ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Ο Κεφαλονίτης Αγωνιστής του 1821

1052
Κωνσταντινος Μεταξάς

 

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1793 και ήταν ένα από τα τέσσερα τέκνα του Νικόλαου Μεταξά και της Διαμαντίνας Ανδρίτση. Σπούδασε νομικά στην Ιταλία και επιστρέφοντας στην Κεφαλονιά άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Κατά τις παραμονές της επανάστασης

Κωνσταντίνος Μεταξάς

μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και σε συνεργασία με τον τοπικό αρχιεπίσκοπο Γερμανό, οργάνωσε την επικείμενη εκστρατεία ντόπιων εθελοντών στην Πελοπόννησο . Κατά τον Μάιο, μαζί με τον ξάδελφό του, Ανδρέα Μεταξά υπήρξε ένας από τους επικεφαλής Κεφαλλονιτών εθελοντών που αποβιβάστηκαν στη Γλαρέντζα και έλαβαν μέρος στη πολιορκία του Λάλα, κατά την οποία ο Μεταξάς υπήρξε ένας από τους διακριθέντες[..

Αργότερα, συμμετείχε ως επικεφαλής των συμπατριωτών του στις μάχες γύρω από την πόλη της Πάτρας, προσβλήθηκε όμως από τύφο με αποτέλεσμα να μεταφερθεί για νοσηλεία στο Μεσολόγγι.

Το 1822, διορίστηκε από την Προσωρινή Διοίκηση ως υπουργός Δικαιοσύνης και στη συνέχεια αρμοστής των νησιών του Αιγαίου. Για τις υπηρεσίες του προβιβάστηκε τις αρχές του 1823 στο βαθμό του στρατηγού . Το ίδιο έτος διορίστηκε έπαρχος Δυτικής Ελλάδος.

Με έδρα το Μεσολόγγι, έθεσε τέρμα στις έριδες μεταξύ των οπλαρχηγών της Δυτικής Ελλάδος και συνέβαλε στην απόκρουση των στρατευμάτων του Μουστάη πασά της Σκόδρας. Το 1825, συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατά του Ιμπραήμ και τοποθετήθηκε στη θέση του φρούραρχου του Παλαμηδίου. Όταν απομακρύνθηκε ο κίνδυνος προσβολής του Ναυπλίου, μετέβη στα νησιά του Αιγαίου όπου προέβη σε στρατολόγηση χιλίων περίπου ανδρών.

Το 1826 καταπολέμησε την πειρατεία στο Αιγαίο και παράλληλα συμμετείχε σε πολεμικές συγκρούσεις στην Αττική επικεφαλής σώματων Επτανησίων και το 1827 συμμετείχε στο επιτελείο του στρατηγού Τσωρτς.

Κωνσταντινος Μεταξάς

Επί Καποδίστρια διετέλεσε έκτακτος επίτροπος Βορείων Κυκλάδων και έπειτα συμμετείχε στην Δ’ Εθνοσυνέλευση ως πληρεξούσιος των όπλων της Πελοποννήσου .

Κατά την περίοδο της Αντιβασιλείας γνώρισε διώξεις με αποτέλεσμα να καταφύγει στα Επτάνησα από τα οποία επέστρεψε στην Ελλάδα το 1843 και τοποθετήθηκε στη θέση συμβούλου της Επικρατείας.

Το 1855 έλαβε το βαθμό του συνταγματάρχη της Βασιλικής Φάλαγγας[10]. Το 1861 διορίστηκε γερουσιαστής και μετά την κατάργηση του θεσμού αποσύρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του όπου συνέταξε τα “Απομνημονεύματα της Ελληνικής Επανάστασης”, τα οποία κυκλοφόρησαν μετά το θάνατό του. Πέθανε το 1870 στην Κεφαλονιά.

Ήταν παντρεμένος από το 1830 με κόρη πλούσιας και επιφανούς μουσουλμανικής οικογένειας της Λακωνίας, η οποία είχε σωθεί από τις αθρόες σφαγές ομοθρήσκων της και στη συνέχεια εκχριστιανίστηκε λαμβάνοντας το όνομα Ελένη. Από το γάμο τους, απέκτησαν οκτώ παιδιά  μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν ο στρατιωτικός και υπουργός, Νικόλαος Μεταξάς.

Στο δημοτικό κοιμτήριο Αργοστολίου βρίσκεται ο τάφος όπου κάθε έτος την 24η Μαρτίου γίνεται κατάθεση στεφάνων από την εκπαιδευτική κοινότητα. (Δες εδω ρεπορταζ).

Πηγή : https://el.wikipedia.org

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Αργοστολιώτης της διασποράς Αν ο Δήμος καθάριζε και τη μαυρίλα του μνημείου, τότε θα έδειχνε πραγματικό σεβασμό.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!