Λατρεμένο τρόφιμο για τους Κεφαλλονίτες διαχρονικά ο παστός , αλμυρός μπακαλιάρος. Δεν υπήρχε σπίτι που να μην έχει στο αρμάρι του ένα – δυο φύλλα μπακαλιάρο για ώρα ανάγκης..
Γιατί οι παλιοί Κεφαλονίτες λάτρευαν τον μπακαλιάρο βραστό και πίτα αλλά ο καλός μεζές ήταν να πετάς ένα – δυο κομμάτια έτσι όπως ήταν με το αλάτι πάνω στη θράκα. Το αλάτι τον θωράκιζε , δεν καιγόταν και έπαιρνες έναν μεζέ στο άψε σβήσε με το τίποτε.. Μεζές της παρέας που σήκωνε κρασάκι από το δικό τους βέβαια.. Σπάνια θα βρεις πια οικογένειες να ρίχνουν μπακαλάο στη θράκα (είναι πολύ αρμυρός και η πίεση ανεβαίνει στα ύψη).. δεν θα βρείτε όμως οικογένεια που να μην έχει πολλές φορές το χρόνο στο τραπέζι της μπακαλιαρόπιτα ιδιαίτερα στη νηστεία των Χριστουγέννων καληώρα..
Την οικογενειακή συνταγή της μπακαλιαρόπιτας μας παρουσιάζει ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΤΟΣ
Η κάθε οικογένεια έχει τη τεχνική της και τα κρυφά της βότανα που κάνουν τη πίτα της να ξεχωρίζει.. Ο Διονύσης φτιάχνει το φύλλο με άφθονο λάδι (νιό) και το μυστικό του βότανο πρέπει να είναι ο σάψυχος (μαντζουράνα για την υπόλοιπη Ελλάδα).
Το φύλλο
(Μη περιμένετε δοσολογία, η κάθε νοικοκυρά και νοικοκύρης κανόνιζαν ανάλογα τον κόσμο που θα καθόταν στο τραπέζι)..
Υλικά
- Μπακαλίαρος ξαλμυρισμένος κομμένος σε μικρά κομματάκια
- Κουσέρβα (πελτές τομάτας)
- Μαϊνταντός
- Σάψυχος (μαντουράνα)
- Ρυζάκι για πιλάφι (να χυλώνει)
- μπόλικο πιπέρι
- Προσεκτικά το αλάτι
Η τέχνη
Φτιάχνουμε μπόλικο ζυμάρι για να περισσέψει και να φτιάξουμε και 1-2 ψωμάκια εκ του περισσού!!
Καλή και νόστιμη σαρακοστή πατριώτες!