14 δεν στάθηκαν τόσο τυχερές. Εκτελέστηκαν από τους Σοβιετικούς τον Ιανουάριο του 1945.

Το Λημέρι του Λύκουκαταστράφηκε λίγο μετά με χιλιάδες τόνους TNT, αλλά τα ορυχεία που ήταν γύρω από το κτίσμα έμειναν ανέπαφα μέχρι τα μέσα του 1950.

Η Καγκελαρία του Ράιχ, Βερολίνο: Η επίσημη κατοικία του Χίτλερ. Ο Χίτλερ συνέχισε να μένει εκεί σποραδικά μέχρι το τέλος του πολέμου όπου στη συνέχεια κατέφυγε μαζί με την Braun και τους κοντινότερούς του συνεργάτες στο καταφύγιο.

Καθώς πλησίαζαν τα σοβιετικά στρατεύματα, ο Χίτλερ αποφάσισε να παντρευτεί την Braun, πράγμα που έγινε στις 28 Απριλίου του 1945. Δύο ημέρες αργότερα, το ζευγάρι αυτοκτόνησε: ο Χίτλερ αυτοκτόνησε με όπλο ενώ η Braun ήπιε δηλητήριο.

Τα σώματά τους κάηκαν στους κήπους της Καγκελαρίας. Τον Μάιο του 1945, το κτίριο καταστράφηκε και λίγο μετά τον πόλεμο, ό,τι είχε απομείνει κατεδαφίστηκε από τους Σοβιετικούς.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Άριστα σας βάζω !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.