Και ενώ για τα Παλιά Βαλσαμάτα υπάρχει πλήθος πληροφοριών , για τα παλιά Φραγκάτα και την ιστορία τους δεν καταφέραμε να βρούμε τις ανάλογες πληροφορίες.
Πρόκειται για έναν από τους παλιούς οικισμούς του νησιού μας . Εμφανίζονται για πρώτη φορά στην απογραφή του 1583 μ.Χ. ως Frangata, to 1678 ως Francata (Malla), το 1766 ως Frangata (Om ala) , to 1879 ως Φραγκάτα (Κραναίας) και το 1907 Φραγκάτα.
Οσο αφορά τον πληθυσμό του έχουμε από τις παρακάτω απογραφές: 1920=690 κάτοικοι, 1928=657 κάτοικοι, 1940=654 κάτοικοι, 1951=558 κάτοικοι, 1971=420 κάτοικοι.
Το παλιό χωριό φιλοξένησε τους ανθρώπους του έως τους σεισμούς του 1953, μετά μετακινήθηκε στη σημερινή θέση όπου μαζί με τα Βαλσαμάτα αποτελούν την Κοινότητα των Ομαλών.
Αυτός ο οικισμός όπως και οι άλλοι του νησιού μας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε συνεργασία με Πανεπιστήμια για μελέτες των αρχιτεκτονικών στοιχείων των οικιών , θα μπορούσαν να γίνουν επισκέψιμοι χώροι για καθηγητές, φοιτητές και μελετητές από όλο τον κόσμο..
Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Μάκη Νεόφυτου
ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: “Εγκαταλελειμένοι οικισμοί της Κεφαλονιάς” Ομάδα μελέτης ΤΕΕ – Δυτικής Ελλάδος
Οι φωτογραφίες αυτές είναι από το πάνω τμήμα των προσεισμικών Φραγκάτων και συγκεκριμένα απο τις συνοικίες Τζακάτα & Κουταβάτα
οι όποίες δεν ισοπεδώθηκαν από τις μπουλντόζες του στρατού μετά τον σεισμό του 1953. Το χωριό κατέβαινε μέχρι τον κεντρικό δρόμο προς τον Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου . Οι άνθρωποι που κατοικούσαν σε αυτές τις γειτονιές μετεγκαταστάθηκα στην επέκταση του μετασεισμικού οικισμού προς ανατολικά. Υπάρχει δε και μια άλλη συνοικία τα Γαρμπάτα απέναντι από το χωριό που και σε αυτή διατηρούντε κάποια ερείπια και πριν κάποια χρόνια υπηρχαν και δυό σπίτια που δεν είχαν πάθει ζημίες από τους σεισμούς αλλά κατέρευσαν οι στέγες από την φθορά του χρόνου.