Από τις 18 Απριλίου και τα δυο ανεμόμετρα του Αεροδρομίου Κεφαλονιάς είναι εκτός λειτουργίας , για επισκευή.

Αυτό τι σημαίνει ;

Ότι οι πιλότοι δεν έχουν  τον «στιγμιαίο άνεμο» κατά την κάθοδο και την άνοδο του αεροσκάφους, ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια των πτήσεων.

Προφανώς  και το Πρωθυπουργικό αεροπλάνο κατέβηκε και ανέβηκε χωρίς όριο ανέμου. Το θέμα δεν είναι άγνωστο γιατί έχει κυκλοφορήσει διεθνής ΝΟΤΑΜΝ από την Πολιτική Αεροπορία προς όλα τα αεροδρόμια του κόσμου.

Και επειδή δεν είμαστε ειδικοί σε αυτά τα θέματα και τη σοβαρότητά τους απευθυνθήκαμε στη τεχνητή νοημοσύνη να μας απαντήσει στο ερώτημα:

Πόσο σημαντική είναι η λειτουργία των ανεμόμετρων στα αεροδρόμια;

Η λειτουργία των ανεμόμετρων στα αεροδρόμια είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των πτήσεων. Τα ανεμόμετρα είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου σε κοντινή απόσταση από την επιφάνεια του εδάφους, δηλαδή τον στιγμιαίο άνεμο.

Οι πιλότοι χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που παρέχονται από τα ανεμόμετρα για να προσαρμόσουν την πτήση τους στις καιρικές συνθήκες και να αποφασίσουν την κατεύθυνση και την ταχύτητα του αεροσκάφους. Η ακρίβεια των μετρήσεων του ανεμόμετρου είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της πτήσης και μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του αεροσκάφους κατά την απογείωση και την προσγείωση.

Σε κακές καιρικές συνθήκες, όπως δυνατούς ανέμους ή θυελλώδεις καταστάσεις, η λειτουργία των ανεμόμετρων είναι ακόμα πιο κρίσιμη, καθώς οι συνθήκες αυτές μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην κατεύθυνση και την ταχύτητα του ανέμου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, που ονομάζεται στιγμιαίος άνεμος, και μπορούν να δημιουργήσουν δυσκολίες στην απογείωση και την προσγείωση του αεροσκάφους, καθώς και να αυξήσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Συνολικά, η λειτουργία των ανεμόμετρων στα αεροδρόμια είναι κρίσιμη για την ασφάλεια των πτήσεων και για την αποφυγή ατυχημάτων. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρμόδιοι φορείς εποπτείας επιδιώκουν να διατηρούν τα ανεμόμετρα σε καλή κατάσταση και να βελτιώνουν συνεχώς τα συστήματα και την τεχνολογία που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση του ανέμου και την παροχή πληροφοριών στους πιλότους.

Αυτή ήταν η απάντηση του chatGPT

Αρμόδια αρχή για την λειτουργία των ανεμόμετρων  είναι η ΕΜΥ, η Ελληνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Και αναρωτιόμαστε . είναι δυνατόν η ΕΜΥ που υπερηφανεύεται ότι έχει τον πρώτο δορυφορικό σταθμό στον κόσμο να μην μπορεί να αντικαταστήσει την ίδια στιγμή δυο ανεμόμετρα και να εκδίδεται ΝΟΤΑΜΝ ;

Το ερώτημά μας προς τους αρμόδιους όλων των βαθμίδων κεντρικά και τοπικά, είναι : Θα κάνετε διάβημα προς την ΕΜΥ για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος πριν δημιουργηθούν άσχημες καταστάσεις σε βάρος της ζωής ανθρώπων αλλά και σε βάρος του τουρισμό του νησιού μας;  

Οσο δεν αποκαθίστανται τα ανεμόμετρα τόσο θα μεγαλώνει η δυσφορία και η ανησυχία των πιλότων και ίσως τις επόμενες ώρες  να ακούσουμε ότι πιλότοι αρνούνται την κάθοδο στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς λόγω της ανυπαρξίας ανεμόμετρων..

Όσοι λοιπόν κόπτεστε για τον τουρισμό ξεκουνηθείτε προς την ΕΜΥ για την άμεση αποκατάσταση των ανεμόμετρων στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς.  Γιατί τουρισμός χωρίς ασφαλές αεροδρόμιο δεν έχει αύριο.. Και επειδή το κακό δεν αργεί , κάθε λεπτό που περνάει και δεν λύνεται το θέμα , ο κίνδυνος μεγαλώνει αφού καθημερινά αυξάνεται και ο αριθμός των πτήσεων προς την Κεφαλονιά.

Ελπίζουμε να αντιληφθήκατε την κρισιμότητα της κατάστασης και να πράξετε τα αυτονόητα ΣΗΜΕΡΑ!

Kefaloniapress

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις