Ληξούρι 9-1-2018

Στα τέλη του 2001 ξεκίνησε να διαμορφώνεται μια εκτεταμένη παράνομη χωματερή σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας τότε Δήμου Παλικής στην θέση Βοράτω, ανάμεσα στα χωριά Σουλάροι, Μαντζαβινάτα και Χαβριάτα και σε επαφή με τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο της Λαγκάδας.

Για την υπόθεση επιλήφθηκαν μετά από επώνυμες καταγγελίες οι αρμόδιες αρχές και έτσι έγινε εν τέλει, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση μια «αποκατάσταση» του χώρου.

Συγκεκριμένα:

  • Με το 1971/11-06-2002 έγγραφό της η Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κεφαλονιάς δίνει εντολή στον τότε Δήμο Παλικής (μέσα σε προθεσμία 30 ημερών) για την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ με απομάκρυνση και εναπόθεση όλων των απορριμμάτων σε εγκεκριμένο χώρο αποκομιδής απορριμμάτων.
  • Με το 4445/12-07-2002 έγγραφό του (ένα μήνα μετά την παραπάνω εντολή) ο Δήμος Παλικής αναφέρει ότι ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για αποκλειστική χρήση απόρριψης μπάζων και χόρτων, αναφέρει για περίφραξη, αλλά δεν αναφέρει ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ για αποκατάσταση, για απομάκρυνση των μπάζων και των σκουπιδιών.
  • Με το 2828/29-07-2002 έγγραφό της και ύστερα από αυτοψία που έγινε στις 23-07-2002 η Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κεφαλονιάς διαπιστώνει μερική αποκατάσταση και εντέλλει την ολοκλήρωσή της.
  • Με το 2463/19-08-2002 έγγραφό της η Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχίας Κεφαλονιάς διαπιστώνει την ύπαρξη μπάζων, οικιακών απορριμμάτων κτλ. και παρακαλεί για τις απαραίτητες ενέργειες.
  • Με το 9009/20/83δ από 14-11-2002 διαβιβαστικό το αστυνομικό τμήμα Ληξουρίου διαβιβάζει έξι σχετικά έγγραφα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλονιάς και παρακαλεί για τις απαραίτητες ενέργειες από πλευράς της.
  • Με το 12368/16-12-2002 έγγραφό της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων παρακαλεί τον Δήμο Παλικής για ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης.

Η «αποκατάσταση» που επέλεξε να κάνει στο χώρο ο τότε Δήμος Παλικής ήταν η απομάκρυνση των κουφαριών των παλιών αυτοκινήτων που είχαν πεταχτεί εκεί, η μερική απομάκρυνση των σκουπιδιών και το σκέπασμα των υπόλοιπων σκουπιδιών με χώμα και φύκια από τις παραλίες, που μπορεί να «έκρυψε» το πρόβλημα από τα μάτια του κόσμου, σήμανε όμως κατ’ ουσίαν τη δημιουργία ενός παράνομου χώρου μη υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Για την υπόθεση, κάποια χρόνια μετά,  κατηγορούμενος βρέθηκε ο Δήμαρχος Παλικής την εποχή δημιουργίας της χωματερής, Κατσιβέλης Σπύρος, που αθωώθηκε επειδή όταν εκδικάστηκε η υπόθεση, είχε «αποκατασταθεί» πλέον ο χώρος…

Στην σεισμόπληκτη Παλική των μύριων προβλημάτων, το Φθινόπωρο του 2015, ο χώρος στην Βοράτω ξανάγινε χωματερή.

Εκατοντάδες κυβικά μέτρα απορρίμματα πετάχτηκαν ατάκτως στα 6 περίπου στρέμματα του «καινούργιου-παλιού» σκουπιδότοπου.

Σακούλες οικιακών σκουπιδιών βρίσκονταν ανακατεμένες με παλιά έπιπλα, υλικά κατεδαφίσεων, λάστιχα και τμήματα αυτοκινήτων, παλιόρουχα και πριονίδια, κουρέματα γρασιδιών και υαλοπίνακες, χαρτόκουτα και πλαστικά όλων των ειδών, δεκάδες στρώματα και παλιές ηλεκτρικές συσκευές, συσκευασίες από φυτοφάρμακα και προϊόντα αμιαντοτσιμέντου, ότι δηλαδή συναντά κανείς σε μια ανεξέλεγκτη χωματερή…

Τουλάχιστον δεν υπήρχαν το 2015 τα υπολείμματα σφαγείου του 2002, αν και η περιοχή μύριζε πολύ άσχημα από ένα ψοφίμι που ξεφορτώθηκε κάποιος πονηρός…

Οι σακούλες και τα χαρτόκουτα όμως, μαζί με πλαστικά και κομμάτια φελιζόλ σκορπίστηκαν ξανά από τον αέρα στην γύρω περιοχή, ρυπαίνοντας τα γειτονικά χωράφια.

Με την ισχύουσα νομοθεσία να απαγορεύει κατηγορηματικά την ίδρυση χώρου απόρριψης στη Βοράτω, μετά από επώνυμη καταγγελία στις 21-10-2015, το Κέντρο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ. με προϊστάμενο τον Διονύση Μινέτο) επιλαμβάνεται και κάνει άμεσα αυτοψία διαπιστώνοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Λίγες ημέρες μετά, στις αρχές του Νοέβρη του 2015, με μηχανήματα και φορτηγά του Δήμου και ιδιωτών, κάποια σκουπίδια και μπάζα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ της Παλοστής και τα υπόλοιπα, η πλειοψηφία δηλαδή, σπρώχνονται στο γειτονικό αυλάκι και σκεπάζονται εν μέρει με μια λεπτή φέτα χώματος.

Για την «χωματουργική» αυτή παρέμβαση του Δήμου, χωρίς κανενός είδους άδεια, μετά από νέα επώνυμη καταγγελία, το Κ.Ε.Π.ΠΕ. κάνει νέα αυτοψία, διαπιστώνοντας την νέα διαμορφωμένη κατάσταση.

Τον Γενάρη του 2016 το Κ.Ε.Π.ΠΕ. αποφαίνεται με αναλυτική έκθεση αυτοψίας, που περιγράφει την κατάσταση και τις μεταβολές του χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Βοράτω, έκθεση αυτοψίας που κοινοποιείται από το Κ.Ε.Π.ΠΕ. σε όλους τους αρμόδιους, δηλαδή στον Δήμο Κεφαλονιάς, στην Περιφέρεια, στην Αστυνομία, στην Εισαγγελία και στην Πολεοδομία.

Στις 5 Φλεβάρη του 2016 ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά παό επώνυμη καταγγελία επιλαμβάνεται και με το 211641/4690/5-2-2016 έγγραφό του, εντέλλει ότι θα πρέπει να σταματήσει η λειτουργία του ΧΑΔΑ, να καθοριστούν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του χώρου και να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις, ζητώντας από το Δήμο Κεφαλονιάς να ενημερώσει για τις δράσεις αποκατάστασης.

Με το 15971/3738/24-2-2016 έγγραφό του, ο προιστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Κωνσταντίνος Καρύδης, εισηγείται στον Αντιπεριφερειάρχη την επιβολή προστίμου 10000 ευρώ για την δημιουργία ΧΑΔΑ, 7000 ευρώ για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης χωρίς την υποβολή σχετικής μελέτης και 10000 ευρώ για την παράνομη διαχείριση των αμιαντούχων υλικών που εντοπίστηκαν κατά τις αυτοψίες του Κ.Ε.Π.ΠΕ., καθώς και την διακοπή λειτουργίας του ΧΑΔΑ στην Βοράτω.

Με βάση την παραπάνω εισήγηση, με το 27677/6419/31-3-2016 έγγραφό του, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς αποφασίζει την επιβολή διοικητικού προστίμου συνολικού ύψους 27000 ευρώ στον Δήμο Κεφαλονιάς και την οριστική παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ στην Βοράτω, με υποχρέωση του Δήμου για αποκατάσταση μετά από έκδοση σχετικής μελέτης εντός διμήνου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τον Δεκέβρη του 2016 ο χώρος στην Βοράτω παρέμενε όπως διαμορφώθηκε μετά την χωματουργική παρέμβαση «αποκατάστασης» που έκανε ο Δήμος Κεφαλονιάς, οπότε μετά από επώνυμη καταγγελία το Κ.Ε.Π.ΠΕ. κάνει άμεσα νέα αυτοψία και με την 114884/27134/1-2-2017 έκθεση αυτοψίας του διαπιστώνει την κατάσταση και εισηγείται την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 50.000 ευρώ και επανέρχεται στις παλιότερες προτάσεις του , επαναδιατυπώνοντάς τις, ζητώντας εκτός των άλλων την επίσπευση από το Δήμο της διαδικασίας σύνταξης Τεχνικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης (ΤΜΠΑ) του ΧΑΔΑ.

 Με το 24842/5907/28-3-2017 έγγραφό της, η προισταμένη Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Χρυστάλλα Παπασωζομένου, εισηγείται στον Αντιπεριφερειάρχη την επιβολή συνολικού προστίμου 50000 ευρώ, που αναλύεται σε 20000 ευρώ για την συνέχιση λειτουργίας του ΧΑΔΑ, 10000 ευρώ για την μη σύνταξη Τεχνικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης (ΤΜΠΑ) και 20000 ευρώ για την παράνομη διαχείριση των αμιαντούχων υλικών που εντοπίστηκαν κατά τις αυτοψίες του Κ.Ε.Π.ΠΕ.

Στα τέλη Αυγούστου του 2017 γίνεται ανάκριση για το θέμα, από την Πταισματοδίκη Αργοστολίου…

Tη Τρίτη 9 Γενάρη 2017, ο χώρος του ΧΑΔΑ στην Βοράτω συνεχίζει να είναι όπως διαμορφώθηκε από την παράνομη χωματουργική «αποκατάσταση» που έκανε ο Δήμος Κεφαλονιάς το Νοέβρη του 2015, χωρίς καμιά εργασία πραγματικής αποκατάστασης.

Χωρίς να σχολιάσω, όπως θα είχα κάθε δικαίωμα την συμπεριφορά της Δημοτικής αρχής στο θέμα του ΧΑΔΑ στην Βοράτω, αναρωτιέμαι και ταυτόχρονα ερωτώ κάθε «αρμόδιο», καλώντας σας να αναρωτηθείτε και εσείς:

  • Πότε προβλέπεται, επιτέλους, να γίνει η πλήρης αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στην Βοράτω ???
  • Υπάρχει Μελέτη Αποκατάστασης και αν ναι πόσο κόστισε η έκδοσή της ???
  • Ανατέθηκε η εργασία αποκατάστασης του ΧΑΔΑ ??? Αν ναι, σε ποια εταιρία ???
  • Πόσο θα κοστίσει ???
  • Έχουν πληρωθεί τα Διοικητικά πρόστιμα των 57000 ευρώ συνολικά ???
  • Τα 57 αυτά χιλιάρικα των προστίμων θα τα πληρώσει από την τσέπη του ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Παλικής, που αποφάσισε την δημιουργία και την «αποκατάσταση» του ΧΑΔΑ χωρίς άδειες ???
  • Το κόστος της Μελέτης Αποκατάστασης και το κόστος των εργασιών για την αποκατάσταση, όσο και να είναι αυτό, θα το πληρώσει από την τσέπη του ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Παλικής, που αποφάσισε την δημιουργία και την «αποκατάσταση» του ΧΑΔΑ χωρίς άδειες ???
  • Μήπως, όπως πάντα συμβαίνει, θα τα πληρώσουμε εμείς με αυξήσεις Δημοτικών Τελών ???

φιλικά,

Παναγής Αραβαντινός-Ζαφείρης

Σουλλάροι Κεφαλονιάς

ΥΓ. οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι πριν και μετά την «αποκατάσταση»

ΥΓ2. Καλά όλα τα άλλα, αλλά και τα στρώματα στο χωράφι???

1. Η Βοράτω πριν την “αποκατάσταση” απο το Δήμο

2. Η Βοράτω μετά την “αποκατάσταση” του Δήμου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις