Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου το μακρυνό 1934 είχαμε δημοτικές εκλογές . Ποιός είχε εκλεγεί δήμαρχος Αργοστολίου;

Δείτε τις σελίδες από  το βιβλίο του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου: Η γένεση και τα πάθη μιας πολιτείας (Το Αργοστόλι αγωνίζεται) (έκδοση 1981)

 

Δήμαρχος Αργοστολίου εκλέχτηκε ο Κωνσταντίνος Γεράκης πατέρας του αείμνηστου Παναγή Γεράκη που τον γνώρισαν οι νεώτερες γενιές ως δικηγόρο και βουλευτή του Νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Να σημειώσουμε ότι σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν για πρώτη φορά και γυναικες , όχι όλες! Οσες ήταν άνω των 30 ετών. Για να ΄ναι μυαλωμένες φαίνεται…

Το 1942 οι δυνάμεις κατοχής του νησιού μας εκδιώξαν την εκλεγμένη δημοτική αρχή του Κωνσταντίνου Γεράκη.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ Facebook: Γιώργος Καππάτος, Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Στην αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκαμε και το παρακάτων δημοσιεύμα

Στις 11 Φεβρουαρίου 1934 διεξήχθησαν , επιτέλους, δημοτικές εκλογές , οι οποίες κατά το προηγούμενο οκτάμηνο είχαν αναβληθεί . Ο πυρετός της πολιτικής διαμάχης ανέβηκε και η οξύτητα μεγάλωσε , κάτι στο οποίο συνετέλεσε και η αναβολή. Οι σχέσεις μεταξύ των δυο υποψήφιων επικεφαλής των συνδυασμών, του Διονύσιου Φωκά Κοσμετάτου και του Κωνσταντίνου Γεράκη, ήταν κάκιστες. Ο Γεράκης , δήμαρχος Αργοστολίου από το 1929, είδε έναν παλαιό συνεργάτη του και στέλεχος της Μεταξικής παράταξης , στην οποία άνηκε και ο ίδιος , να διεκδικεί τον Δημαρχικό Θώκο. Επίσης οι προσπάθειές του, να λυθεί το φλέγον θέμα της ύδρευσης της πόλης, μέχρι τότε , δεν είχαν φέρει καρπούς , ένα θέμα που είχε πυροδοτήσει πολλές εντάσεις μεταξύ των δυο αντιπάλων συνδυασμών, αλλά και με τον προκάτοχό του στην δημαρχία, τον Βασίλειο Βανδώρο. Ο εν λόγω πρώην δήμαρχος Αργοστολίου το διάστημα 1925 – 1929, επέλεξε και μάλιστα με τρόπο επιδεικτικό , να υποστηρίξει τον …… «Μπελεγρίνο» . Ο Διονύσιος Φωκάς Κοσμετάτος ιατρός στο επάγγελμα, πήρε αυτό το παρατσούκλι , που έμεινε στην ιστορία της πόλης , από τον φαρμακοποιό Νικόλαο Σιμάτο, το φαρμακείο του οποίου βρισκόταν στην γωνία Λιθοστρώτου και Χοϊδά. Και ιδού πώς έγινε αυτό….Την εποχή εκείνη , είχε μεγάλη πέραση το καθαρκτικό «Magnesia Pelegrino» , το οποίο επί της μεταλλικής του συσκευασίας , απεικόνιζε έναν άνθρωπο , μάλλον αρχοντικής καταγωγής, να βγάζει το καπέλο του, σε στάση χαιρετισμού. Σημειωτέον δε ότι ο Κοσμετάτος σε συνεργασία με έναν άλλον σπετσιέρη του Λιθοστρώτου , τον Σπυρίδωνα Μάνεση , είχαν αντιγράψει το συγκεκριμένο φάρμακο, σε μια Κεφαλονίτικη εκδοχή (και είχαν παρασκευάσει επίσης, χάπια για την ελονοσία τις περίφημες Παστερίνες). Ο πανέξυπνος και εύθυμος σπετσιέρης Σιμάτος, ο οποίος ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κοσμετάτου, αλλά και βασικό στέλεχος του λεγόμενου “Καρναβαλικού Κομιτάτου” το οποίο ο αντίπαλος Γεράκης είχε συστήσει σε προηγούμενες καρναβαλικές εκδηλώσεις , σε μια περιοδεία του επιτελείου του συνδυασμού , στους δρόμους της πόλης , βλέποντας ότι ο Κοσμετάτος , χαιρετάει γνωστούς και αγνώστους , με την χαρακτηριστική κίνηση του βγαλσίματος της «καπελαδούρας» , αναφώνησε…” Όλοι με τον …Μπελεγρίνο…” . Από εκεί και μετά, έγινε ο χαμός. Το παρατσούκλι – παράσημο έμεινε και μάλιστα έγινε τραγούδι , από τους λαϊκούς ψηφοφόρους της παράταξης του Κοσμετάτου. Βρίσκουμε στο βιβλίο του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου «Η γένεση και τα πάθη μιας πολιτείας» το εξής στιχούργημα:

Μαγνήσια Μπελεγκρίνο
είναι φάρμακο πικρό,
να το δώσεις του Γεράκη
για να κάμει εμετό

Επίσης αναφέρεται ότι προσαρμόστηκε στην μελωδία του «Μπάρμπα Γιάννη Κανατά» και το ακόλουθο:

Μπελεγρίνο , έβγα πρώτος
στ΄ Αργοστόλι δήμαρχος
να σε δουν τα κοριτσάκια
να ψηφίσουνε κι αυτά,
Μπελεγρίνο μου Πασά

Το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού του «Μπελεγρίνου», βρισκόταν σε όροφο επί του μεγάρου Χοϊδα , στην πλατεία Καμπάνας , εκεί που σήμερα είναι η Εθνική Τράπεζα. Καντάδες και τραγούδια αντηχούσαν κάθε βράδυ, έξω από τα γραφεία του συνδυασμού και στις γύρω ταβέρνες , αλλά και έξω από το Κοσμετατέϊκο σπίτι του υποψηφίου Δημάρχου , που τότε βρισκόταν στην γωνία της πλατείας Βαλλιάνου και της οδού 21ης Μαΐου . Και για την ολοκλήρωση της ιστορίας …Ο «Μπελεγρίνος» δεν εκλέχθηκε Δήμαρχος. Στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1934, πρώτος πολίτης της πόλεως Αργοστολίου, εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος Γεράκης με ψήφους 991 έναντι 881 του αντιπάλου του , ο οποίος όμως αποκόμισε ιστορικό παρατσούκλι – παράσημο, για τον υπόλοιπο του βίου του. Επίσης κλείνοντας , για ιστορικούς λόγους , θα πρέπει να αναφέρουμε , ότι οι εκλογές αυτές ήταν σημαντικές για την πολιτική διαδρομή της Ελλάδος αφού τότε, για πρώτη φορά ψήφισαν οι Eλληνίδες. Άσκησαν το δικαίωμα του “εκλέγειν” όχι όμως και του “εκλέγεσθαι”.

Τα στοιχεία προέρχονται από την ακόλουθη βιβλιογραφία :

«Η γένεση και τα πάθη μιας πολιτείας» του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου
«Αργοστόλι , η χαμένη πόλη» του Σπύρου Αντωνάτου
«Το Αργοστόλι διασκεδάζει» του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου
«Αναμνήσεις και προοπτικές τ΄ Αργοστολίου» του Παναγή Γ. Αντύπα

Από το Κομπόγιο Ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης

ΠΗΓΗ  https://anexarttitosblog.gr

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!