Περισσότερες από 3 βδομάδες στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς είναι αρκετός χρόνος για να «τα δεις όλα»..

Γιατί η παθολογική κλινική είναι το «βαρόμετρο» του επιπέδου της δημόσιας Υγείας στο Νομό μας;

Στους 35.861 κατοίκους της Κεφαλονιάς οι 14.500 είναι από 50 ετών και άνω με τους 70 ετών και άνω να ξεπερνούν τις 6.000

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; 14.500 κάτοικοι του νησιού μας είναι ευάλωτοι στα θέματα υγείας με νέα θέματα- δίπλα στους καρκίνους- , αυξάνονται τα εγκεφαλικά, η άνοια , η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ένα κάρο «αυτοάνοσα» .

Οι ασθενείς αυτών των παθήσεων αντιμετωπίζουν μεγάλες περιόδους ακινησίας ή και μόνιμες καταστάσεις. Που σημαίνει ότι όταν εισαχθούν στο Νοσοκομείο χρειάζονται μεγαλύτερη νοσηλευτική φροντίδα.

Καθημερινά τα δωμάτια της Παθολογικής Κλινικής είναι σχεδόν γεμάτα. Στο διάστημα που βρισκόμασταν εκεί με τη μητέρα μου ,ένα Σαββατοκύριακο μόνο είδα άδεια κρεβάτια ,για να γίνει την επόμενη Δευτέρα ο κακός χαμός. Φουλ εισαγωγές..

 

Οι γιατροί

Και ενώ τα δωμάτια είναι γεμάτα με ασθενείς οι γιατροί είναι με το… σταγονόμετρο.

Κάθε μέρα και άλλος παθολόγος! Εξαντλητικό για τους γιατρούς , τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Γιατροί από Πάτρα, από το ΙΚΑ, από τον ιδιωτικό τομέα.. Ένας και μοναδικός ο μόνιμος , παθολόγος o κ. Αντώνης Κουρούκλης. Ο οποίος ανεβοκατεβαίνει και στα επείγοντα.

Οι ασθενείς για να διασκεδάζουν την αγωνία τους έβαζαν από βραδύς στοίχημα ποιος γιατρός θα εμφανιστεί την επόμενη ημέρα..

Οι Αγροτικοί στα «κάγκελα» καθώς τα συμβόλαιά τους στα σπίτια που έμεναν έληγαν 31 Μαίου. Ζητούσαν από παντού βοήθεια για να μείνουν στο νησί μας , βοήθεια δεν έλαβαν. Πήγαν καλιά τους οι περισσότεροι..

Αισθάνεσαι ντροπή να ζητήσεις κάτι από το γιατρό και τη νοσοκόμα τη στιγμή που βλέπεις τι Γολγοθά περνάει. Πάνω κάτω από δω και από εκεί και από κάθε δωμάτιο “γιατρέ! γιατρέ!”

Δεν είναι αυτό περιβάλλον να προσελκύσει γιατρούς και μακάρι να βγω ψεύτρα αλλά δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα ούτε και με τις νέες προκηρύξεις των θέσεων. Και ξέρετε γιατί; Γιατί η Κυβέρνηση δεν έδωσε ΤΙΠΟΤΕ από όσα είχε υποσχεθεί για τους γιατρούς που θα υπηρετούσαν σε άγονες περιοχές και σε νησιά. Οι γιατροί που σκέφτονται να ΄ρθουν , ένα θέμα είναι αν θα βρουν σπίτι να μείνουν, ένα δεύτερο ότι πρέπει να διακονέψουνε επιδόματα από Δήμους και Περιφέρεια μια που το Κράτος και το τρίτο ότι το Υπουργείο δεν τήρησε μέχρι τώρα καμία απο τις υποχέσεις του προς τους Νοσοκομειακούς γιατρούς. Είπε -ξειπε.

Η Προϊσταμένη

Σταθερή αναφορά, σταθερή αξία στη Παθολογική Κλινική η Προϊσταμένη Φωτεινή Κολεντση.. Ειλικρινά αν λειτουργεί ακόμα η Παθολογική είναι γιατί η Φωτεινή,σαν την κλώσα, προσέχει τους νοσηλευτές και νοσηλεύτριές της, τις εκπαιδεύει, τις φροντίζει και όλες / ολοι μαζί είναι στηρίγματα των “πλανόδιων γιατρών” και των ασθενών του ΕΣΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ.

Η Παθολογική Κλινική περιθάλπει όλες τις παθήσεις (εκτός των χειρουργικών περιστατικών). Ασθενείς με καρκίνο, με άνοια, με Αλτζχαϊμερ, με ψυχιατρικά προβλήματα , με νευρολογικά προβλήματα βρίσκονται στα ίδια δωμάτια. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογών . Πάνε όπου υπάρξει άδειο κρεβάτι. Και αν τύχει κάποια στραβή (όπως έτυχε) μπορεί να βρεθεί στο ίδιο δωμάτιο και ασθενής με έντονο στρες ή ψυχικές παθήσεις αφού δεν λειτουργεί η Ψυχιατρική Μονάδα του Νοσοκομείου.

Είναι απάνθρωπο να είναι στο ίδιο δωμάτιο ασθενής στις τελευταίες ώρες της ζωής του που απαιτείται απόλυτος σεβασμός, ησυχία και συμπόνια, με ασθενή απλού παθολογικού περιστατικού.

Η Προϊσταμένη κάνει ότι μπορεί για να ξεχωρίζουν τα περιστατικά αλλά τα δωμάτια είναι πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες ενώ η Ψυχιατρική Κλινική στη πτέρυγα Βεργωτή χρόνια τώρα δεν λειτουργεί.

Είναι απάνθρωπο για τους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες να μετατρέπουν οι συνοδοί και οι επισκέπτες το διάδρομο σε σουλάτσο, σε χώρο συναθροίσεων με δυνατές ομιλίες και απίστευτη οχλαγωγία. Καμία συναίσθηση ορισμένες φορές ότι πρόκειται για Νοσοκομείο, και απαιτείται ησυχία.

Ο διευθυντής

Συναντούσαμε το διευθυντή κ. Δημήτρη Μαρτίνη και στα επείγοντα και στους θαλάμους των ασθενών και στους διαδρόμους καθημερινά.  Δεν είναι από τους διευθυντές που «κάθονται», που δεν νοιάζονται . Η πόρτα του ειναι πάντα ανοικτή για όλους, όμως τα προβλήματα του Νοσοκομείου έχουν γίνει πλέον βουνό και η διαχείρισή τους είναι πολύ δύσκολη, πάρα πολύ δύσκολη έαν δεν στηριχθεί με συγκεκριμένα μέτρα απο το Υπουργείο.

Οι ευάλωτοι ασθενείς

Ένας αριθμός ασθενών της παθολογικής αναγκαστικά παραμένει στην Κλινική μέχρι να βρεθεί θέση είτε στο Δημοτικό Γηροκομείο, είτε στους Οίκους Ευγηρίας σε Αργοστόλι και Ληξούρι. Υπάρχουν περιπτώσεις που μένουν για μήνες. Αυτό επιβαρύνει την Κλινική και γενικά όλο το Νοσοκομείο.

Για τα προβλήματα αποκατάστασης ασθενών μετά το Νοσοκομείο, για τους μοναχικούς ασθενείς που πρέπει να πάνε σε Ιδρύματα, για ψυχολογικά περιστατικά και άλλα πιο δύσκολα προβλήματα τρέχει η Χρυσάνθη Κοσμάτου η Κοινωνική Λειτουργός. ΑΓΩΝΑΣ κάθε μέρα για την φροντίδα ευάλωτων ασθενών , ασθενών με ψυχικά νοσήματα, ασθενών μόνων χωρίς οικογένεια.. Κακό τσιμπούρι γίνεται η Χρυσανθη στους αρμόδιους και όπου χρειαστεί, προκειμένου να αποκατασταθεί ο ασθενής μετά το Νοσοκομείο.

Είδη Ξενοδοχείου

Αυτό που χρειάζεται η Παθολογική από είδη πρώτης ανάγκης για την ξενοδχοειακή φροντίδα των ασθενών είναι σεντόνια. Οσα και να έχει (και όσα έχει είναι δωρεές από ξενοδοχεία) δεν επαρκούν για τις ανάγκες των κατάκοιτων ασθενών. Τα μαξιλάρια είναι η απόλυτη ντροπή. Δεν είναι μαξιλάρια τα περισσότερα. Είναι κάτι περίεργες μπάλες από ύφασμα.. Εάν έχετε τη δυνατότητα για δωρεά οι ανάγκες σε λευκά είδη είναι μόνιμες και αυξάνονται καθημερινά.

Το «παλατάκι»

Αυτοψία στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς από την Κοινοπραξία ανακαίνισης SOLIS Sa + Resinvest

Και εκεί που “περιφερόμουνα” στους διαδρόμους να σου και η εταιρεία που ανέλαβε την ανακαίνιση του Νοσοκομείου. Παλατάκι θα το κάνει , δεν έχουμε αμφιβολία.. Πρόκειται για μία από τις πλέον φερέγγυες εταιρίες στον κλάδο.

Σε αυτό που έχουμε μεγάλη αμφιβολία είναι αν το “παλατάκι” θα έχει  γιατρούς και νοσηλευτές.  Οι εναπομείναντες είναι στα όριά τους, αυτοί που είναι να έρθουν εάν δεν δεσμευτεί ο Υπουργός με τις υποσχέσεις του, δεν θα έρθουν.  Θα μας μείνει το “παλατάκι” όπως μας έχει μείνει και η πτέρυγα ΒΕΡΓΩΤΗ.

ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ…

Όλες αυτές τις μέρες στην Παθολογική κλινική, κάποιες από αυτές πολύ δύσκολες , είχαμε την απεριόριστη και αμέριστη φροντίδα όλων. Του Δ/ντη Δημήτρη Μαρτίνη, της Κοινωνικής Λειτουργού Χρυσάνθης Κοσμάτου, όλων των γιατρών της Κλινικής :Αντώνη Κουρούκλη, Νίκου Χριστοδουλάκη, Φωτεινής Δάφνου, Παρασκευής Λουκοπούλου (από Πάτρα),  της αγαπημένης μας Προϊσταμένης Φωτεινής  Κολεντση, όλων των νοσηλευτών και νοσηλευτριών , των ακτινολόγων στις ακτινογραφίες και στον αξονικό τομογράφο, το αιματολογικό, το γαστρεντερολόγο Βασίλη Θεόπιστο (από Νοσοκομείο Ιωαννίνων),  των νοσηλευτριών του γραφείου του, της φυσικοθεραπεύτριας Μαρκάτου Μαρίας και της βοηθού της, των κυριών της καθαριότητας και της τροφοδοσίας, τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Κώστα Τσιμάρα.

Δεν υπάρχουν λόγια ευχαριστίας για εκφράσουμε όλα όσα μας πρόσφεραν όλες αυτές τις ημέρες , μόνο λόγια και συναισθήματα ευγνωμοσύνης προς όλες και όλους που εργάζονται στην Παθολογική Κλινική.

Ευχαριστούμε θερμά τους γιατρούς και νοσηλεύτριες στα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ, ιδιαίτερα τον γιατρό Τάσο Ζαπάντη. Αλλο πεδίο μάχης τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ!

Γνωρίσαμε και καινούργιους ανθρώπους ασθενείς και συγγενείς, κάναμε νέες φιλίες. Ηταν μια χαραμάδα ανθρωπιάς στην απελπισία που φέρνει το δωμάτιο του κάθε Νοσοκομείου. Ευχόμαστε να ειναι πάντα καλά.

Το “μπράβο” ήρθε από την Αθήνα

Τώρα που βγήκαμε και γυρίσαμε σπίτι μας, στείλαμε τις εξετάσεις και όλο το φάκελο της μητέρας μου σε οικογενειακό μας γιατρό στέλεχος Παθολογικής Κλινικής μεγάλου δημόσιου Νοσοκομείου των Αθηνών, «για μια δεύτερη γνώμη»..

Σας διαβεβαιώνω ότι ο γιατρός αυτός εξέφρασε τον θαυμασμό του που ένα μικρό Νοσοκομείο της επαρχίας αντιμετώπισε με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο φαρμακευτικής αγωγής και νοσηλείας το περιστατικό της μητέρας μου. Μου είπε χαρακτηριστικά «Δεν θα κάναμε τίποτε πάρα πάνω από όσα έκαναν εκεί οι συνάδελφοι. Το πρωτόκολλο που ακολούθησαν είναι από το πιο ενδεδειγμένο που εφαρμόζουν και τα μεγάλα Νοσοκομεία.»

Μάλιστα! Αυτό το μικρό Νοσοκομείο, αυτοί οι  “πλανόδιοι” γιατροί του ΕΣΥ είναι στο ίδιο επιστημονικό επίπεδο με αυτούς που αναζητούμε και πάμε στα μεγάλα Νοσοκομεία της Πάτρας και των Αθηνών. Δυστυχώς όμως το Κράτος τους κοροϊδεύει μέσα στα μούτρα, τους καταπονεί, τους αναγκάζει σε αποχωρήσεις , τους στέλνει να υπηρετήσουν σε Νοσοκομείο που ασθενεί βαριά , που δεν μπορεί πια να πάρει θεραπεία εάν δεν αλλάξει ριζικά.

Η ευγνωμοσύνη και τα ευχαριστώ μας σε όλους στο Νοσοκομείο Αργοστολίου από τον εργάτη καθαριότητας, το διοικητικό προσωπικό έως τον Δντη,  εκφράζεται και με το να σταθούμε αλληλέγγυοι στα προβλήματά τους, να διεκδικήσουμε μαζί τους τα αιτήματά τους και μαζί τους να απαιτήσουμε πλήρη αναβάθμιση του Νοσοκομείου σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και κάθε ειδικότητας προσωπικό αλλά και σύγχρονο ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Οταν το Νοσοκομείο λειτουργεί σωστά, όταν οι γιατροί αισθάνονται δικαιωμένοι , όταν το νοσηλευτικό προσωπικό χαμογελάει χωρίς πόνους στα πόδια και την πλάτη, οταν το διοικητικό προσωπικό απαλλαγεί απο την παράλογη γραφειοκρατία, όταν οι αανήμποροι και ευάλωτοι έχουν ένα Ιδρυμα να πάνε χωρίς “μέσο”,  τότε η Δημόσια Υγεία θα έχει αποκατασταθεί στην Κεφαλονιά. Το “τότε” πρέπει να γίνει “τώρα”!

Συμπορευόμαστε μέχρι τη δικαίωση!

Ελένη και Αθηνά Χιόνη.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!