Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλονιάς Πύραρχου Γ. Κ. Καραγεωργιάδη Μιλτιάδη είναι το 3ήμερο σεμινάριο που οργάνωσε για τους Πυροσβέστες της Π.Υ. του Νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
Σήμερα πρώτη ημέρα του σεμιναρίου οι Πυροσβέστες κάθισαν στα θρανία στην αίθουσα του Επιμελητηρίου για να μάθουν σημαντικές πληροφορίες που θα προστατεύσουν τη ζωή τους και τη ζωή των θυμάτων.
Ο Διοικητής έχει στοχεύσει τις επιμορφωτικές δράσεις της Υπηρεσίας του στην αντιμετώπιση περιστατικών που προκύπτουν μετά από σεισμό. Και όπως είπε και ο ίδιος στην έναρξη του σεμιναρίου «ζούμε σε ένα σεισμογενές νησί , οι Πυροσβέστες είναι οι πρώτοι που φθάνουν στο τόπο της καταστροφής , θα πρέπει να ξέρουν πως θα προστατεύσουν τη ζωή τους όταν εισέλθουν σε ένα γκρεμισμένο οίκημα και πως θα προστατεύουν τη ζωή των θυμάτων δίνοντας την καλύτερη δυνατή εικόνα στους διασώστες του ΕΚΑΒ, και στους γιατρούς των Νοσοκομείων.
Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η παρέμβαση της Βίκυς Κοκολίνη Διασώστριας και τεχνικής συμβούλου του ΕΚΑΒ, η οποία μίλησε διεξοδικά για το σύνδρομο της «καταπλάκωσης» που παθαίνουν οι τραυματίες που έχουν καταπλακωθεί από σεισμό ή οποιοδήποτε άλλο ατύχημα και βρίσκονται καταπλακωμένοι πάνω από τρεις ώρες. Το στρες που προκαλείται στον οργανισμό του καταπλακωμένου ατόμου κινητοποιεί όλες τις τοξικές ουσίες του σώματος με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ζωή του. Η κα Κοκολίνη έχει πλέον μια μακρά πείρα και αξιόλογη καριέρα παροχής συμβουλών, ‘εδωσε με σαφήνεια τα χαρακτηριστικά του θύματος το οποίο βρίσκεται καταπλακωμένο για να αναγνωρίσουν αμέσως οι Πυροσβέστες τα συμπτώματα και να το περιγράψουν στους διασώστες ώστε να πάνε στο συμβάν προετοιμασμένοι για άμεση ιατρική φροντίδα.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι δυο καλεσμένοι. Πρόκειται για τον Πυραγό Νίκα Κωνσταντίνο Πολιτικό Μηχανικό πεδίου, και τον Υποπυραγό Βείδη Παναγιώτη, αρχιτέκτονα.
Με αυτούς τους δυο άνδρες ο Διοικητής της Π.Υ. Κεφαλονιάς έχει ισχυρούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί στα πεδία “των μαχών¨για τη διάσωση ανθρώπων. Και οι τρεις τους ήταν στην ομάδα διάσωσης της ΕΜΑΚ που πρόσφερε βοήθεια στους τελευταίους μεγάλους σεισμούς της Τουρκίας.
Οι δυο εμπειρογνώμονες μάλιστα έχουν αναπτύξει δική τους τεχνική και έχουν συγγράψει εγχειρίδιο το οποίο θα μεταφραστεί και σε ξένες γλώσσες θα αποσταλεί σε άλλες χώρες για ανταλλαγή πείρας.
Συγχαίρουμε τον Διοικητή για την πρωτοβουλία του να επικεντρώσει την εκπαίδευση και τις ασκήσεις στους σεισμούς. Οι Πυροσβέστες παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον , συμμετείχαν με ερωτήσεις αισθανόμενοι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την προσφορά τους στη διάσωση ανθρώπων όσο καλύτερα εκπαιδευμένοι είναι.
Απορίας άξιο όμως είναι η απουσία άλλων φορέων και ατόμων που συμμετέχουν στην Πολιτική Προστασία του Νομού. Τι ποιο σημαντικό είχαν να κάνουν σήμερα και δεν παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο;
Ελένη Δ. Χιόνη