Επαναφέρουμε το άρθρο του Τάκη Τόκκα μετά απο αιτήματα Αναγνωστών μας. Η πρώτη δημοσιευση είχε γίνει στις 02/12/2018.

Αργοστόλι, η πολύπαθη αριστοκρατική Λεωφόρος «Ριζοσπαστών»…

{…}Επί του Βρετανού τοποτηρητή sir Charles James Napier (1822-1830),  στο Αργοστόλι κατασκευάστηκε  ο παραλιακός μόλος, από τον πόντε μέχρι την ιγγλέζικη καζάρμα και διαμορφώθηκε η πιάτσα του Μέτελα. 

Σιγά-σιγά αρκίνησε να μετακινείται το αριστοκρατικό κέντρο του Αργοστολιού ξεκινώντας από το τέρμα του Λιθόστρατου μέχρι και το Μέτελα.

Τάκης Τόκκας

Γράφει ο Τάκης Τόκκας

Η Λεωφόρος «Δικαστηρίων» ήταν πλέον η αριστοκρατική  Λεωφόρος του νέου τμήματος της πόλης, το οποίο σιγά-σιγά καλλωπίσθηκε με κομψά ή και γκραντιόζα παλάτια  επιφανών οικογενειών του νησιού όπως των Γκεντιλίνη & Φωκά-Κοσμετάτου, Βεργωτή, Αλιβιζάτου, Λοβέρδου, Γερμενή, Κομποθέκρα κ.α

ΟΔΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΩΝ, Αρχείο Κοργιαλένειου Μουσείου

Το  αρχικό της όνομα ήταν «Δικαστηρίων»αλλά ανάλογα με το πολιτικό κλίμα  άλλαζε και ονομασία.

Έτσι μετονομάστηκε το 1905 σε Λεωφόρο «Κεφάλου», το 1932 σε Λεωφόρο «Βασιλίσσης Σοφίας», το 1941 σε Λεωφόρο «Βασιλίσσης Ελένης», μετά σε Λεωφόρο «Βασιλέως Γεωργίου» και στη σημερινή «Ριζοσπαστών».

ΟΔΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΩΝ, Αρχείο Κοργιαλένειου Μουσείο
ΟΔΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΩΝ, Αρχείο Κοργιαλένειου Μουσείο

Το Νοέμβρη του 1941, με διαταγή του Pietro Parini  από το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων   Ιονίων Νήσων/Ufficio Affari Civili delle Isole Ionie, διορίστηκε  νέος Δήμαρχος στο Αργοστόλι.

Ο πολιτικός Διοικητής  Dr Ferrucio Luppis  με την σύμφωνη γνώμη του διορισμένου Δημάρχου Αργοστολίου, αποφάσισαν ότι για τον εξωραϊσμό της πόλης ήπρεπε  να εκριζωθούν οι δεντροστοιχίες και από τις δύο πλευρές της Λεωφόρου (τότε) «Βασιλίσσης Ελένης», ούτως ώστε να απελευθερωθούν τα πεζοδρόμια από τους ογκώδη κορμούς και τις φυλλωσιές των ακακιών και άγριων πορτοκαλιών και στη θέση τους να φυτευτούν  φοίνικες, που ήταν το αισθητικό, με πολιτικές προεκτάσεις ιδεώδες τους, για την διακόσμηση των πόλεων.      

ΟΔΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΩΝ, Αρχείο Κοργιαλένειου Μουσείο

Λέγεται, ότι κάποιοι προσπάθησαν να αλλάξουν τη γνώμη του Δημάρχου  και να μην κοπούν τα χαρακτηριστικά δέντρα που έδιναν ιδιαίτερη και χαρακτηριστική όψη στην αριστοκρατική λεωφόρο και συνακόλουθα στο  Ευρωπαϊκό Αργοστόλι  ή τουλάχιστον να φυτευτούν αντί των φοινίκων, οι ενδημικές και ανθεκτικές  ταταλιές. Δεν εισακούσθηκαν όμως.                                             

  Έτσι τα βαθύσκια δέντρα που απλόχερα πρόσφεραν προστασία από τον ήλιο και  φρεσκαδούρα το καλοκαίρι, θυσιάστηκαν από την Κατοχική αρχή του νησιού με τους Αργοστολιώτες περίλυπους  και ανήμπορους να παρακολουθούν την αλλοίωση του αστικού τοπίου με το κόψιμο των αιωνόβιων σχεδόν δέντρων και να αισθάνονται βαρύτατη τη προσβολή προς το πρόσωπό τους.{…].

Οι ανωτέρω φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Κοργιαλένειου Μουσείου Αργοστολίου.

 

√ Και η οδός Ριζοσπαστών με τα φοινίκια απο το αρχείο του kefaloniapress

ΟΔΟς ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΩΝ 8 Μαρτιου 1987
Οδός Ριζοσπαστων 4 Μαρτ.2007
Οδός Ριζοσπαστών 06 Φεβρουαρίου 2019
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις