Η ρετσέτα αυτή προέρχεται από το αρχείο της οικογένειας Γιάννη Στεφανάτου-Μορδόκου από τα Βλαχάτα Σάμης. Πιθανόν να είναι απλοποιημένη βενετσιάνικη συνταγή, αν και η οικογενειακή παράδοση διασώζει ότι υπάρχει και στην Κέρκυρα. Συνήθως παρόμοιες ρετσέτες ήτανε σε χρήση σε σπίτια της Κεφαλονιάς που ζούσαν σύμφωνα με τον αστικό τρόπο ζωής άσχετα αν κατοικούσαν και σε χωριά.
Τάκης Τόκκας
Παραθέτουμε την αυθεντική συνταγή απο το αρχείο του κ. Τόκκα και στη συνέχεια τη δημιουργική εκτέλεσή της απο τη σεφ Ναταλία Γάσπαρη. Το γλυκό αυτό προσφέρθηκε στο εστιατόριό της Ble Greek Kouzina στην Αυστραλία.
Το τσουρέκι παίρνει το σχήμα του περιστεριού (κολόμπα) σύμβολο της ειρήνης αλλά και του Πνεύματος του Ιησού).
Λαμπριάτικη κολόμπα – η αυθεντική συνταγή
Υλικά
- 700 γρ. φαρίνα
- 4 αυγά
- 180 γρ. μπούρο
- 150 γρ. τζούκερο
- 1 κοντεζίνι ροσόλι τσέρυ
- Αλάτι μια πρέζα
- Γάλα ζεστό
- Προζύμι (ή μαγιά τση μπύρας )
- Βανίλα μια μπουστινέτα
- Για να αλειφτεί η κολόμπα πριν τηνε βάλουμε στον φούρνο
- 50 γρ. κοπανισμένα στο μουρτάρι αμύγδαλα να γένουνε φαρίνα
- 80 γρ τζούκερο κοπανισμένη στο μουρτάρι να γένει όπως σκόνη
- Ασπράδι από 1 αυγό
Προετοιμασία
Παίρνουμε το προζύμι και ρίχτουμε την φαρίνα ζυμώνοντας ώστε να γένει μαλακή ζύμη. Αν δεν έχουμε προζύμι παίρνουμε τη μαγιά και την διαλύουμε με ζεστό γάλα. Μέσα σε ένα γαδενάκι και ρίχτουμε λίγο-λίγο την φαρίνα ζυμώνοντας μέχρι να γένει μαλακιά η ζύμη. Σκεπάζουμε την γαδένα με την ζύμη με ένα ογρό σκουτί και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος μια ώρα.
Πρώτη ζύμη
Μέσα σε ένα μεγάλο κάνταρο ρίχτουμε 400γρ. φαρίνα, κάνουμε μια γρούτα στη μέση και ρίχτουμε 3 αυγά,150 γρ. Τζούκερο, 80 γρ μπούρο που το ‘χουμε λιώσει σε μπάνιο-μαρία. Παίρνουμε και την ζύμη που ξεκουράστηκε και τσι ζυμώνουμε αντάμα για ένα κουάρτο τση ώρας για να γένουνε ένα σώμα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες και θα ιδούμε ότι θα γένει διπλή.
Δεύτερη ζύμη
Μέσα σεένα μεγάλο κάνταρο ρίχτουμε 300γρ φαρίνα,100 γρ μπούρο που το ‘χουμε λιώσει σε μπάνιο-μαρία,100 γρ τζούκερο,1 αυγό, την μπουστινέτα την βανίλια, 1κοντεζίνι ροσόλι τσέρυ και αλάτι. Τα ζυμώνουμε καλά και μετά προσθέτουμε την προηγούμενη ζύμη και τα μαναζυμώνουμε να γένουνε ένα σώμα.
Παίρνουμε την ζύμη και την απιθώνουμε μέσα στην φόρμα με το ντιζένιο τση κολόμπας και την αφήνουμε ούλη τη νύχτα.
Πριν βάλουμε την φόρμα στο φούρνο, με ένα πινέλο ή ένα σκουτί αλείφουμε την κολόμπα με το μείγμα που έχουμε φκιάξει ανακατώνοντας το τριμμένο αμύγδαλο, τη ζάχαρη και το ασπράδι του αυγού. Αειπάνω βάζουμε μπουκουνάκια αμύγδαλα.
Το ψένουμε για μια ώρα (σε 180 γράδα)
Γλωσσάρι
- Γαδένα, η= λεκάνη
- Γρούτα, η= λακκούβα
- Κάνταρος, ο= μεγάλη πήλινη λεκάνη
- Κολόμπα, η= περιστέρι
- Κοντεζίνι, το= ποτήρι για ροσόλι
- Κουάρτο, το= τέταρτο
- Μπάνιο-μαρία= Μπαιν μαρί
- Ντιζένιο, το= σχέδιο
- Μπούρο, το =βούτυρο
- Σκουτί, το= ρούχο
- Τζούκερο= ζάχαρη
Η δημιουργική εκτέλεση της συνταγής απο τη σεφ Ναταλία Γάσπαρη
Greek coffee chocolate tsourekia
Υλικά
- 600gr αλεύρι
- 3 αυγά
- 240μλ γάλα
- 80 μλ νερό
- 70 γρ φρέσκο βούτυρο
- 130 γρ ζάχαρη
- 1 κ του γλυκού μαχλέπι
- 1 πρεζα αλάτι
- 16 γρ μαγιά ξερή
Σιρόπι με ελληνικό καφέ
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- 1 λεμόνι τη φλούδα
- 1 κανέλα ξύλο
Βάζουμε τα υλικά μας σε μια μέτρια κατσαρόλα κ βράζουμε για περίπου 15 – 20 λεπτά μέχρι να δέσει. Αφαιρούμε από την φωτιά κ προσθέτουμε Τον ελληνικό καφέ που έχουμε φτιάξει ( περίπου 100 μλ. Ανάλογος ποσό δυνατό άρωμα θελουμε . Δεν βάζουμε το κατακάθι ) Ο καφές καλό θα ήταν να είναι σκέτος
Σοκολάτα
Σε ένα μέτριο μπολ λιώνουμε 250 γρ κουβερτούρα . Προσοχή να μην καεί η σοκολάτα ( για να λιώσουμε τη σοκολάτα χρησιμοποιούμε μπαίν μαρι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό κ το φέρνουμε στη βράση . Βάζουμε το αγκειό Με τη σοκολάτα μας από πάνω κ ανακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να λιώσει )
Εκτέλεση
Βάζουμε μέσα στο μίξερ Το αλεύρι , τη μαγιά και το αλάτι. Ξεκινάμε το ανακάτεμα και σιγά σιγά προσθέτουμε Το γάλα, τη ζάχαρη , τα αυγά , το μαχλέπι, Το βούτυρο κ το νερό Χτυπάμε το μίγμα για περίπου 5 λεπτά κ το αφήνουμε στην άκρη να διπλασιαστεί. Αφού είναι έτοιμο πλέξουμε το τσουρέκι μας.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 175c’ Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά
Αφήνουμε να κρυώσει και περί χύνουμε το σιρόπι με τον ελληνικό καφέ.
Βάζουμε το τσουρέκι στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Πριν σερβίρουμε περί χύνουμε την σοκολάτα και πασπαλίζουμε με ψημένη αμυγδαλόψυχα .
[…] ΠΗΓΗ: http://www.kefaloniapress.gr […]